Moni vaaratilanteista tien päällä syntyy risteysalueella. Liikenneturva muistuttaa, että liikennesääntöjen tuntemisen lisäksi on muistettava yhteispelin tärkeys.
Risteysajon säännöt riippuvat risteyksen tyypistä: onko kyseessä eriarvoinen, tasa-arvoinen vai liikennevalo-ohjattu risteys. Tasa-arvoisessa risteyksessä kuljettajan on väistettävä hänen oikealta puoleltaan samanaikaisesti lähestyvää ajoneuvoa.
Erityisesti neljästä suunnasta tulevan tasa-arvoisen risteyksen ajovuorot herättävät usein keskustelua.Liikenneturva
Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen muistuttaa väistämisvelvollisuudesta vasemmalle käännyttäessä. Myös vastaantulevaa liikennettä tulee väistää.
– Eriarvoisessa risteyksessä ajojärjestyksen määrää useimmiten kärkikolmio tai stop-merkki, jolloin merkin takaa tuleva kuljettaja väistää. Liikennevalo-ohjatussa risteyksessä ajetaan valojen määräämän ajojärjestyksen mukaan, jatkaa Savolainen.
Tässä tilanteessa kaikilla on väistämisvelvollisuus.Liikenneturva
Kun väistämisvelvollisuus koskee kaikkia, purkautuu tilanne helpoimmin, kun risteyksen ylittää ensimmäisenä suoraan menevä ajoneuvo. Tilanne vaatii kuitenkin varovaisuutta kaikilta osapuolilta.
Liikenteessä on annettava periksi
Vauhti tulee hiljentää jo hyvissä ajoin ennen risteykseen saapumista. Silloin jää aikaa havainnoida tilannetta ja kevyttä liikennettä. Omasta ajovuorosta pitää luopua suosiolla vaaran ja vahingon välttämiseksi, jos tilanne sitä edellyttää. Oikea turvaväli ehkäisee törmäyksiä silloin, kun edellä ajava joutuu äkisti jarruttamaan.
Hyvänkin autoilijan kannattaa muistaa, että liikenteessä kuljettajalla on oikeuksien sijaan enemmänkin velvollisuuksia.
– Oikeassa oleminen ei auta, jos joku loukkaantuu tai pahimmassa tapauksessa menehtyy. Jos ei ole varma omasta ajovuorostaan, ei kannata häkeltyä vaan odottaa, että tilanne purkautuu.
Väistämisvelvollisuus erikoistilantenteissa
Kuljettajan on aina väistettävä muuta liikennettä, jos hän on tulossa tielle pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta tai esimerkiksi huoltoasemalta.
Myös liikenneympyrä on sarja risteyksiä. Ympyrässä ajaminen muuttuu helpoksi itselle ja muille, kun käyttää ajoissa vilkkua ja muistaa väistämissäännöt.
– Ympyrään mentäessä on väistettävä siellä jo olevia autoja sekä kevyttä liikennettä. Lähtiessä on vielä väistettävä kevyttä liikennettä. Poistuttaessa ympyrästä laitetaan vilkku oikealle heti edellisen liittymän jälkeen tai ensimmäisestä liittymästä poistuttaessa jo ennen ympyrää, Savolainen kertaa.
Lähde: Liikenneturva
***
3:56