Lintilä kieltää lähettäneensä parjaavaa meemiä, eikä tiliä oltu kaapattu – mitä vaihtoehtoja jää jäljelle? Tietomurtojen tutkija avaa mystistä tilannetta

Jos elinkeinoministeri Mika Lintilä puhuu totta, eikä hän ole itse lähettänyt kohuttua SDP:n johtoa piikittelevää meemiä, mitä vaihtoehtoja jää jäljelle? MTV Uutiset haastatteli tietomurtotutkintaa työkseen tekevää asiantuntijaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) suoranaiseksi mysteeriksi muodostunut WhatsApp-meemeily on ollut tällä viikolla isosti tapetilla. 

Vyyhti kulminoituu SDP:n johtoa parjaavaan meemiin, joka lähetettiin Lintilän nimissä, mutta ei hänen mukaansa omasta toimesta.

Asiaa on käyty läpi eduskunnan tietohallinnon ja ulkopuolisen tahon kanssa, mutta tutkinnallakaan ei olla toistaiseksi voitu aukottomasti selvittää, mitä meemin lähettämisen taustalla on tapahtunut.

Voiko todella olla niin, ettei eduskunnan tietoturva ole saanut selvitettyä mysteeriä viestin lähettämisen osalta?

– Kyllä se on täysin mahdollista, Nixun tietoturva-asiantuntija Antti Rössi vakuuttaa Huomenta Suomessa

Rössi itse tekee työkseen tietomurtotutkintaa ja hänen kokemuksensa mukaan harmillisen useissa tapauksissa tutkintaraportteihin ja tutkinnan aikana tehtyihin johtopäätöksiin jää avoimia kysymyksiä. 

Syy on myös selvä – puhtaalle spekulaatiolle ei ole jalansijaa. 

– Meillä keskitytään faktoihin ja asioihin, jotka voidaan varmaksi osoittaa ja todentaa. Kaikki muu – niin sanotaan, että se on mahdollista tai epätodennäköistä – mutta jos ei voida osoittaa, että asia on sataprosenttisesti varmaa, sitä ei voi sellaisena esittää, Rössi avaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Jos tiliä ei kaapattu, mitä vaihtoehtoja jää jäljelle?

Eduskunnan selvityksen mukaan Lintilän WhatsApp-tiliä ei ainakaan oltu kaapattu viestin lähettämishetkellä. 

Jos Lintilä itse ei viestiä lähettänyt, niin mitä vaihtoehtoja jää enää jäljelle?

Rössin mukaan kyseeseen voisi tulla WhatsAppin rinnakkaiskäyttö, mikä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että puhelimen WhatsApp-sovellus on linkitetty johonkin toiseen päätelaitteeseen, kuten kannettavaan tietokoneeseen. 

Mutta onko rinnakkaiskäyttöä tehty luvallisesti vai luvatta – sitä ei voida julkisuuteen annettujen tietojen pohjalta sanoa. 

– Tai sitten ministerin laitetta on joku ulkopuolinen taho käyttänyt – taas kerran luvalla tai luvatta, Rössi pohtii puolestaan MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Voiko WhatsAppin käyttäjä itse selvittää, rinnakkaiskäytetäänkö hänen WhatsApp-tiliään? Kyllä voi, mutta miten?

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten selvität asian hetkessä!

Vahinko, huolimattomuutta vai jotain muuta?

Toistaiseksi tilanne on se, että ministeri Lintilä ei tiedä, kuka on lähettänyt kohutun viestin hänen nimissään. 

Tilanne herättää Rössin mukaan vääjäämättä kysymyksen siitä, onko ollut kyse inhimillisestä vahingosta tai huolimattomuudesta. 

Sitä on kuitenkin hankala sanoa, kun kaikki yksityiskohdat eivät ole tiedossa.

– Toisaalta mitään maailmaa mullistavaa käännettä tämä ei omassa suhtautumisessani ole aiheuttanut, sikäli kyse ei ole käsittääkseni mistään turvaluokitellusta järjestelmästä tai tiedostosta.

Rössi korostaa MTV Uutiset Liven haastattelussa, että kyseessä on vapaa-ajan viestintään suunniteltu henkilökohtainen ohjelmisto, mikä taas on mahdollistanut sen, ettei huolellisuus sen käyttämisen osalta ole ollut huipussaan.

– Harmillisen normaalia ja ei sikäli mitään ikävää.

– En asiantuntijana tekisi sellaista johtopäätöstä, että onpas eduskunnan tai kansanedustajien tietoturva huonolla tolalla, Rössi toteaa. 

Lue ja katso myös nämä Lintilän meemikohuun liittyvät artikkelit ja videot: 

Lue myös:

    Uusimmat