Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ostatko sinäkin? Suomalaisiin ruokakauppoihin ilmestyi 30 vuotta sitten todellinen kulttituote: "Leipien legenda"

1:05img
Julkaistu 29.11.2021 11:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen suosituin leipä täyttää 30 vuotta. Tiesitkö sinä näitä faktoja Ruispalojen historiasta?

Videolla: Tiedätkö, miten Suomen suosituinta leipää valmistetaan? Kurkkaa videolta!

Suomalaiset todella rakastavat ruisleipää – se valittiin jopa kansallisruoaksemme vuonna 2017 järjestetyssä äänestyksessä. Suomen suosituin ruisleipä, ja samalla Suomen suosituin leipä, on ollut jo pitkään Vaasan leipomoiden valmistama Ruispalat. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu Ruispalojen suosion saloista.

Suosikkileipä täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 30 vuotta. Leipomoyhtiöstä kerrotaan, miten Ruispalat päätyivät suomalaisiin ostoskoreihin vuonna 1991. Vaasanin mukaan kyseessä oli tuolloin ennennäkemätön ja -maistamaton leipäinnovaatio, joka kasvoi lyhyessä ajassa "leipien legendaksi", eli Suomen myydyimmäksi leiväksi.

Ruispalojen juuret ulottuvat vuoteen 1983, kun silloinen Turun leipomo toi alueen kauppoihin pieniä revittyjä leipiä. Niiden pohjalta syntyi idea suorakaiteen muotoisesta ja käteen sopivasta ruispalaleivästä. Sellaista ei aiemmin ollut markkinoilla.

Lue myös: Suomalaisilla on yksi ehdoton suosikkileipä, mutta haastaja kirii kiinni – syötkö sinäkin?

"Tuotannossa manattiin, että miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään"

Uutuusleipä meni aluksi hyvin kaupaksi Turussa, ja pikkuhiljaa vastaavan valmistus laajeni muihin Vaasan leipomoihin. Valtakunnallinen menestystuote Vaasan Ruispaloista tuli vuonna 1991, kun niitä alettiin valmistamaan koko maassa.

– Kun leipä lanseerattiin, se sai heti erittäin hyvän vastaanoton kuluttajien keskuudessa. Sen sijaan tuotannossa manattiin, että miten te tällaisen tuotteen olette menneet kehittämään, kun se on lähes mahdoton leipoa, Lantmännen Unibake tuoreleipäliiketoiminta-alueen tuotekehityspäällikkö Maija Kauppi kertoo kuulleensa ikonisen leivän alkuvaiheista.

data (8)

Leivän valmistus olikin aluksi haastavaa ja esimerkiksi Rovaniemen Ruispalat maistuivat erilaiselle kuin Espoon Ruispalat. Kun kysyntä kasvoi, tuotantoa oli pakko ruuvata ja kehittää. 

– Teimme todella paljon kehitystyötä, jotta saimme leivän valmistuksen yhtenäistettyä niin, että maku ja laatu olivat kaikkialla samanlaiset. Tuotekehityksessä tehtiin valtavasti myös töitä leivän tuoreuden säilyttämiseksi ilman lisäaineita.

Ruispalojen resepti on sittemmin pysynyt samana. Vuonna 2016 Vaasan Ruispalat sitoutui 100-prosenttiseen kotimaiseen rukiiseen. Leipomoyhtiö haluaa olla turvaamassa rukiin viljelyn jatkuvuutta Suomessa.

–  Suomalaisilla on erityinen side kansallisruokaamme ruisleipään. Sen maku vie usein lapsuuden muistoihin ja meidän tehtävämme on omalta osalta huolehtia kansallisaarteen jatkuvuudesta myös tuleville sukupolville, toteaa Ilkka Räisänen, ruisleipien tuoteryhmäpäällikkö Vaasanilta.

Revitty palaleipä on suomalainen erikoisuus

Revitty palaleipä on itse asiassa suomalainen erikoisuus. Linkosuon leipomo ryhtyi vuonna 1974 ensimmäisenä Suomessa valmistamaan revittyä tuoretta ruispalaleipää. Sittemmin markkinoille tulivat Vaasan Ruispalat, Reissumies ja Fazerin Puikula. Muualla maailmassa tuntemattoman palaleivän osuus leivän kulutuksesta on Suomessa merkittävä.

Leipätiedotus ry:n mukaan suomalaiset syövät vuosittain reilut 40 kiloa leipää henkeä kohden. Tästä lähes puolet on täysjyväistä runsaskuituista ruisleipää ja vaaleasta leivästäkin lähes kaikki on runsaskuituista tai kuitupitoista kaura- tai sekaleipää. Leivän myynti kasvoi koronavuonna 2020. 

K-ryhmässä huomattiin viime vuonna yhden leipätuotteen kasvava suosio: ruisleivän ja erityisesti ohuempien ruisleipäviipaleiden menekki on nyt kovaa.

– Ohennettu ruisleipä on käsittämättömän nerokas innovaatio, ja sillä on mittava suosio, K-ryhmän päivittäistavaratoimialan asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar sanoi viime marraskuussa.

Lue myös: Suomalaisesta kulttileivästä tuli jättihitti – mullisti markkinat ja kaupat myyvät jatkuvasti ei-oota: "Emme ole koskaan saaneet yhtä paljon positiivista palautetta mistään"

Tuoreimmat aiheesta

Leipä