Liikkuuko Turussa nuoria miehiä vaaniva "jokeenheittäjä"? Ei liiku, vannoo poliisi ja kiroaa huhujen levittelijät

aurajoki
Lehtikuva
Julkaistu 20.11.2017 15:44
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Nuoren miehen katoaminen Turussa on aloittanut huhumyllyn kaupungissa liikkuvasta "jokeenheittäjästä", joka vaanii Aurajoen rannassa yön pikkutunneilla liikkuvia nuoria miehiä. Poliisi vakuuttaa, että syytä huoleen ei ole ja arvostelee huhujen levittäjiä.

25-vuotias Juuso-Petteri Salervo katosi yli viikko sitten Turussa. Viikonloppuna miehen kenkä löydettiin Aurajoesta. Poliisilla on vahva epäilys siitä, että Salervo olisi päätynyt jokeen kenkänsä mukana.

Tapaus on herättänyt runsaasti huolta sosiaalisessa mediassa. Osassa keskusteluista on uudelleenlämmitelty jo pitkään liikkunutta huhua, jonka mukaan Turussa vaikuttaisi etenkin nuoria miehiä yön pikkutunneilla Aurajokeen tuuppiva ”jokeenheittäjä”.

Netistä löytyvien keskustelujen perusteella aiheella on spekuloitu ainakin kymmenen vuoden ajan.

Lounais-Suomen poliisilaitoksella salaliittoteoriaan ollaan läpeensä kyllästyneitä.

– Tämä on puhtaasti mielikuvituksen tuotetta, sanoo laitoksen erityistutkintasektorin johtaja, rikosylikomisario Teijo Ristola.

– Se olisi aivan varmasti poliisin tiedossa, jos kaupungin vilkkaassa keskustassa, joka on lisäksi täynnä valvontakameroita, tapahtuisi jotain tällaista.

Jokeen pudotaan yleensä humalassa

Viranomaiset saavat Ristolan mukaan hälytyksen Aurajokeen pudonneesta henkilöstä noin 20 kertaa vuodessa. Suurin osa selviää takaisin kuivalle maalle elossa, joko omin voimin tai viranomaisten avustuksella. Ristola arvioi, että viimeisen kymmenen vuoden aikana vainajia on nostettu joesta muutama.

Jokeen pudonneiden joukossa on poliisin mukaan kaikenikäisiä, niin naisia kuin miehiäkin. Tapauksia yhdistää Ristolan mukaan yleensä vain yksi asia – alkoholi.

Putoamisen syy selvitetään aina tarkasti. Vainajille tehdään kuolemansyyntutkinta ja elossa selvinneet haastatellaan.

– Syyt putoamisille on pystytty selvittämään hyvin aukottomasti, Ristola painottaa.

Kuolemista yhteenkään ei ole Ristolan mukaan epäilty liittyvän henkirikosta. Sen sijaan jokeen on päädytty esimerkiksi omasta tahdosta, tappeluiden seurauksena, heikoilla jäillä tai muuten tapaturmaisesti.

Vain yksi kertonut tuuppijasta

Viimeisen 30 vuoden aikana vain yksi ihminen on ilmoittanut poliisille tulleensa töytäistyksi Aurajokeen tahallaan, Ristola kertoo. Iltalehti julkaisi henkilön haastattelun nettisivuillaan eilen. Ristola kyseenalaistaa miehen kertomuksen paikkansapitävyyden.

Mies oli tapahtuma-aikaan vuoden 2012 marraskuussa 21-vuotias. Kertomansa mukaan hän oli palaamassa baarista ja kävelemässä joen rantaa pitkin, kun hän kuuli takaansa muutaman askeleen ja tunsi selässään voimakkaan tuuppauksen.

Mies kertoo vajonneensa veden varaan, mutta pelastautuneensa hyisestä joesta omin voimin.

Ristolan mukaan myös Iltalehden haastatteleman miehen tapausta tutkittiin. Selvitys kuivui kuitenkin kasaan, sillä tapahtuneella ei ollut silminnäkijöitä, eikä muita todisteita löydetty.

"Ennen olisi puhuttu uutisankasta"

Iltalehden artikkelissa mies toivoo, että tekijä saataisiin kiinni. Hän muistelee kuulleensa, että jokeen olisi tönitty hänen lisäkseen myös muita ja kertoo, ettei ihmettelisi, jos joku vaanisi joen reunalla käveleviä tarkoituksella.

Artikkelissa ei väitetä, että Turussa todella liikkuisi ”jokeenheittäjä”. Iltalehden haastattelema mies kuitenkin spekuloi mahdollisuudella.

Lisäksi artikkelissa haetaan mielleyhtymää "sarjahukuttajana" julkisuudessa tunnetun Pekka Seppäsen tapaukseen. Artikkelissa todetaan, että myös Seppäsen lähipiirissä tapahtuneita kuolemantapauksia ja läheltä piti -tilanteita pidettiin alun perin onnettomuuksina, ja että asioiden todellinen laita paljastui vuosien viiveellä.

Lounais-Suomen poliisissa Aurajoen onnettomuuksiin liittyvät huhut ja hämmennys selvästi sapettavat.

– Tottakai somessa keskustellaan aina kun kaupungin keskustassa tapahtuu jotain. Mutta tässä tapauksessa valtalehti halusi levittää huhuja vielä laajemmalle ja hakea sen näkövinkkelin aiheeseen, Ristola kritisoi.

– Ennen olisi puhuttu uutisankasta, nykyään puhutaan valeuutisista.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos