Lievänkin koronan sairastanut voi saada vahvan ja kestävän immuniteetin, esittää uusi tutkimus

3:33img
Katso video: Koronan vasta-ainetesteistä ei ole hyötyä kaikille – professori uskoo koronan immuniteetin kestävän muutaman vuoden.
Julkaistu 22.08.2020 17:45

Sini Mari Karhu

sini.karhu@mtv.fi

Koronavirusimmuniteettiin perehtyneet tutkijat kertovat uusista ja lupaavista tutkimustuloksista, kertoo The New York Times uutisessaan. Tuoreiden tietojen valossa koronaviruksen lievänkin version sairastaneet voivat saada vahvan ja kestävän immuniteetin tautia vastaan.

Tulosten mukaan ihmisen kehossa virusta vastaan taistelevia vasta-aineita sekä B- ja T-soluja ilmeni vielä kuukausia parantumisen jälkeen.

– Asiat todella etenevät niin kuin niiden kuuluukin, toteaa Arizonan yliopiston immunologi Deepta Bhattacharya.

Hän oli mukana tekemässä uutta tutkimusta, jota ei ole kuitenkaan vielä vertaisarvioitu.

Immuniteetin kestoa on vaikea ennustaa

Tutkijat eivät voi vielä ennustaa, kuinka kauan immuniteetti todellisuudessa kestää. Silti he pitävät tuloksia vahvana osoituksena siitä, että ihmiskeho pystyy torjumaan koronavirusta altistuttuaan sairaudelle toisen kerran.

– Tämä on juuri sitä, mitä toivoimme, sanoi Washingtonin yliopiston immunologi Marion Pepper.

Hän kuitenkin huomauttaa, että tulokset immuniteetin säilymisestä vahvistuvat vasta sitten, kun näyttöä on runsaammin. 

Immuniteetti perustuu B-solujen säilymiseen 

Koronaviruksen immuniteettiä käsittelevissä keskusteluissa on korostettu vasta-aineiden vaikutusta kehoon.

Vasta-aineilla voidaan ajatella olevan parasta ennen -päiväys, koska ne ovat elottomia proteiineja. Vasta-aineet häviävät verestä viikkojen tai kuukausien kuluessa.

Keho kuitenkin säilyttää pitkäaikaisia B-soluja, jotka voivat kasvattaa lisää virusta vastaan taistelevia vasta-aineita. Esimerkiksi Pepperin ja Bhattacharyan tutkimukset osoittavat, että kehosta löytyvät vasta-aineet kykenevät lamauttamaan koronaviruksen, sillä ne säilyvät veressä useita kuukausia parantumisen jälkeen. 

– Vasta-aineet vähenevät, mutta niiden määrä vakiintuu tietylle tasolle, joka näyttää pysyvän pitkään, Bhattacharya toteaa.

Vasta-aineiden ilmeneminen näin pitkään viruksen jälkeen on Pepperin mukaan vahva osoitus siitä, että B-solut ovat yhä luuytimessä. 

Lue myös: WHO: Yli 12-vuotiaiden tulisi noudattaa samoja maskisuosituksia kuin aikuistenkin

Lisätutkimuksia tarvitaan tulevaisuudessa

Lupaavista tuloksista huolimatta tutkittavaa riittää vielä. Vaikka uudet tutkimustulokset antavat näyttöä vahvasta immuniteetistä, ne eivät vielä täysin kerro, kuinka se toimii käytännössä. 

Tarkempia tutkimustuloksia voitaisiin saavuttaa esimerkiksi eläinkokein.

– On vaikeaa ennustaa, mitä tulee tapahtumaan, arvioi Michiganin yliopiston immunologi Cheong-Hee Chang.

Koronaviruksen sairastaneiden ihmisten tutkiminen pitkältä aikaväliltä vaatii aikaa, ja siksi tutkijoiden on jatkettava taudin kehityksen seuraamista.

Suomessa asiasta uutisoi ensin Iltalehti.

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset