Leväpyörre kuin maalaus – Nasan kuva Itämeren kurjasta levätilanteesta kerää ihastuneita kommentteja: "Planeettamme on täynnä elämää!"

1:51img
Julkaistu 24.07.2018 18:34
Toimittajan kuva

Nelly Rauhala

nelly.rauhala@mtv.fi

Itämeren ja Suomenlahden kurja tilanne heijastuu avaruuteen asti. Sen todistaa Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n julkaisema satelliittikuva vihreäksi värjäytyneestä merivedestä.

Video: Sinilevää runsaasti avomerellä

Tykkäyksiä ja ylistyssanoja "luonnon maalaamalle" kuvalle kuitenkin satelee. Esimerkiksi Instagramissa kuva on kerännyt yli puoli miljoonaa tykkäystä ja tuhansia kommentteja.

– Henkeäsalpaavan kaunista, eräs kommentoija kirjoittaa.

– Saisinpa tällaisen teoksen huoneeni seinälle, toinen haaveilee.

Vihreää pyörteen koristamaa kuvaa on ehditty sosiaalisessa mediassa vertaamaan jopa taidemaalari Vincet van Goghin kuuluisaan Starry Night teokseen.

NASA_kuvapari

Huomaatko yhdennäköisyyden?

​​​​​​​

Kuvaan tallentunut tilanne kuitenkin vahvistaa Itämeren sinileväkasvustojen räjähdysmäisen määrän, sillä kuvan "ihastuttava" vihreä pyörre on todellisuudessa meren pinnalle noussutta puuromaista leväkerrostumaa.


Sinilevä toimii merkkiaineena

Vaikka kuvaan tallennettu vihreä leväpyörre onkin ainutlaatuinen otos, pyörteessä on kyse yleisesti havaitusta fysikaalisesta ilmiöstä. Pyörteen synnyn mekanismia ei vielä tarkkaan tunneta, mutta se määräytyy veden virtausten, vesimassojen suolaisuus- ja lämpötilaerojen ynnä muiden vastaavien fysikaalisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

– Pyörteet murtavat kesän voimakkaan lämpötilakerrostuman ja ”pumppaavat” Itämeren ravinteikasta syvävettä pintaan, Suomen ympäristökeskuksen Merikeskuksen erikoistutkija Risto Lignell selittää.

Nasa_Sinilevapyorre 1

Pyörre on normaali ilmiö, mutta runsaiden sinilevien myötä se näkyy sateliittikuvassa selkeästi.

Erityisesti Gotlannin syvänteillä usein havaittu ilmiö näyttäytyy entistä selvemmin kuuman ja poutaisen kesän myötä, kun merenpinta on lähes tyyni.

– Pyörteet eivät ole lisääntyneet, mutta kuvassa pyörre näkyy selkeästi sinileväkukinnan vuoksi. Sinilevät toimivatkin eräänlaisena värillisenä merkkiaineena, Lignell kertoo.

 – Tämä ilmiö on merissä tärkeä kuljettaessaan esimerkiksi vettä, lämpöä ja hiilidioksidia, mutta tässä tapauksessa se ei ehkä ole meidän ihmisten kannalta se paras mahdollinen, sillä pyörteet pumppaavat koko ajan lisää ravinteita sinileväkukintojen käyttöön, hän lisää.

25.7.2018 klo 16.02 Jutun otsikkoon ja juttuun tarkennettu kuvan olevan peräisin keskiseltä Itämereltä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa