Gynekologi Maija Kajan kertoo, etteivät naiset aina tunnista vaihdevuosista johtuvia oireita. Monia esimerkiksi stressin aiheuttamiksi uskottuja oireita voidaan kuitenkin helpottaa hormonikorvaushoidolla.
Iän myötä naisen munasarjat alkavat laiskistua ja tuottaa vähemmän estrogeenia, gynekologi Maija Kajan Tampereen Gunekologikeskuksesta kertoo. Lähes kaikilla naisilla oireet alkavat 48-55-vuotiaana, Kajan arvioi. Hän kuitenkin huomauttaa, että oireet voivat alkaa jo selvästi nuorempana tai vanhempanakin.
– Oireet ovat yksilöllisiä – on suurta vaihtelua siinä, missä iässä ne alkavat, miten hankalia ne ovat ja miten pitkään jatkuvat. Yleisimmin niin naisen itsensä kuin lääkärinkin tunnistama oire on hikoilu, kuumat aallot ja punoitus, Kajan kuvailee.
Kajan kertoo, että tavallisin estrogeenin vähyyteen liittyvä oire on lisääntynyt ärtyneisyys ja lyhyt pinna.
– Moni nainen ihmettelee itsekin jo puolen tunnin kuluttua, että miten nyt noin pimahdin.
Huijaavat oireet
Suuri osa oireista on sellaisia, että niitä ei tunnisteta vaihdevuosioireiksi, Kajan kertoo. Esimerkiksi yli 45-vuotiaan naisen unettomuus johtuu useimmiten estrogeenin vähenemisestä.
– Nainen herää aamuyöllä kolmen tai neljän aikaan, käy vessassa ja palatessaan nukkumaan alkaa miettiä työ- tai muita stressejä. Kun hän ei pääse uneen, hän herkästi syyttää unettomuudesta stressiä. Kovin usein unettomuuden varsinainen syy on estrogeenin vähyys, Kajan paljastaa.
Muita erittäin tavallisia mutta huonosti tunnettuja oireita ovat nivel- ja lihaskivut, masentuneisuus, uupumus, väsymys, sydämen rytmihäiriöt ja yliaktiivinen rakko.
– Moni nainen joutuu näiden oireiden takia sairaslomalle tai jopa eläkkeelle. Hormonikorvaushoito voisi vähentää niin sairaslomien kuin ennenaikaisen eläkkeelle joutumisen riskiä.
Studio55.fi
Juttu on julkaistu alunperin lokakuussa 2012.
Katso myös Kajanin haastattelu: milloin hormonikorvaushoito on tarpeen?
31:28
Lisää asiaa ikääntyvän naisen terveydestä Studio55.fin lähetyksessä maanantaina 3. maaliskuuta!
Kuvat: Colourbox.com