Pelaajien ja joukkueiden väliset tasoerot eivät ole koskaan olleet niin marginaaliset kuin nyt 2010-luvulla. Modernin jalkapallon aikakaudella absoluuttisella huipulla ei ole millimetriäkään löysää yhdelläkään huippu-urheilijan elämää koskettavalla osa-alueella. Tähänkin nähden on hämmästyttävää, miten Lionel Messistä kehittyi primus inter pares, paras vertaistensa joukossa.
MAINOS
Kaikki Mestarien liigan ottelut suorina lähetyksinä ja suomeksi selostettuna C Morella ja suoratoistopalvelussa!
Artikkelin videossa Messin toinen osuma Tottenhamia vastaan Mestarien liigan toisella kierroksella.
Tiedämme miten tylyjä tilastot Messin kohdalla ovat. Kiinnostavampaa onkin katsoa, miten 170-senttinen "Kirppu" kehittyi pelaajaksi, joka Pep Guardiolan mukaan ainoana pelaajana juoksee pallon kanssa nopeammin kuin ilman sitä.
Jalkapalloammattilaisuudesta haaveilevan lapsen voisi lähtökohdiltaan olla aavistuksen suotuisampaa varttua jossain muualla kuin 1980-luvun lopun Argentiinan Rosariossa. Santa Fen maakunnassa terästehtaassa ja magneettien valmistuspajalla työskennelleille isälle ja äidille syntynyt Leo rakastui jalkapalloon tulisesti. Messi liittyi ensimmäiseen seuraansa Grandoliin nelivuotiaana. Suttuiset videot Messin pelaamisesta tuolta ajalta kertovat olennaisen pienen pojan potentiaalista.
LUE MYÖS: Barcelonalta yllätystieto: Lionel Messi mukaan Milanoon
Yhden kaikkien aikojen parhaan statuksella kulkeva ja satoja miljoonia euroja tienannut Messi elää nykyisin todellisuudessa, joka on käytännössä vastakohta lapsuuden Rosariolle. Tästä Messi on myös joutunut argentiinalaisfanien hampaisiin.
Erilainen reitti maailman huipulle
Toisin kuin Diego Maradona, Messi ei lapsuusvuosia lukuun ottamatta ehtinyt koskaan nousta argentiinalaisen jalkapallon lempilapseksi. 13-vuotiaana Barcelonaan siirtynyt Messi ei ole nuorena tai aikuisena koskaan edustanut Maradonan tavoin argentiinalaista seuraa. Yhdistettynä menestymättömyyteen yhden maailman parhaan maajoukkueen kanssa Messi on saanut Argentiinassa kriittisiä puheenvuoroja osakseen. Maailma muuttui ja vuosisadan lahjakkuus irrotettiin juuristaan varhain.
Brittien saarten jalkapallojoukkueet eivät ole historian saatossa tuottaneet maailman terävimpään kärkeen montaakaan jalkapalloilijaa. Onkin ironista, että itse Lionel Messiä ikävuodet 8-13 kasvatti seura nimeltään Newell’s Old Boys. Englantilaisen lukion oppilaiden perustama jalkapallojoukkue Rosariossa on antanut maailmalle ”kirpun” lisäksi muun muassa Gabriel Batistutan, Jorge Valdanon ja Maxi Rodriguezin.
Old Boysin nuorisovalmentaja Adrián Coria on jälkeenpäin kuvaillut ensivaikutelmaansa 12-vuotiaasta Messistä.
– Kun näin hänet ensimmäisen kerran, ajattelin, että tämä poika ei osaa pelata. Hän on kääpiö, liian hauras ja pieni. Yhtäkkiä ymmärsin hänen kuitenkin syntyneen erilaisena ja tulevaisuuden olevan jotain vaikuttavaa, Coria on todennut.
Messin polun luultiin nousevan pystyyn, kun hänellä todettiin 10-vuotiaana kasvuhormonin vajaus. Perheellä tai Messin silloisella seuralla Newell’s Old Boysilla ei ollut varaa kalliisiin hoitoihin. Messin äärimmäinen lahjakkuus ja potentiaali riittivät selättämään vastustajien ohella kuitenkin myös biologian.
Messin katalonialaisten sukulaisten kautta perhe sai yhteyden espanjalaisjätti Barcelonaan, joka lopulta järjesti Messille näytönpaikan. Tuohon aikaan ei ollut lainkaan tavallista, että eurooppalaiset suurseurat tekivät sopimuksia teini-iän kynnyksellä olevan nuoren kanssa, mutta kuten niin monta kertaa sitä ennen ja sen jälkeen, Messi oli poikkeus.
LUE MYÖS: Diego Maradonalta hämmentäviä kommentteja Lionel Messistä
Seura kattoi sairauden hoitokulut, teki sopimuksen teinin kanssa ja perhe muutti pojan mukana Barcelonaan. Jalkapallohistorian yhtä merkittävää lukua alettiin kirjoittaa vuonna 2001.
Barcelonaa on rakennettu vuosi vuodelta tiiviimmin 14 vuotta sitten edustusjoukkueessa debytoineen Messin ympärille. Tämän ovat saaneet huomata seuran suurimmatkin hankinnat Zlatan Ibrahimovicista Neymariin.
Tulokset kertovat oleellisen. Argentiinalaisen hallinnoima koneisto on jauhanut Blaugranalle yhdeksän La Liga -mestaruutta, neljä Mestarien liigan voittoa ja viisi Espanjan cupia. Pokaalit eivät kuitenkaan kerro oleellista Messistä samalla tavalla kuin melkein mikä tahansa tämän reippaasti yli 500 maalista.
Silkkiä pehmeämmät vasemman jalan ulkosyrjän haltuunotot, silmää nopeammat minimalistiset siirrot ja rytminvaihdokset, vasemman sisäsyrjän murtavat syötöt ja ääritarkat laukaukset kiteyttävät sekä Messin perinnön jälkipolville että lopulta koko urheilun syvimmän tarkoituksen: potentiaalin täydellinen ulosmittaus.
Mestarien liigan ottelut tällä viikolla C Morella:
Tiistai 6.11:
Klo 19.30 Crvena Zvezda - Liverpool, C More Sport 1 ja cmore.fi
Klo 19.40 AS Monaco - Club Brugge, C More Sport 2 ja cmore.fi
Klo 21.50 Napoli - PSG, C More Sport 1 ja cmore.fi
Klo 21.50 Inter - FC Barcelona, C More Sport 2 ja cmore.fi
Klo 21.50 Atletico Madrid - Borussia Dortmund, cmore.fi
Klo 21.50 Tottenham - PSV Eindhoven, cmore.fi
Klo 21.50 Schalke - Galatasaray, cmore.fi
Klo 21.50 FC Porto - Lokomotiv Moskova, cmore.fi
Keskiviikko 7.11.
Klo 19.30 TsSKA Moskova - AS Roma, C More Sport 1 ja cmore.fi
Klo 19.40 Valencia - Young Boys, C More Sport 2 ja cmore.fi
Klo 21.50 Juventus - Manchester United, C More Sport 1 ja cmore.fi
Klo 21.50 Benfica - Ajax, C More Sport 2 ja cmore.fi
Klo 21.50 Bayern München - AEK Ateena, cmore.fi
Klo 21.50 Viktoria Plzen - Real Madrid, cmore.fi
Klo 21.50 Lyon - Hoffenheim, cmore.fi
Klo 21.50 Manchester City - Shahtar Donetsk, cmore.fi