Leviääkö koronamuunnos sisätilassa yhtä ärhäkästi kuin tupakansavu? Tutkijat suosittelevat järeämpiä kasvomaskeja – HUS toppuuttelee

tutkijakaksikko
MTV
Julkaistu 21.01.2021 16:41
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

MTV Uutisten haastattelema tutkijakaksikko ehdottaa kansalaisille nykyistä järeämpiä kasvomaskeja muuntuneen koronaviruksen torjuntaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien infektiosairauksien ylilääkäri ei ehdotuksesta innostu.

Aerosoli- ja virtausfysiikan apulaisprofessori Ville Vuorinen ja virologi Tarja Sironen ovat vahvasti sitä mieltä, että muuntunut koronavirus leviää pisaroiden lisäksi aerosolimaisesti sisäilmaan.

– Virukset eivät tartu joko pisaroina tai aerosoleina vaan molempina. Se on iso muutos, jonka olemme oppineet vuoden aikana, sanoo Helsingin yliopistossa työskentelevä Tarja Sironen.

Viruksen aerosolimainen leviäminen muistuttaa tutkijoiden mukaan tupakansavun leviämistä huoneessa.

– Me nähdään tupakansavu, haistetaan se kolmen metrin päähän ja haistetaan savu itse asiassa koko tilassa. Savu alkaa kerääntyä tilaan erityisesti, jos ilmanvaihto on huono, toteaa Aalto-yliopistossa työskentelevä Ville Vuorinen.

Esimerkkejä ahtaista ja mahdollisesti heikosti tuuletetuista tiloista ovat Vuorisen mukaan auto ja hissi. 

aerosolitartunta

Tupakansavu leviää aerosolimaisesti huoneilmaan. Ville Vuorisen ja Tarja Sirosen mukaan muuntunut koronavirus toimii samoin.

HUSissa ei uskota pikkupisaroiden leijailuun ilmassa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ei uskota koronan leviämiseen aerosolimaisesti, eikä HUSissa nähdä tarvetta ohjeistaa kansalaisia nykyistä järeämpien kasvomaskien käyttöön.

Korona ei infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan leviä yhtä ärhäkästi kuin tupakansavu – toisin kuin tutkijakaksikko sanoo.

– Aerosolitartunta on todennäköisesti [koronatartunnoissa] äärimmäinen harvinaisuus. Ilmassa savun lailla leijuvana pienenä pisarana leviävät taudit, joissa tartuttavuus on huomattavan suuri, kuten tuhkarokko.

– Tiedämme, että koronaviruksessa tartunta tulee pisaratartuntana eli isommista pisaroista, jotka leviävät lyhyemmän matkan puhuessa, aivastaessa ja yskiessä tulleista pärskeistä.  Eli pisarat tulevat muutaman metrin päähän, eivätkä ne jää leijumaan ilmaan, sanoo Järvinen.

Myöskään viime aikoina muuntuneen koronaviruksen osalta ei Järvisen mukaan ole näyttöä aerosolimaisesta leviämisestä. 

Lue myös: Nuori aikuinen palasi Suomeen Britanniasta eikä pysynyt karanteenissa – seurauksena laaja tartuntaryöppy ja 400 ihmistä karanteeniin

Tiivis FFP2-maski suodattaa paremmin

Kansalaisia suositellaan yleisesti käyttämään niin sanottuja kirurgisia maskeja, kun tarjolla olisi myös paremman suodatustehon tarjoavia FFP2-maskeja.

Tutkijakaksikko on huolissaan koronamuunnoksen leviämisestä ja esittää MTV Uutiset Liven haastattelussa, että kansalaisille tulisi nyt pikavauhtia suositella järeämpiä FFP2-maskeja.  

HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen ei ehdotukselle lämpene.

– Hyvin on tiedossa, että kirurgiset nenä- ja suusuojaimet suojaavat sangen hyvin sekä käyttäjää, mutta ennen kaikkea muita ihmisiä ympäristössä. Näillä pitäisi valtaosin pärjätä.

– Terveydenhuollossa kun tehdään paineistettuja toimenpiteitä hengitysteihin, joissa aerosoleja voi muodostua runsaasti, käytetään tiivimpää maskia, Järvinen sanoo.

Järvinen ei pidä tiiviin FFP2-maskin käytön suosittelua kansalaisille siksikään tarpeellisena, koska kyseisen maskin käyttö ja riisuminen on hänen mielestään kirurgista maskia hankalampaa. 

Katso videolta, kuinka eri linjoilla tutkijakaksikko ja HUSin ylilääkäri ovat!

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus