Suomi kohtaa tänään jääkiekon MM-kisojen avauspelissä Valko-Venäjän. Vastustajan nipussa on suomalainen mauste, jolla on olympialaisten ja kuusien MM-kisojen verran Leijona-kokemusta.
Entinen huippumaalivahti Jari Kaarela oli Leijonien maalivahtivalmentaja Hannu Aravirran ajan Naganon olympialaisista MM-kotikisoihin 2003 saakka. Valmennusura on pitkä HPK:sta ja HIFK:sta, sen jälkeen viisi kautta meni KHL:ssä ja nyt Kaarela seisoo Valko-Venäjän maajoukkueen penkin takana. Hän on pelastamassa maan maalivahtipeliä kuopasta.
– Viime kesänä hyppäsin Valko-Venäjän kelkkaan ja kyllähän tämä on mielenkiintoista aikaa ollut. Maalivahtivalmennus on tässä maassa aika lastenkengissä. Pojat ovat kyllä innokkaita, kuuntelevat ja oppivat, mutta paljon on tekemätöntä työtä. Heidän luottoveskarinsa (Andrei) Mezin ja (Vitali) Koval ovat siirtyneet eläkkeelle ja siinä välissä unohdettiin vähän tehdä hommia, Kaarela kertoi Pariisissa.
MAINOS
MM-jääkiekon ottelut
C Morella!Suomi – Valko-Venäjä
perjantaina 5.5. kello 17.15
ennakkotunnelmat C More Sport 1 -kanavalla jo kello 16.30!Tilaa C More
Nyt Valko-Venäjällä satsataan nuorisoon ja Kaarela on rakentamassa uutta kulttuuria. Hän oli kaksi vuotta TsSKA Moskovassa koulimassa maalivahteja. Sen jälkeen ajatuksissa oli välivuosi, mutta kesken kauden 2015-16 suomalaisillekin tuttu NHL-legenda Sergei Zubov soitti ja pyysi apua. Kaarela oli ollut aiemmin hänen tiimissään TsSKA:ssa ja Zubovin johtama SKA Pietari kaipasi apua.
– Siinä vaiheessa, kun menin, tiesin, että sinne on tulossa uusi valmennusryhmä. Olin ajatellut pitää välivuoden, mutta lupasin "Zubille", että jos joku muu olisi soittanut, en olisi tullut, mutta kyllä minä tulen, Kaarela muistelee.
Lyhyt pesti SKA:ssa, KHL:n kovimmassa organisaatiossa antoi paljon. Kauden jälkeen Kaarela oli ajelemassa moottoripyörällään Etelä-Euroopassa. Kun SKA tiedotti virallisesti valmennusjohdon vaihtumisesta Kaarelan ollessa sanojensa mukaan Kroatiassa tai Sloveniassa, ja siitä meni vain puoli tuntia, kun puhelin soi.
– Valko-Venäjän maajoukkueen GM soitteli ja kyseli, että kiinnostaako. Sanoin, että no, sinä olet ensimmäinen joka soittaa, että eiköhän lähdetä jotain virittämään, Kaarela naurahtaa.
– En nyt ihan ensimmäisen puhelinsoiton jälkeen lähtenyt kotia kohti ajelemaan, mutta pikku hiljaa asiat lähtivät rullaamaan oikeaan suuntaan ja loppuajasta tultiin jo isolla vaihteella kotia kohti, hän jatkaa nauraen.
Alkeista liikkeelle
Kaarela kertoo, että Valko-Venäjällä ei ole minkäänlaista jääkiekkoliiton johtamaa koulutusta valmentajille. Nyt toimintaa yritetään kehittää.
Hän aloitti viime kesänä, ja homma alkoi Minskissä leirillä, johon kokoontuivat maajoukkueiden maalivahtivalmentajat ja maalivahdit. Kauden aikana hän on piiskannut miesten maalivahdit olympiakarsintaan, U20-kisojen maalivahteja läpi kisojen ja valmistanut U18-maalivahdit omiin kisoihinsa. Etenkin junioripuolella on lähdetty aivan alkeista liikkeelle.
– Siellä on kaksikymppisiä ja 18-vuotiaita kavereita, jotka eivät ole koskaan saaneet minkäännäköistä maalivahtivalmennusta. He ovat olleet joskus joillain leireillä ja mitä useammilla leireillä on käyty, sitä sekaisemmaksi on tultu, kun joka paikassa annetaan eri tietoa. Lisäksi tämä nykyaika sekoittaa näitä avaruusajan lapsia, kun he katselevat YouTube-videoita ja näkevät paljon asioita, mutteivät ymmärrä niiden tarkoitusta ja asiayhteyttä. On tämä välillä aikamoista villiä länttä, Kaarela kertoo.
Valko-Venäjän miesten päävalmentaja on jo kolmatta kautta kanadalainen Dave Lewis, joten mitään neuvostomeininkiä maajoukkue ei ole.
– Lewis on erittäin kovan luokan ammattilainen. Koko paketti on hoidettu järkevästi ja hän on siinä mielessä mukava kaveri, että hän kysyy mielipiteitä ja kaikki osallistumme ohjelman rakentamiseen ja pelitavan kehittämiseen. Dave ei ole mikään perinteinen valmentaja, joka ajattelee, että "minä määrään täällä", vaan se on Suomesta tuttua ryhmätoimintaa, ja on ollut todella mukavaa työskennellä hänen kanssaan, Kaarela kertoo.
Yksi askel valmennustoiminnan kehittämisessä näkyy silmiinpistävästi MM-kisoissa. Valko-Venäjän harjoituksissa jäällä on vähintään seitsemän valmentajaa. Kyseessä on koulutustapa.
– Kun ei ole minkäänlaista valmentajakoulutusta, niin liiton puolesta meillä kaikilla on tavallaan oppilas mukana. Hänen kanssaan käydään asioita läpi, opetetaan ja vaihdetaan mielipiteitä. Se on liiton tapa toimia tällä hetkellä, kun muuta ei oikein ole tarjota. Jos resurssit riittävät, niin ei se minua ainakaan haittaa, aina kaksi silmäparia näkee paremmin ja sitä kehittyy itsekin, Kaarela tuumii.
Hänen oppipoikanaan on Valko-Venäjän kenties kaikkien aikojen paras maalivahti, useiden arvokisojen tukipilari ja aiemminkin mainittu Andrei Mezin.
– Minulla on käynyt hyvä tuuri, Mezinillä on aikamoinen ura takana maalivahtina. Hänellä on hyviä mielipiteitä, ehkä iso kuva on vielä vähän hämärän peitossa, mutta pieniä asioita käydään läpi ja hän on terävä kaveri, joka tulee olemaan varmasti hyvä valmentaja, Kaarela sanoo.
Valko-Venäjän apuvalmentaja on kanadalainen Craig Woodcroft, joka on maajoukkueen rungon muodostavan Dinamo Minskin päävalmentaja. Woodcroft pelasi kaudella 1994-95 Suomessa TuTossa ja Lahden Reippaassa. Fysiikkapuolella vaikuttaa Pavel ja Valeri Buren isä Vladimir Bure, joka on uinnissa moninkertainen arvokisamitalisti ja ollut voittamassa valmentajana kahta Stanley Cupia New Jersey Devilsin kanssa.
Kaarela oli kesällä koeajalla, mutta olympiakarsintojen jälkeen sopimus jatkettiin kestämään ensi kevääseen. Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on tunnetusti kiekkomies, mutta tiukkaan prässiin suomalaisvalmentaja ei ole vielä joutunut.
– Kyllä sieltä on tullut tähän mennessä pelkästään tukea, mutta tilanteethan muuttuvat nopeasti, Kaarela naurahtaa.
Suomi ja Valko-Venäjä kohtaavat tänään kello 17.15 Suomen aikaa MM-kisojen Pariisin lohkon avausottelussa.