Lex Hollo: Nezirin superaika olikin ankka

Nooralotta Neziri Zürichin EM-kisoissa viime elokuussa.
Lehtikuva
Julkaistu 19.04.2015 15:52

Lauri Hollo

Monen leuat loksahtivat, kun pika-aituri Nooralotta Neziri kiskaisi lauantaina kesken Yhdysvaltain leirinsä Clermontissa 100 metrin aidat 12,69. Tuulta oli toki yli sallitun (+2,6), mutta silti aika oli uskomattoman kova.

 Kun käytetään kansainvälistä pikamatkojen tuulilaskuria, 12,69 +2,6 myötäisessä vastaa sallituissa eli +2,0 tuulessa aikaa 12,75. Eli peräti 0,23 sekuntia alle voimassa olevan SE-ajan. Ja kaikki tämä vielä keskellä kovaa harjoitusleiriä. Nezirin valmentaja Jussi Ihamäki alkoi itsekin omien videoanalyysiensä perusteella epäillä, että tulos ei pitänyt paikkansa. Kovassa kunnossahan Neziri hallikauden perusteellakin on, mutta että ihan näin kovassa jo huhtikuun puolivälissä…

Uskomattomia parannuksia

Kyseisen B-finaalin juoksijat paransivat alkueräaikojaan keskimäärin 0,49 sekuntia, eikä erien ja finaalin tuulioloissa ollut valtavia eroja. Valmentaja Ihamäki kertoi minulle kuvanneensa sekä A- että B-finaalin, ja laski videoanalyysilaitteellaan, että Neziri jäi A-erässä 12,56 ajalla voittoon juosseelle Tiffany Porterille noin 0,05 sekuntia / aitaväli. Kun aitoja on kymmenen, voi jokainen itse laskea, mitä se tarkoittaa. Virallisissa lopputuloksissa Porterin ja Nezirin ero oli kuitenkin ainoastaan 0,13 sekuntia. Ihamäki oli itse sitä mieltä, että Nezirin erän aikoihin voidaan lisätä tuollainen 0,4-0,5 sekuntia, niin ollaan lähellä totuutta.

 Nostan Jussi Ihamäelle isosti hattua. Harva valmentaja olisi kyennyt samanlaiseen rehellisyyteen ja vieläpä tuomaan sen julki. Moni olisi ottanut onnitteluja vastaan avosylin ja jäänyt leijumaan huipputuloksen tuomaan euforiaan. Ihamäki kuitenkin tiesi, että tulos oli väärä, eikä sen totuudeksi uskominen olisi hyväksi hänen urheilijalleen. Rehellisyys on ainoa tie huipulle, eikä tältä kaksikolta sitä puutu. Ihailtavaa toimintaa.

Tuttu juttu

Yleisurheilun sisäpiirissä alettiin saman tien muistella, että Yhdysvaltain keväässä on jo vuosikaudet – ellei vuosikymmenet – juostu pahuksen kovia tuloksia pikamatkoilla. Ja näitä epäilyksiä kuului aika monenkin kokeneen valmentajan suusta, sellaistenkin, jotka ovat urheilijoineen USA:n kevätkarusellissa kilpailleet. Pika-aitojen SE-mies Arto Bryggare sen sijaan puolusti ajanottoa jenkkilässä omiin kokemuksiinsa vedoten. Tosin myös hän muisti yhden tapauksen, joka ei mennyt aivan oppikirjojen mukaan.

 Moni jenkkikiitäjä onkin taantunut kymmenyskaupalla lentomatkalla Eurooppaan. Toki tähän voi olla vähintään osasyynä sekin, että jenkkien halli- ja ratakausi talven ja kevään aikana on todella kuluttava, eikä potkua Euroopan kiertueelle ole vain enää yksinkertaisesti riittänyt.

Olen toki ennenkin kuullut, että jenkeissä esimerkiksi tuulimittarit ja –mittaukset ovat vähän mitä sattuu. Hiukan kärjistäen, paikallinen fatboy saattaa seisoskella tuulimittarin edessä kaivelemassa nenää juuri ratkaisevalla hetkellä. Jos maalikameraa on peukaloitu tai maalikamerakuvaa tulkittu väärin – oli se sitten tahatonta tai tahallista – on kyse kohtuullisen suuren kokoluokan skandaalista. Tapaus olisi syytä kaivella pohjamutia myöten. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikkia Yhdysvalloissa tehtyjä tuloksia pitäisi kategorisesti alkaa epäillä. Lauantaina Clermontissakin juostiin vain pari erää, joiden tulokset vaikuttivat hieman erikoisilta.

Onni onnittomuudessa

Oli oikeastaan luojan lykky, että Nezirin aika syntyi liian kovassa myötätuulessa ollakseen sallittu. Muuten SE olisi nyt siellä 12,75 haminoissa ilman, että tulosta olisi todellisuudessa koskaan syntynyt. Nyt tuo 12,69 jää ainoastaan tuulitulostahraksi tilastokirjoihin, ellei tuloksia sitten jossakin vaiheessa muuteta.

Me suomalaiset olemme rehellistä kansaa. Paljon on kuultu juttuja, että monissa maissa esimerkiksi arvokisojen tulosrajoja juostaan ja hypätään oloissa, jotka eivät kestä päivänvaloa. Ei meillä. Jos hyppy on millin yliastuttu, nousee punainen lippu poikkeuksetta. Jos tuulilukema on +2,1, se on +2,1 hamaan tappiin saakka, eikä pyöristyksiä alaspäin tapahdu. Ja hyvä näin. Jos oikein haluaa viedä spekuloinnit pitkälle, voisi joku uskaltaa sanoa ääneen senkin, että miten esimerkiksi kiellettyjen aineiden käyttöön mahdetaan suhtautua maissa, missä pienet tulosmanipulaatiot katsotaan läpi sormien. En väitä mitään, tuli vain mieleen.

Lue Lex Hollon kaikki blogit täältä

Katso Nezirin kohujuoksu kello 19.10 alkavista MTV Sport Uutisista.

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu