Leo-Pekka Tähti avaa rajua tietä Rion kultaan - "Vitsit oli vähissä"

3:03img
Julkaistu 17.01.2017 19:31
Toimittajan kuva

Matti Nyrhinen

matti.nyrhinen@mtv.fi

@MattiNyrhinen

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti ei tyydy viiteen paralympiakultaan. Hän haluaa voittaa vielä vuonna 2020 Tokiossa ja parantaa omaa maailmanennätystään.

Tähti voitti Riossa jo neljännen kerran peräkkäin 100 metrin ratakelauksen T54-luokan paralympiakullan.

- Kyllä se aika hurja putki on, varsinkin kun MM-kisoissa on tullut tappioita. Aina paralympialaisissa on homma natsannut, en tiedä mistä se on tullut. Tokioon asti olisi tarkoitus yrittää, vielä on turha puhua, että kultaputki jatkuisi, mutta ilman muuta jos sinne lähden, tarkoitus on olla huippukunnossa, Tähti totesi MTV Sportille Urheilugaalassa.

Tie uran viidenteen paralympiakultaan ei ollut helppo. Hän joutui juhannuksen jälkeen tähystysleikkaukseen, jossa poistettiin kyynärpäästä irtopaloja. Tuolloin aikaa kauden päätähtäimeen oli vain reilut kaksi kuukautta.

- Kyllä siinä oli vitsit vähissä, kun olin tähystyspöydällä. Lääkäri puhui ensin, että tulee 3-4 viikon tauko, mutta hän sanoi heti tähystyksen jälkeen, että tauko on kuusi viikkoa. Ne irtopalat, mitä löytyi, olivat yllättävän isot. Riossakin joutui vielä jääpussia laittamaan, Tähti muistelee.

Hän myöntää, että oman lajin myöhäinen ajankohta paralympialaisten ohjelmassa oli pelastus.

- Kaksi viikkoa sain harjoitella ja keskittyä, sen mitä käden kanssa pystyi. Toki se oli jo sataprosenttisessa kunnossa siellä, mutta se oli kotiinpäin, että kisat oli ihan lopussa. Nyt käsi on parempi kuin koskaan.

Käsi on siis entistäkin parempi, joten tavoitteet ovat korkealla.

- Haluaisin vielä parantaa omissa nimissä olevaa maailmanennätystä. Tuntuu, että jos kroppa pysyy kunnossa, rahkeita on, Tähti sanoo.

Hän on ylpeä siitä, että on Vuoden Urheilija -valinnan ennakkospekulaatioissa korkealla. Hän kokee, että se tekee lajille hyvää.

- Se on hyvä, että pienet lajit pääsevät esiin, oli sitten kyse para- tai huippu-urheilusta. Toki tätä keskustelua ei käytäisi, jos olympialaisissa olisi mennyt paremmin, mutta tämä on pienten lajien paikka iskeä. 

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu