Ranskalaispaikkakuntien päätökset kieltää musliminaisten suosima burkiniasu on herättänyt laajaa pahkesuntaa maailmalla. Ja samalla lisännyt burkinien myyntiä merkittävästi, kertoo burkinin alkuperäinen luoja.
48-vuotias ustralialais-libanonilainen Aheda Zanett on burkini-uima-asun luoja ja burkini- sekä -tavaramerkin haltija. Hän kertoo BBC:lle, että Ranskan burkinikielto on nostanut uima-asujen verkkokauppamyyntiä jopa 200 prosenttia.
Zanetin mukaan monet ovat kiinnostuneita burkineista, huolimatta uskonnollisesta taustasta – burkinia ostavat esimerkiksi ihosyövästä toipuneet. Zanett arvioi australialaiselle Sydney Morning Herald-lehdelle, että jopa noin 45 prosenttia burkinin ostajista on muita kuin muslimeja.
Ranskan muslimineuvoston johtaja keskustelee burkinikiellosta sisäministerin kanssa
Ranskan muslimineuvoston CFCM:n päällikkö tapaa maan sisäministerin Bernard Cazeneuven keskustellakseen burkinikielloista.
Useiden ranskalaispaikkakuntien päätökset kieltää musliminaisten suosimien uima-asujen burkinien käyttö on herättänyt elokuussa paheksuntaa.
CFCM:n mukaan kielto lisää pelkoa muslimiväestön leimautumisesta. Neuvoston johtajan mukaan Ranskassa tarvittaisiin tekoja, jotka edistävät rauhaa ja suvaitsevaisuutta, vaikka maa onkin kärsinyt ääri-islamilaisesta terrorismista.
Lähde: STT, AFP
Zanett on myös kertonut saaneensa useita viestejä siitä, kuinka burkini on voimauttanut naisia.
– Kysymys on valinnasta. Burkini edustaa vapautta, joustavuutta ja itsevarmuutta, ei surua, kärsimystä ja terroria, Zanett sanoo.
Halusi musliminaiset mukaan rantaelämään
Kaksi vuotiaana Libanonista Australiaan muuttanut Zanett loi koko vartalon peittävän burkinin noin kymmenen vuotta sitten. Hän halusi, että myös musliminaiset voivat ottaa osaa maailman kuuluun Australiaiseen rantaelämään ja urheiluun.
– Halusin, että tyttäreni kasvavat niin, että heillä on vapaus valita. Minua ei haittaa, jos he haluavat pukeutua bikiniin. Se on heidän valintansa, Zanett kertoo BBC:lle.
– Kukaan mies ei voi sanoa meille, mitä laitamme päällemme, Zanett lisää.
2:04
"Käyttävät vaatekappaletta poliittisena aseena"
Kaikkiaan jo 15 paikkakuntaa Ranskan kaakkoisosassa on kieltänyt burkien käytön, viimeisimpänä Nizza. Ranskan pääministeri Manuel Valls on saanut kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöltä sen jälkeen, kun hän sanoi, etteivät burkinit sovi Ranskan arvoihin.
– Se on typerää, Zanett toteaa australialaislehdelle burkinikiellosta.
– He eivät ole miettineet kovin pitkälle. He käyttävät vaatekappaletta poliittisena aseena, eikä heillä ole ymmärrystä siitä, että moni ei-muslimikin käyttää burkinia.
Paikkakunnat ovat perustelleet kieltoa sillä, ettei sen käyttö ole "hyvän tavan mukaisesta" eikä se sovi maan sekularistisiin periaatteisiin. Ranska oli ensimmäinen eurooppalainen maa, joka kielsi kasvojen peittävän hunnun käytön julkisilla paikoilla vuonna 2010.