Eläintenomistajat tietävät, kuinka haikeaa rakas lemmikki on jättää loman ajaksi muiden hoidettavaksi. Onneksi lemmikin voi ottaa myös mukaan reissuun, kunhan matkan suunnittelee eläimen ehdoilla.
Sipoolainen Tiina Huovinen harrastaa perheensä kanssa retkeilyä, ja perheen koira novascotiannoutaja Malla matkustaa mukana reissuilla, joita useimmiten tehdään Pohjois-Suomeen. Kotimaassa matkustaminen lemmikin kanssa on helppoa, kunhan muistaa huomioida eläimen tarpeet ja varmistaa, että lemmikki on tervetullut majoituspaikkoihin ja kulkuvälineisiin.
Mallan suosikki on lähijuna
Mallan suosikki matkustusvälineistä on lähijuna, mutta useimmiten koira matkustaa henkilöauton perätilassa. Pääasia Mallalle on päästä mukaan kulkupelistä riippumatta, ja koiran ottaminen mukaan matkoille onkin Tiina Huovisen mukaan ollut itsestäänselvyys. Pentuna Malla kärsi autossa matkapahoinvoinnista, mutta nykyään automatkatkin sujuvat ilman ongelmia.
Myös junamatkat koiran kanssa lähelle tai kauas sujuvat Huovisen mukaan yleensä mukavasti.
– Kunhan pysyy itse rauhallisena, niin koirakin kulkee rauhallisena mukana, Huovinen tiivistää.
Hänen kokemuksensa mukaan koira on tervetullut vieras majoituspaikoissa ja myös matkan varrella koiraan on suhtauduttu hyvin. Esimerkiksi huoltoasemilta saa koiralle aina runsaan vesikupin.
Muut matkustajat suhtautuvat Huovisen mukaan yleensä hyvin koiramatkustajaan, mutta junan lemmikkivaunussa tulee helposti eripuraa muiden lemmikkimatkustajien kanssa, kun eläimille ei aina ole riittävästi omaa tilaa, eikä eläimen omaa häkkiä saa mahtumaan istuimen jalkatilaan. Huovinen toivoisikin, että lemmikeille olisi junissa omia häkkipaikkoja, joissa lemmikit voisivat matkustaa omassa rauhassaan.
VR veloittaa lemmikeistä lisämaksun
VR veloittaa lemmikeistä kaukojunissa viiden euron lisämaksun, joka on Huovisen mukaan hyvin kohtuullinen hinta. Tosin bussilla matkustaessa ei hänen mukaansa tarvitse lemmikistä maksaa mitään ylimääräistä. Eläimet matkustavat kaukojunissa pääasiassa lemmikkivaunuissa, mutta koiran voi viedä muihinkin vaunuihin.
Mikäli lemmikille haluaa oman istuimen, täytyy sille ostaa oma junalippu, jonka saa puoleen hintaan. VR:n kesän uutuus on lemmikin ikkunapaikka, jossa karvakamukin pääsee nauttimaan maisemista omalta elastomeerilla päällystetyltä istuimeltaan. Ikkunapenkin alle voi myös mennä pötköttelemään, mikäli maisemat alkavat kyllästyttää.
Auto-, bussi- ja junamatkailun lisäksi Mallalla on kokemusta myös laivalla tehdystä näyttelymatkasta Tallinnaan. Lentokoneeseen Huovinen ei koiraa ottaisi mukaan, sillä Mallan kokoinen koira joutuisi matkustamaan yksin ruumassa, eikä Huovinen halua aiheuttaa koiralleen turhaa stressiä, kun koiralla on ulkomaanmatkojen ajan hyvät oltavat myös tutussa hoitopaikassa.
Finnarilla eläimet matkustavat ruumassa tai matkustamossa
Mikäli lemmikin kuitenkin haluaa ottaa mukaan lennolle, se yleensä onnistuu. Lentoyhtiöiden käytännöt lemmikkien suhteen kuitenkin vaihtelevat, joten kannattaa varmistaa aina ennen lentojen varaamista, että myös lemmikille varmistuu paikka koneesta.
Finnarilla eläimet matkustavat joko ruumassa tai matkustamossa eläimen painosta ja koosta riippuen, ja paikka lemmikille tulee varmistaa varauksen yhteydessä puhelinasiakaspalvelusta.
Hotelleissa ja mökkimajoituksissa koiravieraisiin suhtaudutaan Huovisen mukaan yleensä myönteisesti, mutta aivan kaikkiin majoituspaikkoihin koiraa ei saa ottaa mukaan. Usein eläinten kanssa majoitutaan erillisissä lemmikkihuoneissa, joten lemmikinomistajan kannattaa varmistaa aina etukäteen, että sopiva huone järjestyy varmasti.
Lemmikin voi ottaa myös hotellihuoneeseen
Konseptipäällikkö Janina Nurmela SOK:n matkailu ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta kertoo, että Sokos Hotelleissa saavat 10 euron lisämaksusta majoittua lemmikit, jotka kotioloissakin asustelevat sisätiloissa, joten periaatteessa sisällä asustelevan minipossunkin voisi halutessaan ottaa mukaan hotelliin.
Lemmikin voi Nurmelan mukaan jättää myös yksin hotellihuoneeseen esimerkiksi museokäynnin tai ravintolaillallisen ajaksi, mutta omistajan vastuulla on, ettei eläin karkaa tai aiheuta huoneessa tuhoja tai häiriötä.
Ulkomailta hotellia varatessa on helpointa käyttää erilaisia varaussivustoja, joiden kautta voi yleensä tarkistaa, mitkä hotellit vastaanottavat myös lemmikkivieraita. Lemmikkihuoneen saatavuus kannattaa kuitenkin aina varmistaa vielä joko varaussivuston asiakaspalvelusta tai suoraan hotellista, jotta perillä vältytään ikäviltä yllätyksiltä.
Jottei kesälomamatka tyssää rajalle, ulkomaille matkustaessa on huomioitava myös lemmikin tarvitsemat rokotukset ja matkustusasiakirjat. EU:n sisällä matkustettaessa lemmikkien tulee olla tunnistusmerkattuja joko mikrosirulla tai tatuoinnilla. Lisäksi lemmikkikin tarvitsee oman passin, josta selviävät rokotukset muut terveystiedot.
Iso-Britanniaan, Hongkongiin, Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin tai Australiaan lemmikin kanssa ei voi matkustaa lainkaan.
Sairastaako lemmikki? Hoida sitä näin:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Teksti: Tuula Hannola. Kirjoittaja on Helsingin avoimen yliopiston journalistisen työn kurssin opiskelija. Artikkeli on kurssin lopputyö.