Lintilä: IMF:n pääjohtajasta odotettavissa kädenvääntö Aasian ja Latinalaisen Amerikan kanssa

1:10img
Mika Lintilä (kesk.) kommentoi Rehnin vetäytymistä eilen Kymmenen uutisissa.
Julkaistu 03.08.2019 12:58

MTV UUTISET – stt

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtajan nimitystä ei ole vielä lyöty lukkoon, vaikka EU-maat saivatkin myöhään perjantaina valittua yhteiseksi ehdokkaakseen bulgarialaisen Kristalina Georgievan. Näin arvioi STT:lle valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.).

Suomen haave IMF:n pääjohtajan paikan nappaamisesta kariutui jo perjantaina iltapäivällä, kun Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ilmoitti vetäytyvänsä kisasta. Perinteisesti tehtävään on aina valittu eurooppalainen, mutta Euroopan ulkopuoliset maat haluavat entistä hanakammin haastaa länsimaita.

Lue myös: Olli Rehn vetäytyy IMF:n pääjohtajakisasta

Maine tiukan talouskurin miehenä pudotti Olli Rehnin IMF-kisasta, arvioi tutkija – "vahvasti profiloitunut tietyntyyppiseen politiikkaan"

Tarvitaan yksi ehdokas

Lintilän mukaan Aasian ja Latinalaisen Amerikan maat ovat asettamassa omia ehdokkaitaan virkaan. Esimerkkinä Aasian mahdollisista ehdokkaista hän mainitsee Indonesian valtiovarainministerin ja taloustieteilijän Sri Mulyanin.

– Tämä vaatii sitä, mihin pääjohtaja Rehn viittasi ilmoittaessaan luopumisestaan: tarvitaan yksi ehdokas, jonka taakse kaikki menevät, jotta pystytään turvaamaan Euroopan asema, Lintilä sanoo.

Rehn menestyi kisassa Lintilän mukaan vahvasti, mutta loppumetreillä kannatusta ei saatu kerättyä tarpeeksi.

– Siihen olen tyytyväinen, että Rehn oli ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen kakkosena. Analyysistä oli kuitenkin tehtävissä se johtopäätös, ettei ollut todennäköistä saada enemmistöä hänen taakseen, Lintilä kertoo.

Lue myös: Kristalina Georgieva on köyhyyttä, ilmastonmuutosta ja sukupuolisyrjintää vastaan kamppaillut taloustieteilijä

Juuri nyt: IMF:n johtoon ehdolla bulgarialainen Kristalina Georgieva – Mika Lintilä kommentoi Rehnin vetäytymistä MTV Uutisille

Ranskan tuki Georgievalle ratkaiseva

Ratkaiseva tekijä Lintilän arvion mukaan oli se, että neuvotteluja vetänyt Ranska suosi Georgievaa virkaan.

– Kyllä minun käsitykseni on, että Ranskan erittäin voimakas Georgievan ajaminen kyseiseen tehtävään oli ihan ratkaisevassa roolissa. Kuinka fiksua sitten on, että tunnustelija vahvasti ajaa (ehdokasta), se on sitten eri asia, Lintilä pohtii.

Georgievan valinta IMF:n johtoon edellyttää muutosta järjestön säännöissä, joiden mukaan pääjohtajan olisi viran aloittaessaan oltava alle 65-vuotias. Georgieva täyttää tässä kuussa 66.

– Georgievalla on vahva kokemus, ja hän täyttää muilta osin kaikki kriteerit, paitsi tämän ikäpykälän osalta. Sinällään ikäpykälät eivät mielestäni tähän aikaan enää sovi, mutta jos tällainen on kirjattu, sitä olisi mielestäni tullut kunnioittaa, Lintilä sanoo.

Lintilän tietojen mukaan Yhdysvallat ja Kanada olisivat jo asettuneet tukemaan ikäpykälän muutosta IMF:n säännöissä. Läpihuutojutusta ei kuitenkaan ole kyse.

– Täysin yksiselitteinen asia ei ole. Käsittääkseni muutokseen tarvitaan 95 maan tuki, ministeri sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Kansainvälinen valuuttarahasto