Pääministeri Orpo: On merkkejä siitä, että tilanne itärajalla pahenee

3:32img
Eduskuntasalissa vedettiin yhtä köyttä: "Viesti Venäjälle on, että Suomi on yhtenäinen, eikä horju hybridivaikuttamisen seurauksena"
Julkaistu 23.11.2023 16:12(Päivitetty 23.11.2023 18:44)

MTV UUTISET – STT

Petteri Orpon puhui itärajan tilanteesta ja rajaturvallisuudesta eduskunnalle pääministerin ilmoituksessaan torstaina 23. marraskuuta. 

Itärajan raja-asemat suljetaan tänään, ja auki jätetään vain Suomen pohjoisin rajanylityspaikka Raja-Jooseppi. 

Raja-Jooseppi on ollut tällä hetkellä auki päivittäin neljän tunnin ajan. Nyt sinne keskitetään paitsi kaikki itärajan ylittävä liikenne, myös kansainvälisen suojelun hakeminen.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan on nähtävillä, että tilanne itärajalla on pahentumassa. 

Orpon kertoo, että ihmisiä on kuljetettu kohti pohjoisempia rajanylityspaikkoja.

– Vartiukseen ja Sallaan on tällä viikolla saapunut yhteensä 238 henkilöä, mikä on erittäin poikkeuksellista, Orpo sanoo. 

Orpon mukaan valtioneuvosto seuraa tilannetta tiiviisti ja tarvittaessa tekee lisää ratkaisuja.

Venäjän motivaationa eripuran aiheuttaminen ja lännen liittouman heikentäminen 

Orpo kytki ilmoituksessaan itärajan tapahtumat Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa ja sen aiheuttamaan Suomen turvallisuusympäristön merkittävään muutokseen.

–  Nyt kohdattua itärajan välineellistettyä maahantuloa ja sen hallintaa tulee tarkastella tässä viitekehyksessä. Kansallisen vastauksen pitää olla selkeä ja vahva. Suomeen ei voi vaikuttaa, Suomea ei voi horjuttaa, Orpo sanoi.

Orpon mukaan Venäjän pyrkimyksenä on ollut aiheuttaa eripuraa Euroopassa ja heikentää läntistä liittoumaa sekä kansainvälistä, sääntöpohjaista toimintaa. Suomen itärajan tapahtumat ovat hänen mukaansa yksi näytös tässä näytelmässä.

–  Välineellistetty maahantulo on tyypillinen vaikuttamisen väline. Sen pyrkimyksenä voi olla suomalaisen yhteiskunnan horjuttaminen luomalla epävarmuutta ja aiheuttamalla yhteiskunnan jakautumista, Orpo arvioi.

–  Yleisempi pyrkimys on heikentää länsimaiden tukea Ukrainalle viemällä huomio pois Venäjän edelleen jatkamasta sodasta Ukrainassa, Orpo jatkaa. 

"Ilkeyksiin on varauduttu"

Orpo muistutti, että Suomi huolehtii myös siitä, että kansainvälisen suojelun hakeminen Suomesta on mahdollista.

–  Emme saa ajautua tilanteeseen, jossa ulkopuolisen painostuksen ja psykologisen vaikuttamisen seurauksena kansallinen turvallisuus ja ihmisoikeudet nähdään mustavalkoisesti toistensa vastakohtana ja keskustelu muuttuu jyrkäksi sisäiseksi vastakkainasetteluksi. Siitä hyötyisi vain ja ainoastaan Venäjä, eivät rajalle tulevat ihmiset emmekä me suomalaiset ja Suomessa asuvat ihmiset, Orpo painotti.

Hänen mukaansa Suomi on varautunut siihen, että sotilasliitto Naton jäsenenä Suomeen voi kohdistua erilaisia ilkeyksiä.

–  Yllättyneitä emme ole. Meillä on sitkoa siihenkin, että tilanne voi kestää.

Orpo kiitteli eduskuntaa yhtenäisyydestä rajakysymyksessä.

–  Kiitän oppositiopuolueita siitä tuesta, jota olette hallituksen päätöksille ja viranomaisillemme antaneet.

Rantanen toivoo järeämpiä toimia

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) pohtii jo järeämpiä työkaluja ja viittaa hallitusohjelmassa esitettyyn ehdotukseen. 

– EU-tasolla, tällaisessa välineellistämistilanteessa, tulisi voida turvapaikkahakemusten vastaanottaminen väliaikaisesti, Rantanen ehdottaa. 

Rantasen mukaan tällaisella toiminnalla voitaisiin estää välineellistämisyritykset. Rantanen kertoo saaneensa ajatukselle tukea yhteistyökumppaneilta. 

Hän ei kuitenkaan erittele, että ketä nämä yhteistyökumppanit ovat.

– Se on kova toimenpide, mutta se voi olla Euroopassa välttämätön toimenpide, Rantanen sanoo.

"Venäjä on häikäilemätön roistovaltio"

Pääministerin ilmoitusta seuranneessa eduskuntakeskustelussa hallitus sai kiitosta toiminnastaan istuntosalin eri puolilta. Erityisesti perussuomalaisten kansanedustajat kiittelivät hallituksen toteuttamia raja-asemien sulkemisia. Mauri Peltokangas (ps.) piti hallituksen toimintaa ripeänä ja väkevänä.

–  Näin on tullutkin toimia. Venäjän räikeää toimintaa ei voida hyväksyä, Peltokangas sanoi.

Ensimmäisten joukossa puheenvuoronsa käytti kansanedustaja (kok.) Ben Zyskowicz

– Venäjä on häikäilemätön roistovaltio, joka käy nyt Suomea vastaan vihamielistä hybridivaikuttamista, jossa se väärinkäyttää siirtolaisia aseena Suomea vastaan, Zyskowicz kommentoi. 

Zyskowiczin mukaan apulaisoikeuskanslerin tulkinta siitä, että koko itärajaa ei voida sulkea on oikeudellisesti hämmentävä. 

– Nyt tapahtuu jotain toiseen kertaan 80 vuodessa, niin eivätkö kyseessä ole poikkeukselliset olosuhteet, Zyskowicz peräänkuuluttaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan asettui puolustamaan apulaisoikeuskansleria.

–  Laillisuusvalvojalla on tärkeä rooli suomalaisessa yhteiskunnassa ja on äärimmäisen tärkeää, että hän voi tehdä omaa työtään ilman painostusta, Andersson sanoi.

Myös RKP:n Eva Biaudet peräänkuulutti laillisuusvalvonnan kunnioittamista.

–  Oikeusvaltion varjeleminen edellyttää päättäjien tietoista kunnioitusta oikeusjärjestelmää kohtaan ja aivan erityisesti, että itsenäisiä ylimpiä lainvalvojia kunnioitetaan, Biaudet sanoi.

Vihreiden Inka Hopsu painotti, että turvapaikanhakijat sinänsä eivät uhkaa Suomen turvallisuutta.

–  On tarpeen, että Suomessa kaikilla pysyy pää kylmänä ja oikeusvaltio vahvana, Hopsu sanoi.

Lue myös: Suomi sulkee kaikki idän rajanylityspaikat Inarin Raja-Jooseppia lukuun ottamatta

Orpo antaa eduskunnalle lähetyksen aluksi pääministerin ilmoituksen rajaturvallisuustilanteesta ja uuden linjauksen vaikutuksesta siihen.

Orpon puheenvuoron jälkeen kuullaan vastauspuheenvuoroja asiaan kansanedustajilta. Keskustelulle on varattu aikaa noin puolitoista tuntia.

Lue myös: Itäraja voidaan sulkea kokonaan – tässä ovat kriteerit

Keskustelua tulee herättämään varmasti myös sisäministeri Mari Rantasen tuore ilmoitus siitä, että sisäministeriö valmistelee uutta asetusta järjestelykeskuksista. Rantanen tviittasi, että rajan yli tulijat pidettäisiin jatkossa viranomaisen hallussa, kunnes heidät on rekisteröity. Tämä tarkoittaisi henkilötietojen, sormenjälkien ja valokuvien ottoa sekä rekisteritarkistuksia.

Tuoreimmat aiheesta

Itäraja