Liikenteessä on parempi jättää kiittämättä kuin tehdä se väärin – vältä näitä virheitä

kysy liikenneturvasta pohja
Julkaistu 05.02.2016 17:58

MTV LIFESTYLE

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi

Kysymys: Onko olemassa oikeita tai vääriä tapoja kiittää ystävällisyydestä liikenteessä?

Vastaus: Kiittämällä osoittaa arvostusta ja synnyttää halutunlaista toimintaa – myös liikenteessä. Tieliikennelainsäädännössä ei ole erikseen määritelty tiettyä tapaa muiden tienkäyttäjien kiittämiseksi. Tämän vuoksi liikenteessä näkeekin kiitettävän monella eri tavalla.

Kiittämällä osoittaa arvostusta ja synnyttää halutunlaista toimintaa – myös liikenteessä. Tieliikennelainsäädännössä ei ole erikseen määritelty tiettyä tapaa muiden tienkäyttäjien kiittämiseksi. Tämän vuoksi liikenteessä näkeekin kiitettävän monella eri tavalla:

  • Ohittaja kiittää ohitettavaa omalle kaistalle palattuaan vilauttamalla suuntamerkkiä vasemmalle.
  • Kaistanvaihtajan näkee usein kiittävän tilaa antanutta autoilijaa vilauttamalla hätävilkkuja tai nostamalla käden pystyyn etuistuimien välissä.
  • Kädennostoa, hymyilyä, katsekontaktia tai kohteliasta nyökkäystä käytetään myös tilanteissa, joissa toinen tienkäyttäjä luopuu ajo- tai kulkuvuorostaan.

Oikea tapa kiittää

Kiitos on omiaan lisäämään tienkäyttäjien välistä sosiaalisuutta ja parantamaan liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Kuljettajan on kuitenkin tarkasti harkittava tapa, jolla kiitetään, ja paikka, jossa kiitetään. Vaikka kiitoksen kohde varmasti ymmärtää, että kiität häntä, saattaa joku muu tienkäyttäjä tulkita kiitoksesi aivan muulla tavalla. Lopputuloksena saattaa olla väärinymmärrys, mikä aiheuttaa vaaratilanteen tai pahimmillaan jopa onnettomuuden.

Kiitos ohittamisen helpottamisesta

Jos ohitettavaa päätetään kiittää suuntamerkillä, on tärkeää, että suuntamerkkiä näytetään vasemmalle. Oikealle vilahtavan suuntamerkin saattaa joku tulkita kehotukseksi lähteä ohittamaan.

Suuntamerkin käyttöä kiittämiseen on syytä välttää, jos tilanteessa on pienikin väärinymmärtämisen mahdollisuus. Joku saattaa käsittää suuntamerkin niin, että olet aikeissa kääntyä, mikäli lähistöllä on risteys tai vaikkapa mökkitien liittymä. Tällöin on turvallisempaa kiittää kättä nostamalla omalle kaistalle palaamisen jälkeen tai jättää kokonaan kiittämättä.

Kiitos avusta kaistanvaihdossa

Hätävilkkujen käyttö on tieliikennelain 37 §:n mukaan sallittua vain, jos ajoneuvo on onnettomuuden, vaurion tai muun pakottavan syyn johdosta jouduttu pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle. Auton liikkuessa hätävilkkua ei siis saa käyttää.

Oletetaan, että olet juuri vaihtanut oikeanpuoleiselle kaistalle ja kiität tilaa antanutta autoilijaa hätävilkuilla. Edessä olevassa risteyksessä saattaa vuoroaan odottaa tulosuunnastasi katsottuna oikealta lähestyvä autoilija. Hän havaitsee vain omalla puolellaan vilkkuvan suuntamerkin ja olettaa sinun kääntyvän oikealle – siis sinne, josta hän itse on tulossa. Tällöin autoilija saattaa tehdä liikkeellelähtöpäätöksen ja ajaa eteesi. Tilanteen seurauksena voi hyvinkin olla hätäjarrutus, peräänajo, risteyskolari tai jopa kaikki nuo yhdessä.

Kiitos kannattaa

Valitsemalla tavan harkiten, kiittäminen onnistuu turvallisesti. Katsekontakti, hymy ja kädennosto ovat hyviä ja turvallisia tapoja jakaa kiitosta. Kiitos kannattaa, sillä se kannustaa kohteliaasti ja sosiaalisesti käyttäytynyttä kuljettajaa toimimaan jatkossakin vastaavalla tavalla.

teppoboxi

Tuoreimmat aiheesta

Autot