Lehti: Italialaiskomissaari vastuuseen elpymismiljardeista – myös muita tehtäviä uudesta komissiosta ilmi

Saksalaislehti Die Weltin mukaan EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on jo tehnyt päätöksiä useiden uuden komission salkkujen jaosta.

Lehden mukaan taloudesta vastaavan varapuheenjohtajan tehtävä olisi menossa Italian komissaariehdokas Raffaele Fittolle. Lehti perustaa tietonsa nimettöminä pysyviin virkamies- ja diplomaattilähteisiin.

Jos tieto Fitton komissaarisalkusta pitää paikkansa, kyseessä olisi tärkein tehtävä, joka EU-komissiossa on koskaan annettu laitaoikeistolaista puoluetta edustavalle poliitikolle.

Fitto on Italian pääministeri Giorgia Melonin puoluetoveri ja toimii tämän hallituksessa Eurooppa- ja aluekehitysministerinä.

Die Weltin mukaan Fitton tehtäviin komissiossa kuuluisivat myös EU:n elpymisrahaston toimeenpano ja valvonta. Talouden koronakuopassa luotu instrumentti on noin 750 miljardin euron kokoinen. 

Italian osuus osittain yhteisvelalla kerätystä rahastosta on suurin kaikista jäsenmaista, noin 200 miljardia euroa. 

Myös muita tehtäviä selvillä

Die Welt kertoo saaneensa tietoonsa myös muita tehtäviä uudesta komissiosta.

Latvian entinen pääministeri ja kolmannen kauden komissaari Valdis Dombrovskis on saamassa varapuheenjohtajuuden, jossa hänen vastuulleen kuuluvat EU:n laajentumiseen ja Ukrainan jälleenrakentamiseen liittyvät asiat.

Nykyisin sisämarkkinakomissaarina toimiva ranskalainen Thierry Breton olisi saamassa kontolleen teollisuuspolitiikan ja "strategisen autonomian" vahvistamisen.

Espanjan nykyinen ympäristöministerin Teresa Riberan tehtäväkenttää olisivat vihreään siirtymään ja digitalisaatioon liittyvät asiat.

Muita Weltin raportoimia salkkuja ovat Alankomaiden Wopke Hoekstra (kauppa), Slovakian Maroš Šefčovič (EU-toimielinten väliset asiat ja byrokratian karsiminen), Tšekin Jozef Sikela (energiapolitiikka) ja Puolan Piotr Serafin (budjetti).

Aiemmin uuden komission tehtävänjaosta on ollut tiedossa vain puheenjohtaja von der Leyen sekä EU:n ulkosuhteiden korkeaksi edustajaksi valittu Viron Kaja Kallas.

Politico: Von der Leyen haluaa lisää naisehdokkaita

Von der Leyen olisi halunnut, että uuden komission kokoonpanossa on tasaisesti miehiä ja naisia. Hän pyysi jäsenmailta siksi mies- ja naisehdokasta, mutta pyyntöä kunnioitti vain Bulgaria.

Kun komissaarien nimeämisen takaraja tuli viime perjantaina vastaan, tiedossa olevista nimistä 7 oli naisia ja 18 miehiä. 

Perjantain jälkeen naisehdokkaita on tullut kaksi lisää. Belgia nimesi oman ehdokkaansa, ulkoministeri Hadja Lahbibin, takarajan jälkeen.

Romania suostui vaihtamaan ehdokastaan tasapainottaakseen sukupuolijakaumaa.

Politico-lehden tietojen mukaan von der Leyen yrittää vieläkin painostaa varsinkin pienempiä jäsenmaita vaihtamaan miespuolinen ehdokkaansa naiseen. 

Suomen komissaariehdokas on Henna Virkkunen (kok.).

Kaikkien ehdokkaiden on ennen komission aloittamista selviydyttävä EU-parlamentin valiokuntien kuulemisista.

Komissio on EU:n keskeinen ja vaikutusvaltainen elin, joka muun muassa tekee unionin lainsäädäntöehdotukset ja valvoo politiikan toimeenpanoa.

Lue myös:

    Uusimmat