Monet naiset kärsivät vaikeista vaihdevuosioireista – turhaan. Gynekologi Maija Kajan kertoo avun löytyvän hormonikorvaushoidosta.
Kuumia aaltoja, hikoilua, ärtymystä? Mikäli vaihdevuosioireet oireet ovat selvät, voi hormonihoidon aloittaa ilman verikokeita, gynekologi Maija Kajan Tampereen Gynekologikeskuksesta kertoo. Hän lohduttaa, että hormonihoito räätälöidään yksilöllisesti niin, että estrogeenin vähyyden oireet saadaan hyvin kuriin.
– Tuhansilla naisilla on hormonihoidosta huolimatta vaikeitakin vaihdevuosioireita.Yleensä syynä on liian pieni estrogeeniannos. Tämän arvioinnissa auttaa laboratoriokoe, Kajan selittää.
Kajan huomauttaa, etteivät säännölliset laboratoriokokeet ole välttämättömiä hormonikorvaushoidossa.
– Gynekologin vastaanotolla on hyvä käydä kerran vuodessa. Jos oireita tai ongelmia ei ole, hoitoa jatketaan samalla annoksella. Annosta voidaan joutua muuttamaan ajan mittaan. Nainen voi myös testata estrogeeniannosta vähentämällä tai lopettamalla, tuleeko oireita edelleen esimerkiksi kolmen, viiden tai kymmenen vuoden hoidon jälkeen.
– Käyttää nainen hormonihoitoa tai ei, on tärkeää käydä säännöllisesti mammografia- ja irtosolunäyteseulonnoissa, Kajan muistuttaa.
Hoidon hyödyt ja haitat
Kajan kertoo, että hormonikorvaushoito voi varsinkin hoidon alussa aiheuttaa rintojen aristusta ja turvotusta. Nämä oireet helpottavat hänen mukaansa useimmiten melko nopeasti.
–Estrogeenin käyttö lisää kohtusyövän riskiä. Siksi naiset, joilla on kohtu, tarvitsevat kohtusyöpäriskiä vähentämään keltarauhashormonia. Yli kolmen vuoden keltarauhashormonin käyttö lisää jonkin verran rintasyövän riskiä, Kajan varoittaa.
– Suun kautta otettavat hormonihoitovalmisteet lisäävät syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riskiä. Näitä riskejä ei ihon kautta annosteltu lisää lainkaan. Hormonihoitoon liittyvä lisääntynyt aivoinfarktin riski näyttää myös liittyvän annosteluun suun kautta ja mahdollisesti nimenomaan hevosen virtsasta valmistettuun estrogeeniin.
– Tärkein hyöty hormonihoidosta on oireiden helpottaminen ja elämänlaadun parantuminen. Alle 10 vuoden kuluessa oireiden alusta aloitettu hoito vähentää sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen, luun haurastumisen, dementian ja paksusuolisyövän riskiä.
Studio55.fi
Lisääkö hormonikorvaushoito syöpäriskiä? Näin gynekologi vastaa!
Tiesitkö tästä? Naisia lääkittiin hevosen virtsalla
Vaihdevuodet saivat Virpin pohtimaan miehensä jättämistä – Hormonihoito pelasti
Näin vaihdevuodet ja ikääntyminen vaikuttivat Virpin ja Veikon seksielämään
Onko paikallishormonihoidolla haittavaikutuksia? Gynekologi vastaa
Unettomuutta, masennusta ja lihaskipuja – Gynekologilla yllättävä selitys näihin oireisiin!
Näin käy seksihaluille vaihdevuosina
Tämä vaiva tulee jokaiselle vaihdevuosi-ikäiselle naiselle – Seksistä jopa mahdotonta
Kirvelee ja sattuu? Tällä hoidolla saat nuoren naisen limakalvot
Nainen – Tarkista tästä, tarvitsisitko paikallishormonihoitoa
Tiesitkö? Näin monelle miehelle tulee vaihdevuodet
Lihakset ja erektio katoavat – Tällaisia oireita kuuluu miesten vaihdevuosiin
Nainen varo, vaihdevuodet lihottavat!