Eduskunnan täysistunto jatkui perjantai-iltapäivästä aina neljään aamuyöllä. Sebastian Tynkkynen (ps.) puhui yhtäjaksoisesti yli kahdeksan tuntia ja teki näin epävirallisen Suomen ennätyksen eduskunnan puheenvuoroissa.
Lue myös: "En mää lähde tästä mihinkään": Sebastian Tynkkysen jarrutuspuheesta tuli eduskunnan historian pisin, vaikka maskejaan uusineet puhemiehet keskeyttivät edustajan kahdesti
Oppositiopuolue perussuomalaiset esitti toissayönä EU:n elpymispaketin pöydällepanoa, jolloin sen käsittely olisi siirtynyt kesäkuun loppuun. Kun täysistuntoa johtanut ensimmäinen varapuhemies Tarja Filatov (sd.) ei tähän suostunut, perussuomalaiset vaati Filatovin toiminnan viemistä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.
Tämän jälkeen Filatov keskeytti keskustelun, joka jatkui tänään puoli kahdelta. Heti istunnon aluksi eduskunnan oli määrä äänestää siitä, lähetetäänkö Filatovin menettely perustuslakivaliokuntaan. Mutta epäselvyyksiä riitti.
– Miten on oikein toimia, hyvin epäselvä tilanne meille kaikille, Filatov sanoi istunnon aluksi.
Istunto keskeytettiin ja se jatkui noin tunnin päästä kello 15.15. Varapuhemies Filatov (sd.) oikaisi istunnon alussa aiemman päätöksensä, ettei EU:n elpymispakettia voi panna pöydälle toistamiseen.
Eduskunta äänesti elpymispaketin pöydällepanosta, ja äänin 68–38 keskustelua päätettiin jatkaa pöydällepanon sijaan. Tyhjää äänesti nolla ja poissa oli 93 kansanedustajaa.
Pakettia vastustava perussuomalaiset oli yrittänyt panna asian käsittelyn pöydälle edeltävänä yönä kello yhden aikoihin, jolloin perussuomalaisten kanta olisi voittanut, sillä juuri muita ei eduskunnassa paikalla tuolloin ollut. Istuntoa johtanut Filatov oli estänyt tämän, koska näin oli elpymispaketin käsittelyssä tapahtunut jo aiemmin. Pian tämän jälkeen hän keskeytti täysistunnon.
Jos esitys olisi tullut hyväksytyksi, istunto olisi päättynyt ja olisi jääty odottamaan perustuslakivaliokunnan mietintöä. Istuntoa olisi jatkettu mietinnön valmistuttua.
Näin keskustelu eteni perjantaina iltapäivällä:
41:03
Rinne lupasi käsitellä pöydällepanon
Äänestystä edelsi eduskunnassa epäselvyys siitä, kuinka monesti pöydällepanoa voi esittää. Äänestyksen jälkeen Antti Rinne (sd.) kertoi esittävänsä johtamalleen perustuslakivaliokunnalle, että valiokunta ottaa pöydällepanon eduskunnan työjärjestyksen mukaan käsittelyyn omana asiana.
Hän kertoi ilmoittaneensa asiasta perjantaina eduskunnan puhemiesneuvostossa. Asia käsitellään Rinteen mukaan mahdollisimman pian, jotta siihen saadaan mahdollisimman pian selvyys.
– On ihan selvää, että tämänkaltaisia tilanteita kuin mitä tässä on viimeksi nähty, ei tarvita Suomen eduskunnassa, tämän tärkeän instituution toiminnassa, Rinne sanoi.
Puhua saa niin kauan kuin puhetta riittää
Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi kertoi MTV Uutiset Livessä, että edustajat saavat eduskunnassa puhua niin kauan kuin puhetta riittää.
Kuloveden mukaan päiväkausia kestänyt keskustelu ei ole vielä toistaiseksi aiheuttanut viivästyksiä eduskunnan muille toimille.
– Toistaiseksi mitään korvaamatonta viivästystä ei ole tapahtunut. Ensi viikolle on suunniteltu erinäisiä asioita, se jää nähtäväksi, miten näitä asioita viedään eteenpäin puhumisen rinnalla.
Lue lisää: Perussuomalaiset haluaa perustuslakivaliokunnan mielipiteen siihen, voiko elpymispakettiasian panna pöydälle useamman kerran – eduskunnan maratonistunto keskeytyi jälleen
Keskustelu on jatkunut yötä myöten jo useamman päivän ajan. Eduskunnan keskustelu edeltää täysistunnon äänestystä siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset, noin 1 074 miljardia euroa.
Torstaina kerrottiin, että eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola (ps.) ei toistaiseksi johda puhetta eduskunnan täysistunnossa EU:n elpymispaketin käsittelyn aikana. Syynä on epäily siitä, toimisiko Eerola puhetta johtaessaan puolueettomasti.