Itäraja pysyy kiinni huhtikuuhun – sisäministeri: Viesti Venäjälle, että Suomen raja ei ole auki

Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät kiinni 14. huhtikuuta asti, sisäministeriö tiedottaa.

Valtioneuvosto on tänään torstaina päättänyt, että Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät edelleen suljettuina 14. huhtikuuta asti. Itärajan täyssulku jatkuu siis kahdella kuukaudella.

Aikaisemmalla päätöksellä itärajan sulku olisi kestänyt helmikuun 11. päivään saakka.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kertoi iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa, että viranomaistietojen perusteella on odotettavissa, että Venäjän toiminta välineellistetyn maahantulon kanssa jatkuisi. 

– Ja toisaalta nyt, kun pidennämme kertapäätöksen kahteen kuukauteen, haluamme sillä viestittää Venäjälle sekä kolmansien maiden kansalaisille ja rajalle avustajille, että Suomen raja ja tämä reitti ei ole auki.

Sisäministerin mukaan Suomi ei tule painostamista hyväksymään.

– Näin ollen toimimme tässä määrätietoisesti ja tehokkaasti, Rantanen lisää. 

Rantanen kertoo päätöksen olleen huolellisesti punnittu.

– Luonnollisesti aina näihin päätöksiin lainkin mukaan liittyy huolellinen punninta siitä, että toimi on välttämätön ja oikeasuhtainen. On päädytty siihen, että toimi on nyt välttämätön, jotta kansallinen turvallisuutemme voidaan suojata tällaiselta painostamiselta, jossa käytetään välineellistettyä maahantuloa. Siltä osin päätös on äärimmäisen punnittu, sisäministeri perustelee. 

Seuraavan kahden kuukauden aikana päätöksistä on myös mahdollista luopua, jos tilanne siltä näyttää.

– Tällä hetkellä sellaista mahdollisuutta ei ole näkyvissä, Rantanen sanoo.

Rajalla ei tarvetta tarttua aseisiin

Sisäministeri painottaa, että maastorajan ylittäminen Suomeen on laitonta, eikä sitä suositella kenellekään. Sisäministeriössä valmistellaan parhaillaan selvitystä siitä, millaisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä, mikäli raja ylitetään laittomasti. 

Rajaviranomaisten ei siis pidä näillä näkymin tarttua tällaisessa tilanteessa aseisiin.

– Nyt luulisin, että tässä välissä on muutakin tekemistä kuin pelkästään tarttua ensimmäisenä aseeseen. Jos vaihtoehtona on päästää kaikki tai ryhtyä ampumaan, välissä on aika paljon muutakin, Rantanen toteaa. 

Sisäministeriön mukaan myöskään kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla.

Rantasen mukaan hallituksen rajaviranomaisilta saamien tietojen mukaan rajan takana on satoja, jopa tuhansia henkilöitä pyrkimässä Suomeen.

Itäraja ollut kiinni joulukuusta saakka

Suomen itäraja on ollut kiinni junille tarkoitettua Vainikkalan raja-asemaa lukuun ottamatta joulukuun puolivälistä saakka. Edellisen sulkupäätöksen yhteydessä tammikuussa oikeuskansleri totesi, että jatkossa rajasulkuja valmisteltaessa välttämättömyyttä ja oikeasuhtaisuutta on arvioitava myös määräaikaisten päätösten kokonaiskeston näkökulmasta.

Rantaselta kysyttiin tuolloin, kuinka pitkään rajasulku voi tällaisilla määräaikaisilla päätöksillä jatkua.

–  Ei ole olemassa minkäänlaista käytäntöä tai selkeää aikamäärettä, kuinka pitkään näin voidaan jatkaa. Se, mihin me voimme perustaa arviota, on perustuslakivaliokunnan mietintö, jossa todetaan, että voidaan lyhytaikaisesti näin tehdä, mutta ei missään ole määritelty, että mikä on lyhytaikaisesti, sisäministeri vastasi.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu toivoi tammikuun lopussa hallituksen avaavan rajanylityspisteitä itärajalla lähiaikoina. Hän on ollut huolestunut rajalla tapahtuvista mahdollisista ihmisoikeusloukkauksista.

Lue myös:

    Uusimmat