Lontoossa aloitetaan tänään pitkään odotettu tutkinta entisen venäläisvakoojan Aleksandr Litvinenkon kuolemasta.
Brittitutkijat uskovat, että entinen KGB-agentti kuoli vuonna 2006 juotuaan radioaktiivisella poloniumilla myrkytettyä teetä.
Tänään alkavien kuulemisten on arvioitu kestävän oikeudessa pari kuukautta. Useat kuulemiset tehdään suljetuin ovin, koska moni salaisen palvelun työntekijä joutuu todistamaan ja tutkimuksia johtava tuomari Robert Owen käyttää tiedustelutietoa sisältäviä asiakirjoja.
Owen oli kuolemansyytutkija Litvinenkon kuoleman aiemmassa tutkinnassa. Hänellä on uskomansa mukaan näyttöä, joka osoittaa Venäjän valtion syyllistyneen murhaan.
Britannian kansalaisuuden saanut Litvinenko syytti kuolinvuoteellaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia murhansa järjestämisestä. Venäjä on sanonut, ettei sillä ole mitään tekemistä Litvinenkon kuoleman kanssa.
Brittiviranomaisten mukaan heillä on todisteita, joilla voidaan syyttää kahta entistä KGB-agenttia murhasta.
Daily Telegraph -lehden mukaan Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA antoi Britannialle pitävät todisteet syyllisistä Litvinenkon kuolemaan. Lehden mukaan NSA oli saanut haltuunsa viestejä, jotka osoittivat kiistattomasti Venäjän olleen salamurhan takana.
Ukrainan kriisi käynnisti tutkinnan
Litvinenkon kuolema kiristi Britannian ja Venäjän välejä alhaisimmalle tasolleen kylmän sodan päättymisen jälkeen.
Kun suhteet paranivat, Britannia torjui Litvinenkon kuoleman tutkimukset vuonna 2013. Britannia myönsi, että yksi syy tutkimusten kieltämiselle oli suhteiden säilyttäminen Venäjän kanssa.
Ukrainan kriisi on viilentänyt maiden väliset suhteet uudestaan, ja viime heinäkuussa Britannian hallitus päätti aloittaa uudet tutkimukset Litvinenkon kuolemasta.
Litvinenkon Maria-vaimo on toivonut, että virallinen tutkinta selvittäisi vihdoin, miten hänen aviomiehensä kuoli. Vaimo on myös toivonut selvitystä Aleksander Litvinenkon roolista Britannian ulkomaantiedustelun MI6:n palveluksessa.
– Haluan päättää kaikki spekulaatiot. Virallisten dokumenttien myötä kumpikaan osapuoli ei pysty käyttämään omaksi hyödykseen sitä, mitä tapahtui Lontoossa, vaimo sanoi.