Von der Leyen epäonnistumassa pahasti tavoitteessaan – Brysselissä yksi uutisaihe ylitse muiden

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen näyttää jäävän kauas tavoitteesta uuden komission tasaisesta sukupuolijakaumasta.

Brysselissä yksi uutisaihe on tällä hetkellä ylitse muiden: Uudet komissaarit ja uuden komission salkkujako.

Toiselle kaudelleen komission puheenjohtajana Eurooppa-neuvoston ja EU-parlamentin päätöksillä valittu Ursula von der Leyen on antanut jäsenmaille aikaa tähän päivään saakka nimetä komissaariehdokkaansa.

Von der Leyen on ilmaissut haluavansa 27-jäsenisestä komissiostaan sukupuolijakaumaltaan tasaisen, noin puolet miehiä ja noin puolet naisia. 

Siksi hän pyysi jäsenmailta nimeämään sekä mies- että naispuolisen ehdokkaan. Juuri mikään jäsenmaista ei ole tähän suostunut ja von der Leyenin pöydälle on annettu vain yksi nimi maata kohden.

24 maan komissaariehdokkaat ovat jo tiedossa. Vain seitsemän heistä on naisia. 

Suomikin antoi vain yhden nimen. Hän on yksi naispuolisista komissaariehdokkaista, meppi ja ex-ministeri Henna Virkkunen (kok.).

Komissaariehdokkaiden nimeäminen on jäsenmaiden tehtävä, eikä von der Leyenilla ole valtaa torjua heitä sukupuolijakaumaa korjatakseen.

Komissaariehdokasta odotetaan vielä Italialta, Belgialta ja Bulgarialta.

Salkkujako pian julki

Saksalaisen von der Leyenin odotetaan esittelevän pian syyskuun alkupuolella, millaisia salkkuja uudessa komissiossa on, ja kuka minkäkin tehtävän saa.

Puheenjohtajan lisäksi yhden salkun kantaja tiedetään jo. Hän on Viron pääministerin paikalta väistynyt Kaja Kallas, joka saa hoitaakseen EU:n ulkosuhteiden korkean edustajan tehtävän.

Uusina salkkuina von der Leyen on aiemmin väläytellyt asunto-, puolustus- ja Välimeri-komissaarien tehtäviä. Puolustuskomissaarin tehtävä kenttä liittyisi käytännössä lähinnä puolustusteollisuuteen.

Myöhemmin syksyllä komissaariehdokkaita tentataan heidän tehtäväkenttäänsä liittyvässä EU-parlamentin valiokunnassa. Parlamentilla on mahdollisuus hylätä ehdokas, jos hän osoittautuu epäpäteväksi tai muuten epäsopivaksi tehtävään.

Tässä tapauksessa hylätyn ehdokkaan esittänyt jäsenmaa joutuu esittämään uutta komissaaria.

Edellisillä kerroilla parlamentti on käyttänyt hylkäysoikeuttaan muutaman ehdokkaan kohdalla. 

Kun ehdokkaat on hyväksytty valiokunnissa, parlamentin täysistunto äänestää koko komissiosta kokonaisuutena.

Kilpailukyky ja sisämarkkinat kiinnostavat Suomea – ja monia muita

Uusi komissio voisi aloittaa 1. marraskuuta, mutta jos parlamentti hylkää joitakin ehdokkaista, aloituspäivän odotetaan lykkääntyvän ainakin joulukuun alkuun.

Komissaariehdokas Henna Virkkunen ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) ovat sanoneet julkisuuteen, että Suomi haluaisi esimerkiksi kilpailukykyyn tai sisämarkkinoiden kehittämiseen liittyvän salkun.

Taloussalkkuihin ovat ilmaisseet kiinnostustaan myös useat muut jäsenmaat.

Virkkusen kohdalla on puhuttu myös liikenne-, energia- ja digipolitiikan salkuista. Niissä Virkkunen on profiloitunut meppinä. 

Myös turvallisuuteen liittyvät tehtävät ovat nousseet esiin häneen liittyvissä spekulaatioissa.

Lue myös:

    Uusimmat