Lastensuojelun laitoshoidon työntekijät pitävät työtään haastavana, kuormittavana ja vaarallisena.
Lasten sijaishoidossa väkivallan uhka ja työntekijöiden vaihtuvuus on todettu ongelmaksi Lastensuojelun Keskusliiton ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian selvityksessä.
Lastensuojelun laitoshoidon työntekijöistä liki 80 prosenttia kertoi kokeneensa fyysistä väkivaltaa töissä ainakin joskus.
Lue myös: Nuoret karkaavat lastensuojelusta eivätkä työntekijät voi tehdä mitään – kokenut päihdetyöntekijä: "Takaisin tulee raiskattu tyttö tai poika, jonka elämä on tärvelty"
Vajaa puolet (43 %) oli kokenut väkivaltaa muutamia kertoja vuodessa, viidesosa useita kertoja kuukaudessa ja yli kymmenesosa viikoittain. Neljä prosenttia kertoi kokevansa väkivaltaa päivittäin tai lähes päivittäin.
– Tulos ei ole vain hälyttävä vaan järkyttävä. Kun tähän yhdistetään vielä, että 43 % vastaajista piti koulutusta ja perehdytystä väkivaltatilanteisiin riittämättömänä ja 46 % vastasi, ettei lain edellyttämää työsuojelun toimintaohjelmaa ollut käsitelty työpaikalla, edellyttää tulos valtiolta eli sosiaali- ja terveysministeriöltä välittömiä valtakunnallisia kohdennettuja työsuojelun valvontatoimenpiteitä sekä koulutuksen kehittämistoimenpiteitä, kirjoittavat selvityksessä Talentian Alpo Heikkinen ja Marjo Varsa.
Vastaajista vain viidesosa (21 %) kertoi, ettei ollut kokenut väkivaltaa lainkaan.
Lähes kolmasosa (28 %) vastasi, ettei työpaikalla ole selkeitä ohjeita väkivaltatilanteisiin. Vielä suurempi osa (39 %) arvioi, ettei työpaikalla ole selkeitä vastuunjakoa väkivaltatilanteisiin. Liki puolet (45 %) koki, ettei väkivaltaa ja sen uhkaa käsitellä henkilöstön kanssa säännöllisesti.
Kyselyyn vastasi 173 työntekijää sekä 184 sosionomiopiskelijaa.
Lue myös: Systeemissä piilee ongelma: Jos lapsi ottaa hatkat lastenkodista, työntekijät eivät saa ottaa kiinni – näin hankala on tilanne
Sanallista asiatonta kohtelua saa niskaansa lähes jokainen
Vastaajista kolmasosa (31 %) ilmoitti kokevansa sanallista asiatonta kohtelua asiakkaiden taholta viikoittain ja lähes yhtä moni (27 %) päivittäin tai lähes päivittäin. Vain prosentin mukaan sanallista asiatonta kohtelua ei esiintynyt lainkaan
Kyselytutkimuksen mukaan jopa 74 prosenttia on harkinnut työpaikan vaihtoa. Työntekijöiden pysyvyyttä voitaisiin lisätä työhyvinvointia ja -olosuhteita parantamalla, selvityksessä ehdotetaan.
Lastensuojelun laitoshoidon työntekijät pitävät työtään palkitsevana ja merkityksellisenä, mutta lisäksi haastavana, kuormittavana ja vaarallisena.
Vain noin kolmasosa työntekijöistä ilmoitti, että heidän työpaikallaan työhyvinvointiin panostetaan riittävästi. Yli kaksi kolmasosaa työntekijöistä kertoi kokevansa henkistä kuormitusta työssään, neljäsosa liiaksi asti.