Sekä vuokranantajien että vuokralaisten edustajat kaipaavat uudistuksia Suomen vuokralainsäädäntöön.
30 vuotta vanha vuokralainsäädäntö on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Lakiasianhoitaja Tarik Ahsanullah Suomen vuokranantajista ja Anne Viita Vuokralaiset VJL ry:stä vierailivat MTV:n Huomenta Suomessa keskustelemassa muutoksista, joita lainsäädäntöön kaivattaisiin.
Vuokranantajien näkökulmasta laki vaatisi ajantasaistamista. Ahsanullahin mukaan laissa pitäisi olla nykyistä enemmän sopimusvapautta vuokralaisen ja vuokranantajan välillä.
– Toinen iso kokonaisuus on häiriöt, mistä viime päivinä mediassakin on nähty juttuja. Asumishäiriöihin pitäisi voida puuttua tehokkaammin ja nopeammin, Ahsanullah toteaa.
Vuokralaisten puolelta lainmuutoksen yhteydessä olisi tärkeää pitää kiinni nykyisistä irtisanomisajoista.
– Pidämme ihan välttämättömänä, että irtisanomisajat pysyvät nykyisinä, koska meidän näkökulmastamme lainsäädännön pitää kestää erilaisia markkinatilanteita, Viita sanoo.
Koti yli sijoituksen
Hän sanoo, että vaikka kasvukeskuksissa ei tällä hetkellä ole pulaa asunnoista, niin pian tilanne voi olla toisin.
– Silloin vuokralaisen kotia ja mahdollisuutta asua pitää pystyä suojelemaan. Puhumme kuitenkin kodista meidän näkökulmastamme ja heidän näkökulmastaan puhumme sijoituksesta, hän viittaa vuokranantajiin.
Viita haluaisi vuokralaisen pantiksi maksaman takuuvuokran nopeammin takaisin.
– Se on kuukausi. Usein vuokralainen tarvitsisi sen vakuuden jo seuraavaan vuokrasuhteeseen, tai ainakin tiedon siitä, millainen määrä palautuu ja koska palautuu, Viita toteaa.
Lue myös: Kysely: Valtaosan mielestä häiriköivä vuokralainen pitäisi saada häätää nykyistä helpommin
Häiriköt nopeammin kuriin
Yhtä mieltä Viita ja Ahsanullah ovat häiriökäyttäytymisestä, josta on viime aikoina puhuttu runsaasti mediassa. Heidän mukaansa suurin ongelma on häätöprosessin kesto.
– Yksi keskeinen puute, mistä olemme samaa mieltä, on se, että erittäin vakavissa häiriötilanteissa vuokranantajalla pitäisi olla oikeus saada poliisilta tiedot häiriökäynneistä.
Viita toteaa, että on hyvin yleistä, että häätötilanteita hoidetaan käräjäoikeudessa. Hänen mukaansa häiriköt tietävät, että käräjäoikeuteen ei jouduta kovin helpolla, ja häätöprosessi on tällä hetkellä liian pitkä.
Ahsanullah muistelee tilannetta, jossa naapurusto oli joutunut väistelemään esimerkiksi parvekkeelta heitettyä tuleen sytytettyä patjaa. Kyseisen tilanteen käsittely kesti hyvin pitkään.
– Siinä meni muistaakseni reilu 10 kuukautta, eli tilanne on siinä mielessä todella huono.