Leijonat-valmentaja Ari-Pekka Selin paljasti: Suomen pelissä hiertää vaikeasti havaittava yksityiskohta

Leijonien MM-kisarupeama jatkuu tänään torstaina iltaottelulla Italiaa vastaan. Suomen valmennusjohto tekee kokoonpanoon muutamia muutoksia Norja-pelin jäljiltä. Illan ottelussa yhtenä teemana toimii elementti, joka ei ole helposti havaittavissa televisiokuvista.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Suomi palasi MM-kisoissa voittojen tielle tiistaina, kun se kaatoi Norjan 5–2. Leijonila peräti neljä MM-ensikertalaista onnistui maalinteossa.

Tänään vastustajana toimii Italia, joka on kolmen ottelun jälkeen nollilla. Italia pelaa MM-kisoissa hyvin vajavaisella kokoonpanolla, sillä se kärsi pahoista koronavaikeuksista turnauksen alla. Muun muassa joukkueen valmennusjohto on yhä sivussa.

Suomi sen sijaan muuttaa pelaavaa kokoonpanoaan, kun Mikael Ruohomaa tekee tilaa ja Peter Tiivola hyppää kehiin katsomon puolelta.

– Tiivola pääsee nyt tekemään MM-debyyttinsä. Otamme hänet kierrätyksen kautta sentteriosastolle sisään. Haemme yhä vähän pakkipareja, kun tavoitteena on saada vielä tiiviimpää yhteistyötä sille osastolle. (Petteri) Lindbohm palaa ja (Mikael) Seppälä on nyt huilivuorossa, Leijonien apuvalmentaja Ari-Pekka Selin sanoi aamujäiden jälkeen MTV Urheilulle.

Selinin mukaan Suomen joukkueessa on ollut vapautunut tunnelma tiistain Norja-voiton jäljiltä. Leijonat sai tuolloin kaivattuja onnistumisia.

– Ne näkyivät joukkueessa, se on ihan selvä asia. Kolmas peli meille ja alla Kazakstan-tappio. Tuo vapautti energiaa. Nyt se pitää vain saada nivottua oikealla tavalla niin, että olemme ihan viimeisen päälle valmiita illan peliin, Selin miettii.

Selinin mukaan Italialla on MM-kisoissa mukana erittäin työteliäs ja yritteliäs joukkue.

– Tämä on heille kaikkien käänteiden jälkeen hieno näyteikkuna. Joillekin pelaajille tämä voi olla aivan ainutlaatuinen turnaus. Heidän riveistään on voinut havaita hyvin raikasta ja taistelevaa menoa. Vaikka he ovat olleet tappiolla, niin he ovat vetäneet aina aivan tappiin asti – niin pitkään kunnes summeri soi. Sen lisäksi heillä on erittäin vaarallinen ylivoima. Siihen on syytä kiinnittää huomiota, Selin puhuu Suomen vastustajasta Italiasta.

Illan ottelussa Suomella on yksi lähtökohta, jonka tarkistelu on vaikeampaa kotoa käsin.

– Haemme sitä, että meidän vaihtojemme pituudet pysyisivät hyvässä kuosissa – siellä 40–45 sekunnissa. Ja sitä, että pystyisimme toteuttamaan tuota teemaa neljällä ketjulla. Se on iso tavoite tälle päivälle, Selin sanoi.

Vaihtopituuksien seuraaminen tuottaa vaikeuksia erityisesti televisiokuvista peliä seuraavalle kansalle. Selinin mukaan kyseessä ei ole ”iso ongelma”, mutta silti hiertävä seikka.

– Enemmänkin kyse on siitä, että kaikki ketjut pelaisivat samaa peliä ja samoja sekunteja. Joillakin ketjuilla vaihdot ovat venyneet pitkiksi. On selvää, että välillä tulee pitkiä pesukonehetkiä sun muita. Pyrkimys on kuitenkin se, että vedettäisiin vaihto aina 40 sekuntiin ja että vedettäisiin ne täysillä. Puhutaan kurinalaisuudesta ja siitä, että minkälaiseen tilanteeseen pelaaja itse haluaisi mennä jäälle. Eli haetaan seuraavalle pelaajalle hetkeä, mihin olisi hyvä hypätä. Eikä niin, että tarvitsisi lähteä suoraan puolustuspeliin tai suunnanmuutokseen, jossa oltaisiin jo siinä vaiheessa jäljessä.

– Tuo on teema, mitä pyritään parantamaan. Kun pelit kovenevat, tuon kurinalainen toteutus on erittäin arvokas asia, Selin perustelee.

Lue myös:

    Uusimmat