Lisää jäteastioita pihoille – Uuden jätelain myötä jätteet on lajiteltava entistä tarkemmin

2:02img
Julkaistu 03.06.2020 08:45
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Uusi jätelaki määrää lajittelemaan jätteet entistä tarkemmin. Viiden huoneiston ja sitä suurempien kiinteistöjen on jatkossa kerättävä erikseen paperi, metalli, lasi, muovi ja biojäte. Jätealan yritykset ovat huolissaan tulevaisuudestaan, koska uudessa laissa kiinteän jätteen kuljetukset siirretään kokonaan kuntien järjestettäväksi. Uusi jätelaki on tarkoitus saada voimaan ensi vuoden alkupuolella. 

Me suomalaiset olemme muuhun Eurooppaan verrattuna vain keskinkertaisia jätteen kierrättäjiä. Uuden jätelain myötä sekä jätteen erilliskeräystä että kierrätystä on tarkoitus lisätä selvästi nykyisestä.

– Yhdyskuntajätteen kierrätys pitää vuoteen 2035 mennessä asteittain nostaa 65 prosenttiin ja se on nyt vähän yli 40 prosenttia, sanoo ympäristöministeriön eritysiasiantuntija Jussi Kauppila.

Pienten taloyhtiöiden hankittava lisää jäteastioita

Käytännössä se tarkoittaa lisää jäteastioita. Vähintään 5 huoneiston kiinteistöillä on jatkossa oltava omat jäteastiat paperille, metallille, lasille, muoville ja biojätteelle. Biojätteen keräys tulee pakolliseksi kaikille kiinteistöille koosta riippumatta yli 10 000 asukkaan taajamissa. Tekstiilijätteen ja vaarallisen jätteen keräys järjestetään aluekeräyspisteisssä, joiden määrä lisääntyy.

Vaatimusten kiristymisen myötä myös jätemaksut nousevat.

– Kiinteistöille tulee nykyistä enemmän jäteastioita ja siitä tulee myös kustannuksia, kun pitää investoida jäteastioihin. Ihan varmasti jätemaksut nousevat, uskoo Kauppila.

Roskakuskeja

Biojätteen keräys tulee pakolliseksi kaikille kiinteistöille yli 10 000 asukkaan taajamissa.

Jätehuoltoalan yritykset tyytymättömiä lakiesitykseen

Ympäristöalan yritykset ovat näreissään lakiehdotuksesta, koska siinä bio-, pakkaus- ja sekajätteen kuljetus siirrettäisiin kuntien järjestettäväksi. 

– Iso osa asukkaista on tilannut vaikka muovijätteen keräyksen suoraan jätehuollon yrityksiltä ja tämä liiketoiminta siirrettäisiin kunnan hoidettavaksi. Kuljetusten siirtäminen kunnalle tarkoittaa sitä, että yrityksen toiminta muuttuu jätehuoltopalvelujen toimittamisesta pelkästään kunnan kuljetusten urakoinniksi. Aiemmissa muutostilanteissa lopputuloksena on ollut se, että alan yritysten lukumäärä vähenee ja palvelut jopa heikkenevät, perustelee Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP:n toimitusjohtaja Otto Lehtipuu.

"Kunnalla oltava jatkossa jämäkkä ote jätehuollosta"

Ympäristöministeriön mukaan kuntien vastuun lisääminen jätehuollossa on tarpeen.

– Kunnalla on oltava jatkossa jämäkkä ote asumisessa syntyvän jätteen jätehuollossa ja sen kehittämisessä. Kuljetusten kaksoisjärjestelmä, joka nyt on, ei tue tätä tavoitetta, koska se hajauttaa kunnan jätehuoltoa ja monimutkaistaa sääntelyä. Kunnan kuljetusjärjestelmää koskeva päätöksenteko on lisäksi aiheuttanut aika paljon ja aika pitkiä oikeusriitoja ja niihin meillä ei ole enää varaa, linjaa Kauppila.

Lakiesityksen lausuntoaika päättyi tänään. Lausuntoja on tullut noin 200 eli muutoksia esitykseen todennäköisesti vielä tulee. Lakiesitys olisi tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syksyn aikana ja laki voimaan ensi vuoden alkupuolella. Iso osa uusista määräyksistä tulisi voimaan siirtymäajan jälkeen vuonna 2023.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa