Liikunnan ja terveystiedon opettajat RY:n puheenjohtajan mukaan lasten koulumatka on yksi olennaisimmista ratkaisuista ylipainoa vastaan taistelemisessa.
Terveys ja hyvinvoinnin laitoksen uuden tilaston mukaan suomalaisista lapsista ja nuorista joka neljäs on ylipainoinen. Neuvoloista ja kouluterveydenhoidosta kerättyjen tilastojen mukaan 2-16-vuotiaista pojista 27 prosenttia ja tytöistä 18 prosenttia ovat ylipainoisia.
THL:n mukaan ylipainoisten lasten ja nuorten määrä on pysynyt suhteellisen samana neljän vuoden takaiseen selvitykseen verrattuna.
Jyväskylän yliopiston tutkijaprofessori ja liikunnan ja terveystiedon opettajat RY:n puheenjohtaja Kasper Salin tiedostaa ongelman ja harmittelee sitä, että hyvin harva lapsi täyttää nykyään esimerkiksi päivittäisen liikuntasuosituksen.
– Kyllähän se valitettavaa on. Pihakentät sammaloituu, Salin kommentoi MTV Uutiset Livessä.
Kännykän ruutu vetää puoleensa
Vaikka organisoitu liikunta nostaakin koko ajan suosiotaan lasten ja nuorten keskuudessa, ovat Salinin mukaan esimerkiksi lasten keskenään järjestämät pihapelit kokeneet viime vuosina suuren kadon.
Salin kertoo, että koulun välitunneilla pallot ja hyppynarut ovat myös vaihtuneet älypuhelimen tuijottamiseen.
– Mitä vanhemmaksi lapset kasvaa, sitä enemmän siirrytään siihen kännykkäruudun pariin tai sitten vain istutaan käytävillä. Välituntien aktivoiminen olisi tervetullutta.
Salinin mukaan merkille pantavaa on myös se, että suomalaislapsille on tarjolla koululiikuntaa jopa puolet vähemmän, kuin monissa muissa Euroopan maissa.
– Suomessa koululiikuntaa on keskimäärin kaksi tuntia viikossa, mikä on esimerkiksi Ranskaan tain Unkariin verrattuna aika vähän, jossa sitä on noin viisi tuntia viikossa.
Koulumatka pitäisi kulkea pyörällä tai kävellen
Kun puhutaan liikunnan lisäämisestä lasten ja nuorten elämässä, haluaisi Salin kääntää yhden kortin.
Se kortti on nimeltään koulumatka.
– Fyysisen aktiivisuuden opettaminen lähtee koulumatkasta. Paljon on sitä, että lapset kuljetetaan vanhempien toimesta koulun pihaan asti. Lapset pitää opettaa siihen, että käytetään omia jalkoja. Tottakai on paikkoja missä se ei oo mahdollista, mutta opetettais siihen että auto ei ole ainoa kulkupeli.
Salinin mukaan moni vanhempi ei ymmärrä, että kuskaamisella kouluun voi tehdä lapselle pahimmassa tapauksessa karhun palveluksen.
– Vaikka olisi lyhytkin koulumatka, niin se on pienemmille lapsille motorisen kehityksen kannalta tärkeää.
Kasper Salin puhui MTV Uutiset Liven lähetyksessä myös esimerkiksi ruokavalion tärkeydestä lasten ja nuorten elämässä. Katso koko lähetys yläpuolelta!