Elämme vaarallisia aikoja: Hirvikolarin riski suurimmillaan – tämä näky ei sovi herkille

Hirvikolari on tavanomaisista eläinonnettomuuksista se kaikkein vakavin. Oli alla sitten iso tai pieni auto, syntyy täysikasvuiseen hirveen törmätessä aina pahaa jälkeä. Artikkelin lopussa oleva kuva ei sovellu kaikkein herkimmille.

Vakuutusyhtiö Ifin korvaustilastot paljastavat, että hirvikolareita tapahtuu eniten loka–joulukuussa. Kaikista vuoden eläinkolareista tapahtuu tällöin peräti puolet. 

Vuonna 2021 tapahtui lähes 14 000 riistaonnettomuutta, ja hirveen törmättiin 1 680 kertaa. Kasvua hirvionnettomuuksissa vuoteen 2020 verrattuna oli kymmenen prosenttia. Noin kolmannes onnettomuuksista tapahtui syys–lokakuussa.

Riski on kaikkein korkeimmillaan viikoilla 42–48, eli tänä vuonna noin lokakuun puolivälistä marras–joulukuun vaihteeseen. Joulukuussa eläinkolarin riskit ovat jo pienemmät.

Monet eläimet lähtevät liikkeelle hämärän turvin, ja kaksi kolmesta eläinkolarista tapahtuukin auringonlaskun jälkeisinä tunteina. Syksyn pimeys hankaloittaa eläinten näkemistä, joten ratin takana on oltava hereillä.

Eläinkolareiden vauriot erilaisia

Hirveen törmääminen on tavanomaisista eläinkolareista vakavin. Kaikista eläinkolareista joka kymmenes johtaa auton lunastukseen, mutta hirvikolareista jopa 30 prosenttia.

Hirvet aiheuttavat valtaosan kaikista eläinkolareiden henkilövahingoista. Vaikka yli puolet hirvikolareissa kuolleista ovat moottoripyöräilijöitä, eivät autoilijatkaan ole turvassa. Hirvi on kooltaan suuri, ja se kaatuu helposti auton päälle ja tuulilasin läpi.

Sen sijaan peurakolareissa sattuu henkilövahinkoja vain harvoin. Useimmiten vauriot ovat pieniä puskuri- ja kylkivahinkoja, ja auton voi hyvin ajaa pois kolaripaikalta.

Vielä pienemmistä eläimistä, kuten ketuista, jäniksistä ja linnuista koituu autolle usein vain pieniä vaurioita kuten ajovalojen rikkoontumisia tai auton alapuolen muoviosien rikkoontumisia.

Tämä kuva ei sovi herkimmille

Hirvikolareiden vähentämiseen tähtäävä Hirvimerkki-kiertue järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015, mutta koronapandemia laittoi sen tauolle.

Kiertueen mukana kulki myös täytetty hirvi, joka aseteltiin hirvikolarissa vaurioituneen pikkuauton konepellille muistuttamaan siitä, kuinka pahaa jälkeä hirvi voi aiheuttaa.

Alla oleva kuva ei sovellu herkimmille.

Lähteet: If, Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat