Liikemies maksaa naisten burkinisakkoja – "Puolustan kuolemaani saakka heidän ilmaisunvapauttaan"

Burkini
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 24.08.2016 02:36

MTV UUTISET - CNN

Samaan aikaan, kun useat poliitikot yrittävät kieltää musliminaisten käyttämät burkinit, taistelee yksi liikemies niiden puolesta – shekkivihkollaan.

Rikas algerialainen yrittäjä ja ihmisoikeusaktivisti Rachid Nekkaz on ilmoittanut maksavansa jokaisen musliminaisen sakot, jotka he saavat Ranskassa burkinien käyttämisestä, kertoo CNN.

– Päätin maksaa kaikkien burkineja käyttävien naisten sakot, koska haluan taata heidän vapautensa valita, mitä he haluavat pukea päälleen. Ja ennen kaikkea, tehdäkseni mitättömäksi tämän epäreilun ja alistavan lain, Nekkaz kertoo.

Tähän mennessä Nekkaz on maksanut kaikkiaan 15 naisen sakot, mutta uskoo pääsevänsä maksumieheksi jatkossakin. Liikemies sanoo taistelevansa eurooppalaisten demokratioiden puolesta.

– Uskoisin, että kesän loppuun mennessä maksan noin sadan henkilön sakot. Haluan muistuttaa, että se mikä teki demokratioista niin mahtavia, on perusoikeuksien kunnioitus.

Nekkaz ei itsekään usko, että kasvot peittävän niqabin tai burkinin pitäminen on paras tapa sopeutua eurooppalaiseen yhteiskuntaan, mutta hän silti taistelee, ja lainaa ranskalaisfilosofi Voltairea. 

– Vaikka en olisi yhtä mieltä näiden naisten kanssa, puolustan kuolemaani saakka heidän ilmaisunvapauttaan. 

Burkha-kielto Ranskassa vuosia sitten

Ranskasta tuli huhtikuussa 2011 ensimmäinen eurooppalainen maa, joka kielsi burkhan käyttämisen julkisilla paikoilla. 

Lakia rikkovia uhkaavat 150 euron sakot tai tai yhteiskuntapalvelu.

Tässä kuussa Cannes kielsi uskonnolliset uima-asut. Väliaikaista burkinikieltoa rikkovat saavat 38 euron sakot.

City University Londonin professori Sara Silvestri kertoo CNN:lle, että kiellot toimivat ekstremistien hyödyksi.

Burkini-kieltokyltti

Burkinin käytön kieltävä kyltti Ranskassa Nizzassa.

– Al Qaeda ja Isis ovat innoissaan joka kerta, kun länsivaltiot antavat heille syitä, joilla he voivat sanoa lännen syrjivän muslimeja. Näiden lakien seuraus on, että muslimit tuntevat tulevansa syrjään työnnetyksi ja epätervetullut olo vaikeuttaa heidän sopeutumistaan yhteiskuntaan, Silvestri sanoo.

Ranskassa on koettu lukuisia terrori-iskuja. Nekkaz sanoo, että esimerkiksi Charlie Hebdo- ja Nizzan iskun jälkeen muutamat poliitikot käyttivät islaminpelkoa hyväkseen ja pyrkivät rajaamaan muslimien vapauksia Ranskassa.

Samanlaista liikehdintää Nekkaz kertoo näkevänsä myös muualla Euroopassa.

– En hyväksy sitä, että vaikutusvaltaiset valtiot, kuten Ranska, Belgia, Sveitsi, Hollanti ja nyt Saksa käyttävät hyväkseen islaminpelkoa ja rajaavat yksilönvapauksia, Nekkaz sanoo CNN:lle.

Liiketoiminta porskuttaa kiellon myötä

Burkinin kehittäjä Aheda Zanetti sanoo, että koko vaatekappale on täysin väärin ymmärretty. 

– En voi uskoa, että poliitikot ottavat kantaa nyt siihen, mitä nainen voi pitää yllään uidessaan. Se on niin positiivinen vaatekappale, jota moni nainen haluaa pitää yllään huolimatta heidän elämäntavastaan, Zanetti sanoo.

Burkini

Burkinien verkkokauppa käy nyt kuumana.

Zanetti myös lisää, ettei ole koskaan tavannut henkilöä, joka pitäisi burkinia vastoin omaa tahtoaan. Kasvojen peittäminen tapahtuu muutenkin omasta tahdosta.

– En ole koskaan kuullut naisen sanovan, että burkini olisi pakotettu hänen päälleen. Itse asiassa tunnen naisia jotka haluavat pitää kasvot peittävää niqabia, vaikka heidän miehensä eivät sitä haluaisi. Meillä on aina ollut oikeudet ja paljon laajemmat kuin moni länsimaa uskokaan. 

Burkini-kielto on myös piristänyt bisnestä.

– Viime viikolla myynti kasvoi 90 prosenttia, Zanetti kertoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat