Taas uusia käänteitä: Eduskunta sekaisin EU:n elpymispaketin takia – perussuomalaiset mylläävät nyt parlamentin pelisääntöjä

5:44imgEduskunnassa lausuttiin yöllä runoja – Jenna Simula lausui salissa avustajansa runon sanasta sanaan
Julkaistu 13.05.2021 20:31
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Eduskunta on ollut jo pari päivää epätietoisuuden tilassa. Kiistellyn EU:n elpymispaketin piti jo eilen tulla ratkaisevaan määräenemmistö -äänestykseen. Perussuomalaiset aloittivat kuitenkin toissa yönä jarrutuskeskustelun. Puolue juonii eduskuntahuhujen mukaan taas uusia konsteja ja hallituspuolueet valmistautuvat vastaiskuun, paljastaa politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kommentissaan.

Eduskunnan EU:n elpymispaketti -keskustelu alkaa muistuttaa tv:n nopeakäänteistä jatkosarjaa. Eilen luultiin, että hallituspuolueet saivat homman pakettiin, mutta mitä vielä. Perussuomalaisten jarrutuskeskustelua tukeva varapuhemies Juho Eerola (ps) on pantu keskustelun luotsaamisessa sivuun ja edessä voi olla taas uusia äänestyksiä, joita varten hallituspuolueet kokoavaat jo reservejä mahdolliseen äänestykseen.

Perussuomalaisten aloittama viivytyskeskustelu EU:n 750 miljardin euron elpymispaketista ja siihen liittyvästä EU:n seitsemän vuoden budjetista näyttää saavan yhä uusia kierroksia.

Hallituspuolueet pelkäsivät eiliseen asti, että viivytyskeskustelun toissa yönä aloittaneet perussuomalaiset voisivat vaatia päätöksen pöydällepanoa vaikka kuinka kauas tulevaisuuteen.

Siksi hallituspuolueiden eduskuntaryhmät loivat massiivisen päivystysjärjestelmän, jossa riittävä määrä hallituspuolueiden kansanedustajia olisi koko ajan paikalla torppaamassa perussuomalaisten siirtoehdotukset.

Eilen hallituspuolueet ja eduskunnan kanslia kuitenkin keksivät eduskunnan entistä pääsihteeriä Seppo Tiitistä kuultuaan, että asian voi panna pöydälle vain kerran. Hallituspuolueet esittivät asian pöydällepanoa seuraavaan istuntoon, joka alkoi heti entisen perään. Puhua siis saa, mutta lykätä ei enää voi. Hallituspuolueet saattoivat peruuttaa edustajiensa hotellivaraukset ja päivystysvuorot, vaikka perussuomalaisten puhemaraton jatkuu.

Mutta MTV:n uutisten tietojen mukaan huomiseksi varaudutaan jo perussuomalaisten uusiin juoniin ja kerätään hallituspuolueiden kansanedustajia äänestykseen

Varapuhemiehen syrjäytys ja eduskunnan pelisäännöt puntarissa

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ja varapuhemies Tarja Filatov (sd.) urakoivat nyt kahdestaan perussuomalaisten puhemaratonin johtamista.

Syynä on poikkeuksellinen luottamuspula eduskunnan puhemiehistössä. Perussuomalaisten joukosta valittu varapuhemies Juho Eerola (ps) on julkisuudessa kertonut, että hän voisi puhetta johtaessaan suosia perussuomalaisten satunnaista enemmistöä salissa.

Se olisi vastoin eduskunnan pitkäaikaisia pelisääntöjä. Puhemies ei saa edes puhua tai äänestää, mutta varapuhemiehiltä odotetaan saman tyyppistä poliittista pidättyväisyyttä.

Eerolan toimintaa on moittinut jyrkin sanoinmuun muassa päähallituspuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd).

Puhemies Vehviläinen on nyt jättänyt varapuhemies Eerolan pois puhemieskierrosta. MTV:n uutisten tietojen mukaan yksi syy voi olla se, että Eerolan puhemiesvuorolla hän saattaisi keskeyttää istunnon jollain perussuomalaisten esittämällä syyllä.

Yksi syy voisi olla perustuslakivaliokunnan lausunnon vaatiminen eduskunnan eilisestä tulkinnasta, jonka mukaan mietintö voidaan pyytää pöydälle vain kerran. Perustuslakivaliokunta on muun muassa sote-lausunnon takia täystyöllistetty, joten lausunnon saaminen voisi viivyttää EU-asian käsittelyä pitkään.

Toinen pyyntö voisi koskea syrjäytetyn varapuhemiehen asemaa. Asetelma olisi umpipoliittinen tilanteessa, jossa varapuhemies itse on erehtynyt ottamaan poliittisesti kantaa johtamaansa keskusteluun.

Perussuomalaisten toiminta voi panna eduskunnan pelisäännöt vakavasti puntariin. Jo nyt ryhmän toiminta on herättänyt muissa eduskuntaryhmissä paljon pahaa verta. Poliittiset tavoitteet ymmärretään, vaikkei niitä hyväksyttäisi, mutta poliittista kiusantekoa ei hyväksytä, vaikka se ymmärrettäisiin.

Tilanne ei ole kenellekään kiva. Pelkkä kuntavaalijulkisuus ei ole hyvä syy horjuttaa eduskunnan toimintakykyä, joten pitänee uskoa perussuomalaisten vilpittömiin tarkoitusperiin ja huoleen EU-sopimuksesta. Mutta vaikka EU-sopimukseen liittyisikin vakavia huolia ja puutteita – niin kuin monien puolueiden mielestä on – niin jokaisen puolueen pitäisi silti käsitellä demokraattisen enemmistön tekemiä päätöksiä – ehkä joskus huonojakin – demokratian pelisäännöillä.

Äänestäisivät nyt vaan, niin jokainen voisi kantaa vastuunsa vääjäämättömästä lopputuloksesta. Poliittista teatteria pelaavat sekä hallitus että oppositio, mutta mikään ei ole tylsempi kuin ylipitkä näytelmä, jonka loppuratkaisu on jo etukäteen yleisölle kerrottu.

Lue myös: Epäily puolueellisuudesta heräsi: Varapuhemies Eerola ei toistaiseksi johda puhetta elpymispaketin käsittelyssä

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta