Leo Stillman raitistui puoli vuotta sitten – avoimena alkoholismistaan ja hoitoon hakeutumisesta: "Se ei parane käymällä punttisalilla"

Leo Stillman toivoo, että avoin puhe omasta hoitokokemuksesta sekä raitistumisesta auttaisi myös muita päihderiippuvaisia hakeutumaan avun piiriin. 

Muusikko Leo Stillman33, julkaisi perjantaina 13. syyskuuta uuden albumin, joka kantaa nimeä Ihmiset & ongelmat. Artisti vieraili tuoreen pitkäsoittonsa tiimoilta Huomenta Suomessa lauantaina 14. syyskuuta. 

Stillman kertoi haastattelussa, että on saanut uudesta albumistaan paljon positiivista palautetta muun muassa sosiaalisessa mediassa. Hän ei kertomansa mukaan ole koskaan saanut yhtä paljon viestejä liittyen julkaisemaansa musiikkiin. 

– Tänään aamulla heräsin viestiin, jossa yksi ihminen kertoi kuunnelleensa minun ja Pikku G:n tekemää biisiä, jossa puhutaan mielenterveysongelmista. Hän sanoi, että hänellä oli ollut elämässään pitkään sellainen vaihe, että hän oli unohtanut, kuinka paljon rakastaa musiikin kuuntelemista. Musiikin kuunteleminen oli jäänyt mielenterveysongelmien alle eikä hän saanut siitä enää kiksejä, Stillman kertoi.

– Nyt, kun hän oli kuunnellut minun levyäni ja tätä kyseistä biisiä, oli hän jälleen muistanut, kuinka tärkeää musiikki hänelle on. Tuollaiset koskettavat, ne ovat itseasiassa tärkeimpiä palkintoja. Että joku, joka on voinut huonosti, voi tämän myötä ehkä paremmin, hän jatkoi.

Myös Stillmanin itsensä elämässä on tapahtunut tämän vuoden aikana käänne parempaan. Hän nimittäin hakeutui Minnesota-hoitoon ja raitistui puoli vuotta sitten.

Minnesota-mallinen päihdehoito on kehittynyt Yhdysvaltain Minnesotan päihdehoitokeskuksissa 1950-luvulla. Minnesota-hoidossa kuntoudutaan esimerkiksi ryhmäterapian avulla ja osallistamalla myös läheiset hoitoon. Hoidon tavoitteena on päihteetön elämä.

– Se meni siihen pisteeseen, että voin tosi huonosti enkä pärjännyt enää omin avuin. Tajusin olevani sairas ja tarvitsevani apua. Sitten sitä piti lähteä hakemaan, hän kertoi. 

Stillman ei puhu raitistumisestaan elämäntapamuutoksena. Hän sanoi, ettei juominen ollut hänelle elämäntapa, vaan hän oli sairastunut alkoholismiin. 

– Se on hoitamattomana ennenaikaiseen kuolemaan johtava sairaus, ja sitä piti lähteä hoitamaan. 

Stillman on kertomansa mukaan yrittänyt aikaisemmin raitistua omin avuin "satoja kertoja" – tuloksetta. Hänen mukaansa raitistuminen oli hänelle mahdollista avun ja vertaistuen turvin.

– En enää itse pystynyt hallitsemaan sitä. Jos sinulla on vakava päihdeongelma ja olet vakavasti sairas, niin ei siinä ole oikein vaihtoehtoja. Se ei parane käymällä punttisalilla tai ajamalla parran, vaan se vaatii hoitoa, hän sanoi.

Stillman ounastelee havahtuneensa asiaan, kun hänen kaverinsa, niin ikään raitistunut alkoholisti, puhui hoidosta sekä omasta kokemuksestaan. Silloin Stillman ajatteli, että ehkä hänenkin olisi aika hakea apua sairautensa hoitoon. 

– Oma päihdesairauteni alkoi mennä aika pitkälle, muun muassa alkoi tulla rattijuopumusta ja tämän tyyppistä. Ne alkoivat herättää, ettei tämä ole enää oikeasti hallussa.  

Stillman onnistui löytämään hyvän hoitopaikan, jossa hänellä oli kertomansa mukaan mukava olla. Hän toivoo, että oman kokemuksen jakaminen muun muassa musiikin sekä haastatteluiden merkeissä voi auttaa myös jotakuta toista hakemaan itselleen apua. 

– Siihen on saatavilla apua. Ilman apua on tosi vaikeaa pärjätä, jos on vakavasti sairas, hän muistutti.

Stillman ei vaihtaisi raittiista puolivuotisestaan päivääkään. Hoitoon lähteminen oli hänen mukaansa täysin oikea ratkaisu: se antoi hänelle paljon paremman elämän.

Miten alkoholismi vaikutti Stillmanin töihin? Entä miten raitistuminen näkyi hänen sosiaalisissa ympyröissään? Katso haastattelu yllä olevalta videolta!

Alla olevalla videolla Stillman kertoo uudesta albumistaan sekä musiikkiuralla menestymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat