Kysely: Häiriköivän vuokralaisen häätäminen pitäisi tehdä nykyistä helpommaksi

Neljä viidestä kannattaa sitä, että sopimusta tai lakia rikkovan vuokralaisen voisi häätää nykyistä helpommin. Asia ilmenee Suomen Vuokranantajien teettämästä kyselystä.

Kyselyn mukaan 81 prosenttia vastanneista kannattaa häätämisen helpottamista tilanteessa, jossa esimerkiksi vuokralainen jättää vuokria maksamatta tai käyttäytyy häiritsevästi. Seitsemän prosenttia vastanneista vastustaa häätöjen helpottamista.

Vastausaineiston perusteella häätämisen helpottamista kannattavat kaikkein eniten ammattikunnista yrittäjät. Heistä 84 prosenttia kannatti ajatusta, eikä kukaan vastustanut sitä. Häädön helpotus saa myös 89 prosentin kannatuksen vastaajissa, joiden kotitalouden bruttotulot ovat vuodessa yli 85  000 euroa.

Kantar Publicin toteuttamaan kyselyyn vastasi runsas tuhat ihmistä Suomessa. Kyselyn virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ministeriössä arvioidaan lain päivitystarpeita

Oikeusministeriö asetti tällä viikolla työryhmän arvioimaan asuinhuoneistojen vuokrauksesta annetun lain päivitystarvetta. Työryhmän työskentely perustuu Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen ohjelman kirjaukseen.

Suomen Vuokranantajien mielestä vuokralainsäädäntö on paikoin päivittämisen tarpeessa.

– Yksi konkreettinen keino on tarkastella sitä, miten varoitukset saadaan todistetusti perille. Tällä hetkellä kirjallisen varoituksen välttely on liian helppoa, ja sen toimitetuksi saaminen voi viedä huonossa tapauksessa kuukausia, Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah arvioi tiedotteessa.

Hänen mukaansa myös huoneistojen tyhjentämistä pitäisi voida helpottaa myös tilanteissa, jossa vuokralaisella on yhä huoneiston avain, mutta tämä ei enää asu huoneistossa. Huoneistossa voi olla silti vuokralaisen tavaroita. Huoneisto on Ahsanullahin mukaan tällöin vielä vuokralaisen kotirauhan piirissä.

– Vuokranantajalla ei ole siten mitään muuta varmasti laillista keinoa toimia asiassa kuin hakea häätöä ensin käräjäoikeudesta, hän kuvailee.

Pääsääntöisesti lainsäädäntö toimii hänen mukaansa kuitenkin hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat