Suomalainen maailmanmestari avautuu Vuoden urheilija -pettymyksestä – huutaa asiantuntemuksen perään: "Minulla oli huippukausi"

Toni Piispanen kelasi voittoon Timanttiliigassa 0:43
Videolla kuvaa Toni Piispasen Timanttiliigan voitosta.

Pyörätuolikelaaja Toni Piispanen, 43, kertoi pettymyksestään jo joulukuussa, kun hän jäi huippumenestyksestään huolimatta ilman Vuoden urheilija -ehdokkuutta. Piispanen palasi asiaan Urheilugaalassa.

Piispanen palkittiin joulukuussa vuoden parhaana yleisurheilijana ja parayleisurheilijana T51-luokassa kilpaileva Piispanen menestyi Dubain MM-kisoissa suomalaisista parhaiten 100 metrin kullallaan ja 200 metrin hopeallaan.

Menestystä saavuttivat myös maailmanmestareiksi 100 metrillä T-54-luokassa kelanneet Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti, jotka kumpikin valittiin 25 urheilijan joukkoon, jotka ovat ehdolla Vuoden urheilija -palkintoon. Tälle listalle Urheilutoimittajain liiton Vuoden urheilija -valiokunta ei kuitenkaan Piispasta laskenut.

– Minulla oli huippukausi: Timanttiliigan voitto (100 metrillä Brysselissä), omat ennätykset, maailmanmestaruus ja vielä kakkosella hopeaa. Arvostan hirveästi, että oma lajiyhteisö nosti minut vuoden yleisurheilijaksi, Piispanen ruoti Urheilugaalassa MTV Urheilulle.

Vuoden urheilija -valiokunta perusteli Piispasen ehdokaslistan ulkopuolelle jättämistä sillä, että hänen luokassaan on vähäisesti kilpailijoita. Piispanen toteaa itsekin, että paraurheilijoita on muita urheilijoita vähemmän. Hän niin ikään tiedostaa, että Vuoden urheilija -ehdokkaiden valinnat ja eri lajien urheilijoiden arvottaminen on vaikeaa. Mutta:

– Paraurheilussa pitäisi ensin tutustua luokkiin. On yleensä joku syy, minkä takia lajissa ei ole huippu-urheilutasolla niin paljon harrastajia. Fakta on samalla se, että huipulla – on luokka mikä hyvänsä – kilpailu on ihan yhtä kovaa. Siinä mielessä tämä asia herätti hieman ihmetystä.

Piispanen peräänkuuluttaa asiantuntemusta.

– Toki näin. Vammais- ja paraurheilun asiantuntemusta kaivataan.

"Aika moni yhteisö on miettinyt"

Myötätuntoa Piispanen on saanut. Hänelle on kantautunut Vuoden urheilija -ehdokaslistan ulkopuolelle jäämisestä runsaasti viestejä.

– Aika monikin yhteisö sitä on miettinyt. Hirveästi on tullut palautetta asiasta joka suuntaan.

– Urheiluliiton ja yleisurheiluyhteisön puolesta on valitettu tilannetta, että näin kävi tänä vuonna. Yleisurheiluyhteisö on omat pahoittelunsa siitä esittänyt, mutta se ei asialle tietysti tässä tapauksessa mitään voi. He valitsivat minut vuoden yleisurheilijaksi, ja se oli hieno asia.

Piispanen sanoi kuitenkin olevansa hyvillä mielin Urheilugaalassa.

– Tämä on tällaista, että ollaan junassa mukana ja yritetään ensi vuonna uudestaan. Ei näille asioille oikein voi tehdä mitään.

Tokion menestys tähtäimessä

Piispanen oli mietteliäänä, kun häneltä kysyi Vuoden urheilija -suosikista.

– Viime vuosi oli aika paljon joukkuemenestystä. Omassakin tapauksessa minun on vaikea arvioida, kuka olisi Vuoden urheilija.

Maailmanmestarin katseet ovat kääntyneet pitkälti jo tähän vuoteen, joka tulee olemaan iso, muun muassa olympia- ja paralympiavuosi.

– Toivon ainakin, että meidän urheilijat sekä olympia- että paralympiapuolella onnistuvat, niin sitten pääsemme mahdollisesti valitsemaan siitä porukasta Vuoden urheilijaa.

Piispasella jatkuu hyvässä myötätuulessa Tokion paralympialaisiin tähtäävä projekti.

– Minulla on aika laaja tiimi, siinä on aika monta henkilöä tekemässä minun eteeni asioita. Meidän ei tarvitse mitään isoja muutoksia tehdä.

Yksi muutos on uusi kelaustuoli, joka saattaa Piispasen ounastelun mukaan olla jopa nopeampi kuin Dubain maailmanmestaruusväline.

– Pyritään myös, että ukko on fyysisesti siinä kunnossa, että Tokiossa on mahdollista taistella kahdesta paralympiamitalista, jopa paralympiavoitosta molemmilla matkoilla: sekä satasella että kakkosella.

Lontoossa vuonna 2012 Piispanen voitti paralympiakultaa 100 metrillä.

Lue myös:

    Uusimmat