Lehdistönvapaus entistä ahtaammalla Euroopassa: "Putinin myrkky leviää EU:ssa"

Suomi on yhä viidentenä kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksissä. 

RSF:n Suomen osaston, Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtajan Kaius Niemen mukaan Suomen tilanne on kansainvälisesti katsottuna vakaa. RSF on koostanut lehdistönvapausindeksin vuosittain jo parinkymmenen vuoden ajan. Suomi on useina vuosina ollut indeksin ykkönsä, mutta jäänyt nyt toistuvasti viidennelle sijalle. 

– Suomi on ollut yli kymmenen kertaa maailman ykkönen, mutta jämähtänyt nyt tähän viidenteen sijaan. Tämä on tietenkin huono juttu, Niemi sanoo MTV Uutisten haastattelussa. 

Hänen mukaansa toimittajien turvallisuuteen vaikuttavat tekijät ovat korostuneet ja vaikuttaneet negatiivisesti Suomen sijoittumiseen. 

– Toimittajien maalittaminen ja heidän kohtaamansa vihapuhe ovat merkittävä tekijä, koska turvallisuuden osalta Suomi on vasta 21. sijalla, Niemi kertoo. 

Indeksi perustuu asiantuntija-arvioihin viidestä eri osa-alueesta, joista turvallisuus on yksi. Niemen mukaan esimerkiksi viime vuoden aikana toimittajien työtä kyseenalaistettiin myös Suomessa. 

– Se ei enää ollut normaalia kritiikkiä, vaan toimittajien häirintää. On tärkeää, että yhteiskunnassa ymmärretään toimittajien työn tarkoitus. Se on olla kriittinen vallan vahtikoira. Toimittajien pitää antaa tehdä työtään rauhassa, Niemi sanoo. 

Pohjoismaat ovat lehdistönvapauden kärkimaita

Indeksin kärkimaa oli viime vuoden tapaan Norja ennen Tanskaa ja Ruotsia. Suomen edelle ylsi myös Hollanti. Koko kärkikymmenikkö tuli Euroopasta. Yhdysvallat putosi 10 pykälää sijalle 55. 

– Suomen ja Pohjoismaiden täytyy jatkossakin näyttää mallia muulle maailmalle. Etenkin kun vieressämme on lehdistönvapauden musta aukko Venäjä, Niemi sanoo. 

Järjestön mukaan lehdistönvapaus on yhä laajemmin uhattuna myös Euroopassa. Raportin mukaan valtiot ja muut poliittiset voimat ovat vähentäneet rooliaan lehdistönvapauden suojelussa. Tilanteen heikkenemistä Itä-Euroopassa Niemi pitää huolestuttavana. Esimerkiksi Slovakia putosi 12 pykälää sijalle 29. 

–  Valitettavasti voi sanoa, että Vladimir Putinin myrkky leviää EU:ssa. Unkari ja Slovakia ovat varoittavia esimerkkejä. Putinia myötäilevät poliitikot vievät elintilaa riippumattomalta journalismilta muuallakin. Etenkin Georgia on romahtanut indeksissä 26 sijaa alaspäin jo sijan sata huonommalle puolen, Niemi sanoo järjestön tiedotteessa. 

Lehdistönvapaus heikkeni myös esimerkiksi Argentiinassa. Argentiina putosi peräti 26 sijaa 66:nneksi, kun tuore presidentti Javier Milei päätti sulkea maan suurimman uutistoimiston.

Venäjä on lehdistönvapauden musta aukko

Venäjä on lehdistönvapauden häntäpäässä sijalla 162. Niemen mukaan Venäjältä on viime vuosien aikana paennut noin 1500 toimittajaa. 

Hän pitää tärkeänä, että poliittiset päättäjät ymmärtävät lehdistön tehtävän instituutiona sekä sen suojelemisen merkityksen. 

– Lehdistön tehtävä on faktapohjaisen tiedon välittäminen ja ilman sitä demokratia ei voi toimia, NIemi sanoo. 

Vielä Venäjää alempana indeksissä  oli Kiina sijalla 174. Kiina vangitsee edelleen eniten toimittajia maailmassa.

Lue myös:

    Uusimmat