Näin tuttia testataan laboratoriossa – Tullilta vakava muistutus pikkulasten vanhemmille

Tuttiketju saa olla enintään 22 senttiä pitkä.

Tulli on valvonnassaan jälleen huomannut puutteita ulkomailta tuoduissa tuttiketjuissa. Puutteita on löytynyt niiden kestävyydestä, ja lisäksi liian pitkät ketjut aiheuttavat kuristumisvaaran. Tämän takia Tulli on säännöllisesti estänyt tuttiketjueriä pääsemästä kauppoihin.

Arkikäytössä liian herkästi hajoava tuttiketju aiheuttaisi lapselle tukehtumisvaaran pienten irrallisten osien takia. Heikoimmiksi vaatekiinnikkeiksi ovat Tullin mukaan osoittautuneet metalliset kiinnikkeet.

–  Tuttien ohella myös tuttiketjuille on tarkat eurooppalaiset standardit, joiden on valvonnassamme täytyttävä. Valitettavasti olemme 2020-luvulla joutuneet hylkäämään tuttiketjueriä joka vuosi, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling tiedotteessa.

Myös tuttiketjun pituudella on standardissa määritellyt rajat. Tuttiketju saa olla enintään 22 senttiä pitkä. Tullilaboratoriossa havaitaan kuitenkin suhteellisen usein liian pitkiä ketjuja.

–  Joskus maksimipituuden ylitys tulee tuotteen maahantuojalle yllätyksenä, koska he eivät ole varmistaneet ketjun kokonaispituutta yhdessä mahdollisen tutinpidikkeen kanssa, sanoo tullilaboratorion tulliylitarkastaja Mikko Kontiainen.

Tullin mukaan tuttiketjua ei koskaan saa pidentää eikä sitä pidä kiinnittää naruihin, nauhoihin, pitseihin tai muihin vaatteiden irrallisiin osiin.

Katso yllä olevalta videolta, miten tutin kestävyyttä testataan! Videolla kerrotaan myös, mihin vanhempien pitäisi tuteissa ja leluissa kiinnittää huomiota.

Valvonta ei ulotu ulkomaisiin verkkokauppoihin

Tulli muistuttaa kuluttajia, että Suomen viranomaisten valvonta ei ulotu ulkomaisiin verkkokauppoihin. Tällöin myöskään suomalaisten verkkokauppatilaukset eivät kuulu valvonnan piiriin.

Tulli valvoo sekä EU:sta että sen ulkopuolelta kaupallisesti tuotavien lastenhoitotarvikkeiden turvallisuutta. Lisäksi Suomessa jo myynnissä olevia tuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Katso myös: Kemikaalivaaroja ja tukehtumisriski – tällaisia ovat Tullin ja Tukesin narauttamat vaaralliset tuotteet

Lue myös:

    Uusimmat