EU-vaaleissa on ehdolla joukko istuvia kansanedustajia. Mikäli osa heistä tulee valituksi, nousee myös Suomessa eduskuntaan uusia päättäjiä.
Tämä johtuu siitä, että kansanedustajan tehtävien hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä. Edustajantointa hoitaa tänä aikana hänen varaedustajansa.
Nato-kriitikko Arkadianmäelle
Istuvien kansanedustajien joukosta parlamenttiin pyrkii muun muassa vasemmistoliiton väistyvä puheenjohtaja Li Andersson.
Anderssonia pidetään yhtenä mahdollisista läpimenijöistä. Vasemmistoliitolle on ennustettu tämän viikon gallupeissa 1–2 parlamenttipaikkaa.
Jos Andersson valitaan, hänen tilalleen eduskuntaan nousee viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut Nato-kritiikko Johannes Yrttiaho.
Yrittiaho oli viime kaudella yksi harvoista Nato-jäsenyyttä vastaan äänestäneistä kansanedustajista. Hän on kritisoinut myös Suomen hävittäjähankkeita ja EU:n sotilaallista apua Ukrainalle.
Maaliskuussa 2022 Yrttiaho sanoi Ilta-Sanomille, että ei pitänyt Venäjän laajamittaista hyökkäystä Ukrainaan valtavana yllätyksenä. Syyksi hän esitti "Naton laajentumisen Venäjän rajoille", joka on myös Venäjän itsensä mielellään esittämä narratiivi.
Yrttiaho erotettiin vuonna 2022 Turun vasemmistoliiton valtuustoryhmästä. Erottamisen syyksi kerrottiin muun muassa epäasiallinen käytös ja yhteisesti sovittujen toimintatapojen noudattamatta jättäminen. Yrttiaho kiisti syytökset.
Jos vasemmistoliitto saa myös toisen paikan, mahdollinen läpimenijä voi olla nykyinen kansanedustaja ja entinen meppi Merja Kyllönen (vas.). Hänen tilalleen nousisi 27-vuotias oululainen kaupunginvaltuutettu Jessi Jokelainen (vas.) Jokelainen on myös itse EU-vaaliehdokas.
Lue myös: Tänään on EU-vaalien viimeinen kampanjapäivä
Eduskunnasta voivat nousta esimerkiksi Tynkkynen ja Toveri
Kokoomukselle on gallupeissa povattu neljää paikkaa. Äänipotista kisaavat istuvat mepit Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen, joiden läpimenoa voi pitää todennäköisenä.
Istuvista kansanedustajista potentiaalisena läpimenijänä on pidetty kenraalimajuri evp. ja ensimmäisen kauden kansanedustaja Pekka Toveria.
Muita puolueen mahdollisia läpimenijöitä kokoomuksen kansanedustajien joukosta ovat Aura Salla ja Susanne Päivärinta.
Toveri ja Päivärinta ovat molemmat Uudenmaan vaalipiiristä. Vaalipiirissä seuraavat kokoomuksen eduskuntaan nousijat olisivat rahoitusalan ammattilainen Martin Paasi (kok.) ja pääministeri Petteri Orpon (kok.) poliittinen erityisavustaja Henrik Vuornos.
Aura Sallan valinta taas nostaisi eduskuntaan Helsingin kaupunginvaltuutetun ja lääkäri Maaret Castrénin (kok.).
Perussuomalaisille on luvattu gallupeissa 2–3 europarlamenttipaikkaa. Mahdollisiksi läpimenijöiksi on veikattu kansanedustajia Sebastian Tynkkystä ja Mauri Peltokangasta.
Tynkkysen tilalle eduskuntaan nousisi poliisi ja Oulun kaupunginvaltuutettu Merja Rasinkangas (ps.). Peltokankaan tilalle nousisi Vaasan kaupunginvaltuuston jäsen ja viime vaaleissa eduskunnasta pudonnut rakennusmies Jukka Mäkynen (ps.).
Lue myös: Eva: Suomalaisten äänestysinto EU-vaaleissa kasvanut
Alametsä voi siirtyä EU:sta eduskuntaan
Vihreille on povattu Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissa 1–2 EU-parlamenttipaikkaa. Yhden niistä saanee todennäköisesti nykyinen meppi Ville Niinistö.
Jos vihreät saa myös toisen paikan, mahdollinen läpimenijä voisi olla puolueen entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja Maria Ohisalo.
Jos hänet valitaan, tilalle nousee nykyinen vihreiden meppi Alviina Alametsä, joka ei hae jatkoa EU-parlamentissa. Alametsä on profiloitunut politiikassa erityisesti mielenterveyskysymyksissä.
Sosiaalidemokraateilla melko varmana läpimenijänä voi pitää nykyistä EU-parlamentin jäsentä Eero Heinäluomaa.
Jos puolue saa tämän viikon gallupeiden mukaisesti yhteensä kolme paikkaa, mahdollisia läpimenijöitä voisivat myös olla istuva kansanedustaja Maria Guzenina ja "Terapeutti-Villenä" tunnettu ensimmäisen kauden kansanedustaja Ville Merinen.
Jos Merinen valitaan, hänen tilalleen nousee lähihoitaja ja Kangasalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine (sd.). Jos Guzenina valitaan, häntä sijaistaisi nykyinen kansanedustaja Helena Marttila (sd.).
Marttila sijaistaa parhaillaan meppi Miapetra Kumpula-Natria (sd.). Kumpula-Natri ei hae jatkoa EU-parlamentissa, vaan palaa eduskuntaan.
Käytännössä Marttila nousisi siis uudelleen sijaistamaan meppiä.
Lue myös: Mika Aaltola kastui kesken tentin – katso märkä hetki
Puoluejohtajia ja ex-ministereitä ehdolla
RKP:ssa yksi mahdollinen läpimenijä on puolueen väistyvä puheenjohtaja ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson.
Henrikssonin tilalle eduskuntaan nousisi maatalousyrittäjä ja RKP:n varapuheenjohtajaksi pyrkivä Christoffer Ingo. Puolueen meppipaikka on tosin gallupeiden mukaan hyvin hilkulla ja voi jäädä jopa kokonaan saamatta.
Keskustalle on povattu gallupeissa kahta paikkaa. Nykyinen europarlamentaarikko Elsi Katainen voi hyvin todennäköisesti napata niistä toisen.
Kansanedustajien joukosta mahdollinen läpimenijä voi olla keskustan entinen puheenjohtaja ja entinen valtiovarainministeri, kansanedustaja Katri Kulmuni.
Kulmunin valinta parlamenttiin nostaisi tilalle Lapin maakuntajohtaja Mika Riipin (kesk.).
Europarlamenttiin hakee kansanedustaja ja entinen elinkeinoministeri Mika Lintilä. Hänen valintansa nostaisi eduskuntaan viime vaaleissa pudonneen Pasi Kivisaaren (kesk.) Vaasan vaalipiiristä.
Helsingin Sanomien tämän viikon gallupissa povattiin, että kristillisdemokraattien ja Liike Nytin vaaliliittouma voi saada myös yhden meppipaikan. Se tuskin olisi menossa istuvalle kansanedustajalle vaan Eija-Riitta Korholalle (kd.).
Ylen torstain gallupissa taas ennakoitiin, että vaaliliittouma ei saisi yhtään meppipaikkaa.
EU-vaalit järjestetään sunnuntaina. Suomesta valitaan EU-parlamenttiin yhteensä 15 edustajaa.