Kreikan Lesboksen saarella tuhannet ihmiset ovat viettäneet yön tienvarsilla ja pelloilla Morian leirin palon jälkeen. Leirillä syttyi edellisiltana vielä uusi tulipalo, joka tuhosi suuren osan virallista leiriä ympäröineestä teltta- ja hökkelikylästä.
Siirtolaisten vastaanottopaikkana toimineesta Morian leiristä tuhoutui ensimmäisessä tulipalossa leirin keskus ja virallinen osa, jossa asui noin 4 000 ihmistä. Muut yli 8 000 asukasta ovat asuneet leirin ympäristössä.
Lesboksen saarelle on julistettu hätätila tulipalon takia. EU-komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinasin on määrä vierailla Lesboksella tänään ennen kuin hän jatkaa matkaansa Ateenaan tapaamaan pääministeri Kyriakos Mitsotakista.
Mitsotakis sanoi eilen, että leirin palo oli seurausta leirin asukkaiden "voimakkaasta reaktiosta" koronavirustestaukseen.
Maahanmuuttoministeri Notis Mitarachi sanoi turvapaikanhakijoiden sytyttäneen palon, koska positiivisen testituloksen saaneita määrättiin karanteeniin. Leirillä on kuluneen viikon aikana varmistettu 35 koronatartuntaa. Terveysviranomaisten mukaan tartunnan saaneista leirin asukkaista vain kahdeksan on tällä hetkellä löydetty ja eristetty.
Maailman terveysjärjestö WHO lähettää Lesbokselle vahvistuksia auttamaan leirin asukkaiden ja paikallisten asukkaiden koronatestauksessa.
Morian leirillä on asunut yli 12 000 ihmistä, vaikka se on rakennettu alle 3 000:lle. Viranomaiset ovat yrittäneet pitkään rakentaa Lesbokselle uutta leiriä, mutta paikalliset asukkaat ovat protestoineet ja ottaneet yhteen mellakkapoliisien kanssa estääkseen rakennustyöt.
Paikalliset ovat pyrkineet pysäyttämään myös yritykset pystyttää väliaikaisia telttakyliä leiriasukkaiden majoittamiseksi.
Kreikan viranomaiset sanoivat työskentelevänsä taivasalle joutuneiden ihmisten majoittamiseksi.
Ministeriön mukaan ensi vaiheessa Lesbokselle lähetetään kaksi laivaston alusta majoittamaan lapsiperheitä ja muita haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.
Itävalta ei aio ottaa ketään vastaan
Saksa on Morian palon jälkeen vaatinut EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamista.
– Meidän on pikaisesti luotava pakolaisten vastaanottojärjestelmä, johon osallistuu mahdollisimman moni EU-maa, ja yhteinen turvapaikka- ja maahanmuuttojärjestelmä EU:lle, sanoi Saksan eurooppaministeri Michael Roth.
Eri puolilla Saksaa järjestettiin eilen mielenosoituksia, joissa vaadittiin Morian asukkaiden päästämistä pois saarelta.
Norja on luvannut ottaa vastaan 50 syyrialaista Moriasta, ja EU ja Kreikka ovat luvanneet rahoittaa 400:n yksin tulleen alaikäisen siirtämisen Kreikan mantereelle. Kreikka on ilmoittanut lähettävänsä kolme lentokonetta hakemaan alaikäisiä. Heidät siirretään Pohjois-Kreikkaan.
Itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg torjui sitä vastoin ajatuksen ottaa vastaan turvapaikanhakijoita Moriasta.
– Huutelu uudelleenjakamisesta ei voi olla ratkaisu, hän sanoi televisiohaastattelussa.
Siitä seuraisi hänen mukaansa vain lisää ihmissalakuljetusta.
– Jos tyhjennämme Morian leirin, se täyttyy välittömästi uudelleen.
Itävalta on tarjonnut miljoonan euron edestä apua, ministerin mukaan lähinnä telttoja ja peittoja.
Katso videota paikan päältä yläpuolelta.
Video: Reuters