Maalahden Limppu on suomalaisille erityisen tuttu leipä, jolla on pitkä historia. Tiesitkö, että leipähyllyistä tuttu tuote toimitettiin aikoinaan alun perin ruokakauppoihin suomalaisperheen voimin polkupyörällä ja soutuveneellä?
Limpusta puhuttaessa monille tulee ensimmäisenä mieleen Maalahden Limppu. Perinteikkään, aitoon ruisjuureen leivotun limpun valmistus on jatkunut katkeamattomana jo vuodesta 1906 lähtien.
Limput tuotiin ruokakauppoihin polkupyörällä
TIESITKÖ? Maalahden limpun taikina tehdään edelleen käsityönä perinteitä kunnioittaen, kuten jo 1900-luvun alussa, ilman lisä-ja säilöntäaineita aitoon ruisjuureen.
Kuuluisuuteen nousseen limpun isä, Karl "Bagar-Kalle" Malmberg, aloitti vuonna 1893 leipomotoiminnan Maalahdessa, Pohjanmaalla. Siihen aikaan leivottiin muun muassa kakkuja ja pikkuleipiä. Vuonna 1906 alkoi hapanmakean Maalahden limpun valmistus.
Aikoinaan Bagar-Kalle kuljetti tuotteet pyörällä Maalahden kauppoihin. Matkat olivat pitkiä, jopa 10-12 kilometriä.
Limppuja kuljetettiin myös soutuveneellä
Polkupyöräkuljetusten ohessa Karlin tytär Anna teki myyntimatkoja myös soutuveneellä Maalahdesta Vaasan Vaskiluodon satamaan. Satamassa merimiehet ja satamatyöläiset oppivat pian, että nuori nainen toi säännöllisesti hyväksi havaittua leipää, minkä säilyvyys ja maku olivat erinomaisia juuri merillä.
– Tuolloin monet kalastajat ja hylkeenpyytäjät toivoivat hyvin säilyvää leipää, Maalahden Limpun toimitusjohtaja Jarmo Latvasalo kertoo.
Vähitellen tieto erinomaisesta leivästä levisi myös muualle.
– Vuosien saatossa monet pääsivät maistamaan limppua ravintoloissa, erilaisissa tilaisuuksissa ja tuliaisena Vaasan alueelta, sanoo Janette Peltokoski.
Kuuluisa limppu maistuu myös vuonna 2017
Latvasalojen perhe on kasvattanut Kallen ja Annan kotileipomosta huippumodernin tuotantolaitoksen. Latvasalojen aikana leipomo on muuttanut Maalahden Åminnesta Vaasaan – uusiin ja ajanmukaisiin tuotantotiloihin.
– Alussa kaikki työvaiheet olivat käsityötä ja fyysisesti raskaita, mutta toiminnan ja kysynnän kasvaessa rakensimme uuden tuotantolaitoksen Vaasaan, Latvasalo kertoo.
– Uusi tuotantolaitoksemme on pitkälle koneellistettu, mutta taikina tehdään edelleenkin käsityönä alkuperäistä reseptiä kunnioittaen, hän lisää.
Tänä päivänä Maalahden Limppua on saatavilla kaikkialla Suomessa ja Ruotsissa.