Lisääkö hormonikorvaushoito syöpäriskiä? Näin gynekologi vastaa!

Onko syövän sairastaneen turvallista syödä hormoneita?Colourbox.com
Julkaistu 15.10.2012 09:21(Päivitetty 18.10.2012 13:10)

Gynekologi Maija Kajanin mielestä lääkärit ja media pelottelevat turhaan vaihdevuosista kärsiviä naisia hormonikorvaushoidon riskeillä.

Gynekologi Maija Kajan Tampereen Gynekologikeskuksesta on työskennellyt pitkään hormonikorvaushoitojen ja vaihdevuosien parissa.

– Tavallisin mielikuva hormonikorvaushoidosta on, että estrogeeni on vaarallista, ja että naisen on parempi vain kärsiä vaihdevuosien aiheuttamat oireet. Näin kuvitellaan, että terveysriskit pysyvät pienempinä. On kuitenkin paljon tutkimusnäyttöä siitä, että tämä mielikuva on väärä, Maija Kajan kertoo.

Erityisen pelokkaasti hormonihoitoon suhtaudutaan syövän sairastaneiden naisten kohdalla. Kajan myöntääkin, että hormonihoito keltarauhashormonilla lisää jonkin verran rintasyöpäriskiä. Hänen mielestään hormoneita varoessa unohdetaan kuitenkin suuremmat riskit.

– Jos hormonikorvaushoitoa käyttävä nainen sairastuu rintasyöpään, lopetetaan häneltä hormonikorvaushoito. Hämmästyttävän harvoin olen kuullut syöpälääkärin kuitenkaan puuttuvan esimerkiksi naisen alkoholin käyttöön, tupakointiin, liikunnan vähyyteen tai ravintoon. Näillä on kuitenkin jopa hormonihoitoa suurempi merkitys rintasyöpään, Kajan huomauttaa.

Esimerkiksi noin kaksi annosta alkoholia päivittäin lisää rintasyövän riskiä selvästi enemmän kuin pitkäkään hormonihoito, Kajan vertaa.

Vaihtoehtoja hormoneille?

Kajan kertoo, että usein rintasyöpään sairastunut nainen pärjää hyvin vaikka hormonikorvaushoito lopetettaisiin. Joillekin kuitenkin tulee oireita, kuten hikoilua, unettomuutta, sydämen rytmihäiriöitä tai nivel- ja lihaskipuja. Kajan muistuttaa, että näiden oireiden hoitoon on mahdollista käyttää ei-hormonaalista hoitoa.

– Esimerkiksi niin sanotut beetasalpaajat voivat helpottaa hikoilua ja sydämen rytmihäiriöitä. Myös masennuslääkkeinä käytetyistä lääkkeistä voi olla apua hikoiluun, Kajan lohduttaa.

Joillakin naisilla on kuitenkin elämän laadun romahduttavia oireita ilman estrogeenia. Jos oireet ovat vaikeat eivätkä ei-hormonaaliset hoidot auta, voi nainen päätyä hormonikorvaushoitoon, vaikka se mahdollisesti lisää rintasyövän uusiutumisen riskiä.

– Mielestäni naisen tulee saada tehdä päätökset hormonikorvaushoidosta itse, Kajan sanoo.

– Lääkärin tehtävänä on kertoa tutkimuksiin perustuvat tiedot hoidon riskeistä ja hyödyistä. Jos nainen päätyy käyttämään hormonihoitoa, lääkärin tehtävänä on räätälöidä se mahdollisimman vähäriskiseksi.

– Jos nainen tietäen hoidon hyödyt ja riskit päättää olla käyttämättä hormonikorvaushoitoa, ei lääkärin tule häntä siihen painostaa, vaikka tietäisi hyvin naisen siitä monella tapaa hyötyvän. Naiselle on tällöinkin tärkeä muistuttaa muista oireiden ja riskien hoidoista, kuten liikunnasta ja terveyden ja hyvinvoinnin kannalta hyvästä ruokavaliosta, Kajan toteaa.

Studio55.fi

Tiesitkö tästä? Naisia lääkittiin hevosen virtsalla

Vaihdevuodet saivat Virpin pohtimaan miehensä jättämistä – Hormonihoito pelasti

Näin vaihdevuodet ja ikääntyminen vaikuttivat Virpin ja Veikon seksielämään

Onko paikallishormonihoidolla haittavaikutuksia? Gynekologi vastaa

Unettomuutta, masennusta ja lihaskipuja – Gynekologilla yllättävä selitys näihin oireisiin!

Näin käy seksihaluille vaihdevuosina

Tämä vaiva tulee jokaiselle vaihdevuosi-ikäiselle naiselle – Seksistä jopa mahdotonta

Kirvelee ja sattuu? Tällä hoidolla saat nuoren naisen limakalvot

Nainen – Tarkista tästä, tarvitsisitko paikallishormonihoitoa

Asiantuntija kertoo: Näin hormonikorvaushoito parantaa elämänlaatua!

Kuvat: Colourbox.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55