Liikenneturmissa osallisina mitä erikoisimpia eläimiä: Kolareissa jopa laulujoutsenia, saukkoja ja merikotkia

Villisika kolari
14.10.2016 tapahtui Sipoossa harvinainen kolari, kun autoilija törmäsi villisikaan.
Julkaistu 14.11.2016 05:50
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Villisikakanta on kasvanut rajusti viime vuosina. Kannan kasvu on lisännyt myös teillä juoksentelevien villisikojen määrää, ja niiden aiheuttamat kolarit ovat lisääntyneet tuntuvasti. MTV Uutiset selvitti poliisilta niiden tarkan määrän.  

Villisika

Villisikojen paino heittelee paljon. Suomessa emakot painavat yleensä noin sata kiloa, karjut jopa kaksi.

Villisikaa tavataan pääasiassa Kaakkois-Suomessa ja Itä-Uudellamaalla, mutta kanta on myös levittäytymässä pohjoisempaan.

Villisikasaaliit ovat olleet kasvussa. Saaliiksi saadaan jo satoja sikoja vuodessa. Porsaatonta villisikaa saa metsästää ympäri vuoden.

Villisikakanta on lähivuosina kasvanut voimakkaasti ja Suomen riistakeskuksen mukaan kannan suuruus on noin 1000–1300 yksilöä. Samalla on lisääntynyt myös eläinten aiheuttamien liikenneonnettomuuksien määrä: Viime vuoden aikana niitä oli yhteensä 16 kappaletta, selviää poliisin liikennejärjestelmäänsä kirjaamista tiedoista.

Tilastossa ovat mukana vain poliisin tietojärjestelmäänsä tallentamat tiedot. Ne eivät kerro koko totuutta, sillä Suomessa tapahtuu myös villisikakolareita, jotka eivät päädy poliisin tilastoihin.

Joissakin tapauksissa kolariin joutunut eläin voi myös jäädä epäselväksi, yleensä pimeällä kun eläin jatkaa matkaansa eikä autoilija ole sitä pystynyt tunnistamaan: eräässäkin tapauksessa eläimeksi on merkitty ”villisika/karhu”. MTV Uutiset sai tilastot Liikennevirastolta.

Viime vuoden tilastojen perusteella villisikakolareita oli syyskuukausina muuta vuotta enemmän.

1:07img

Villisikakolarit

Koiriin törmätään usein

Eläinonnettomuudet ovat tilastoissa sitä edustavammin mitä suuremmasta eläimestä on kyse.

Viime vuonna Suomen teillä tapahtui 1808 tilastoitua hirvionnettomuutta ja 3659 peuraonnettomuutta.

Lisäksi kynnys päästä tilastoihin on Liikenneviraston mukaan matalampi suurpedoilla, kotieläimillä ja harvinaisemmilla lajeilla.

MTV Uutisten Liikennevirastolta saaman aineiston perusteella hirvieläinten jälkeen yleisimmin onnettomuuksissa osallisina ovat koirat.

Vuoden 2015 alusta vuoden 2016 puoliväliin yltävässä aineistossa koirat olivat osallisina liikenneonnettomuuksiin 115 kertaa. Susiin oli törmätty 11 kertaa ja hevosiin sekä poneihin 13 kertaa.

Törmäyksissä myös erikoisia eläimia

Myös erikoisemmatkin eläimet ovat osuneet auton tielle, kuten saukkoja, huuhkaja, laulujoutsen sekä merikotka.

Ilvekset ovat tilaston mukaan olleen viime vuonna osallisena liikenneonnettomuuksiin peräti 33 kertaa. Ilveskanta on Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa hieman alle 3000 yksilöä.

Pienemmätkin eläimet ovat toisinaan päätyneet tilastoon.

Liikenneturvallisuusasiantuntija Seppo Sarjamo kertoo, että tienlaidoilla nähtävät pienemmät eläimet päätyvät tilastoihin erittäin harvoin, yleensä vain silloin kun onnettomuudessa syntyy henkilövahinkoja esimerkiksi moottoripyöräilijän kaatuessa törmäyksessä taikka osallisen halutessa poliisin paikalle auton hajottua ajokelvottomaan kuntoon.

Poliisin on mentävä onnnettomuuspaikalle, jos paikalla on syntynyt henkilövahinkoja tai siellä on syytä epäillä rikosta.

0:34img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa