Myös tapahtumajärjestäjät varautuvat Venäjän mahdollisesti Suomeen kohdistamiin hybridiuhkiin. Hybridiosaamiskeskuksen mukaan Venäjän vaikuttamiskoneiston käynnistymisestä on jo nyt merkkejä ilmassa.
Tapahtumateollisuus ry järjesti maanantaina Tapahtumateollisuus NYT -seminaarin, jossa pureuduttiin myös erittäin ajankohtaiseen aiheeseen, hybridiuhkiin. Käytännössä hybridiuhalla tarkoitetaan Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen mukaan monimuuttujauhkia, joihin voi olla ennalta vaikea varautua.
Tulevaisuudessa konkreettisia iskuja pyritäänmahdollisesti tekemään myös kohteisiin, joissa niihin ei olla osattu varautua alkuunkaan. Tavantallaajalle hybridiuhat voivat konkretisoitua epäilyttävinä puheluita, viesteinä ja sähköposteina.
Niillä pyritään vaikuttamaan yhteiskunnallisesti merkittäviin infrastruktuureihin ja merkittäviin järjestelmiin, kuten sähköverkkoihin ja informaatioalustat. Oleellista on tempo sekä jatkuva pelon tai vähintään uhan ilmapiirin luominen.
– Olemme hyvin tietoisia siitä, että näihin voi kohdistua yhä enemmän häirintää esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiä ja haittaohjelmia, Huhtinen listaa.
Verkostoihin tehtyä iskuja tullaan mitä luultavimmin tekemään tulevaisuudessa enemmän siellä, missä niitä ei välttämättä ole aiemmin nähty. Huhtisen mukaan erilaiset tapahtumat ovat yksi esimerkki paikoista, joissa hybridiuhat voivat konkretisoitua.
– Niissä on paljon ihmisiä ja valtava määrä mediahuomiota. Jos joku haluaa saada viestiään läpi, ovat tapahtumat loistava alusta.
– Massatapahtumia ja ihmisten kokoontumisia on käytetty myös terroristisiin tarkoituksiin hyväksi, Huhtinen sanoo MTV:n haastattelussa.
Lue myös: Venäjä syyttää vastustajiaan fasismista: "Suomikin joutuu sen kanssa vastakkain, meillä on siinä heikko kohta"
"Jos turvallisuushaasteita olisi, niistä varmasti kerrottaisiin"
Suurissa urheilutapahtumissa vaikuttamisen mahdollisuudet ovat huomattavasti suuremmat kuin pienissä klubitapahtumissa. Esimerkiksi Jalkapallon EM-kisoja seuraa niin paikan päällä kuin TV-ruutujen ääressä kymmenet miljoonat ihmiset. Tällaisissa tapahtumissa tulee varautua esimerkiksi siihen, että stadionin näytöt tai TV-lähetys kaapataan tai sähköverkostoihin kajotaan.
Ensi viikonloppuna Helsingissä ja Tampereella alkavat jääkiekon MM-kilpailut. Huhtisen mukaan viranomaiset Suomessa ovat varautuneet MM-kilpailuiden tapaisiin korkean tason tapahtumiin hyvin.
Huhtisen mukaan kansalaiset voivatkin turvallisin mielin ostaa lippuja ja osallistua tapahtumiin.
– On oleellista, että ihmisten pitää ja kannattaa osallistua tapahtumiin. Tulee luottaa tapahtumajärjestäjiin, koska Suomessa viranomaisten ja toimijoiden välinen yhteistoiminta on aina ollut hyvää.
– Jos turvallisuushaasteita olisi, niistä varmasti kerrottaisiin, Huhtinen vielä lisää.
Tapahtumateollisuus käynyt keskustelua myös Puolustusvoimien kanssa
Siinä missä media ja viranomaiset, myös tapahtumajärjestäjät ovat yhä kiinnostuneempia siitä, millaisia uhkia nykyinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen tilanne voi tuoda tulevaisuudessa tullessaan.
Tapahtumateollisuuden johtajan Maria Sahlstedtin mukaan hybridiuhat eivät ole tapahtuma-alallakaan ole "mikään täysin uusi asia" ja uhkia on aiempina vuosina kartoitettu. On kuitenkin totta, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan hybridiuhkien mahdollisuus on kasvanut, ja siten myös yhteistyö viranomaisten kanssa on entisestään tiivistynyt.
– Tässä tilanteessa siellä korostuvat jotkin viranomaiset enemmän kuin normaalisti ja tietenkin olemme olleet keskustelussa Puolustusvoimien kanssa.
– Kun puhutaan vaikkapa suurtapahtumista, joissa saattaa olla kymmeniä tuhansia ihmisiä koolla – nehän ovat hyvin näkyvä ja vaikuttava alusta kaikenlaiselle vaikuttamiselle. Lähinnä varaudutaan mahdolliseen informaatiovaikuttamiseen, joita tapahtumiin voisi kohdistua, Sahlstedt pohtii.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Massatapahtumat ovat otollinen paikka yrittää vaikuttaa ihmisiin, ja siksi myös tapahtumissa varaudutaan erilaisiin hybridiuhkiin.
Lue myös: Näin viiden suuren festivaalin lipunhinnat ovat vuosien saatossa kehittyneet, jopa 60 prosentin korotus – osa lipuista on silti myyty jo nyt loppuun
"Eivät vaikuta tapahtumien turvallisuuteen"
Vaikka kaikkeen vaikuttamiseen ei voidakaan varautua ennalta, Sahlstedtin mukaan tapahtumissa tehdään ennakkoon kattavia turvallisuussunnitelmia, joissa myös hybridi- tai informaatiovaikuttaminen on huomioituina.
Sahlstedt vakuuttaakin, että lippuja on turvallista ostaa kaikenlaisiin tapahtumiin hybridiuhista huolimatta.
– Nämä uhat eivät vaikuta suoraan tapahtumien turvallisuuteen; ne eivät ole henkeen tai terveyteen kohdistuvia uhkia vaan informaatiovaikuttamista, Sahlstedt sanoo.
– Suomalaiset yleisestikin ovat melko hyvin perillä tällaisesta informaatiovaikuttamisesta ja suhtautuvat maltillisesti ei-todellisuuspohjaiseen uutisointiin.
Ensi viikonloppuja järjestetään myös Euroviisut Italiassa. Sahlstedtin mukaan myös kansainvälisesti tapahtumajärjestäjät jakavat tietoa ennakoinnista ja varautumisesta erilaisiin uhkiin.
– Olemme hyvin verkostoituneet alaan myös kansainvälisesti, ja varmasti kokemuksia vaihdetaan aktiivisesti, hän vakuuttaa.