Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin tilanteen käsittely sai tänään uusia kierroksia, kun eduskunnan kansliatoimikunta päätti käynnistää prosessin pääjohtaja Yli-Viikarin virastapidättämiseksi.
Syynä päätökselle ovat KRP:n käynnistämä esitutkinta, luottamuspula ja Yli-Viikarin julkisuudessa runsaasti esillä ollut rahankäyttö. Lisää taustaa aiheesta on luettavissa tämän jutun alaosassa, seurannan alapuolella.
MTV Uutiset seurasi infotilaisuuden antia tässä artikkelissa.
14.56: Vehviläinen: Aikaisintaan 8.4 voidaan tehdä päätöksiä viraltapidättämisestä. Luulen, että eduskunnan pääsihteeri käy läpi aikataulua vielä Yli-Viikarin kanssa. Puhemiehellä käsitys, että Yli-Viikarilla on 8.4 mennessä valmius toimittaa kirjallinen vastine. Eduskunnan pääsihteeri lisää, että 8.4 pyritään tekemään päätös. Tarvittaessa otetaan lisäaikaa, jos kokousaika ei tuolloin riitä koko asian ja vastineen käsittelyyn.
14.52: Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola: Irtisanomisesta ei ole erikseen säädöksiä, että mikä taho valmistelee irtisanomisen. Irtisanomisesta antaa lausunnon kansliatoimikunta. Irtisanomisesta päättää täysistunto.
Täysistuntoon tuotavat asiat on valmisteltavat ennakkoon. Eräs valmisteluelin voisi olla tarkastusvaliokunta, mutta tarkkaa säädöstä tästä ei ole. Jos pääjohtaja sanottaisiin irti täysistunnon päätöksellä, täysistunto valitsisi seuraajan avoimen haun kautta.
14.50: Pertti Rauhio: VTV:ssä on määritetty pääjohtajalle sijainen. Tässä vaiheessa on hieman ennenaikaista ennakoida, missä vaiheessa sijainen tulee, jos tulee.
14.49: Vehviläinen: Seuraava kansliatoimikunnan kokous on määrä pitää 8.4, ja tämä ajankohta on kerrottu Yli-Viikarille.
14.47: Vehviläinen: Itse kukin, joka toimii julkisissa tehtävissä voi pohtia, onko asianmukaista, jos useita tuhansia euroja 3 vuoden aikana käytetään verovaroja kauneus- ja hiustenhoitoasioihin. Näissä asioissa täytyy olla julkisissa tehtävissä tarkkana, ja erityisen tarkkana, jos on viraston johtajan, jonka tehtävä on valvoa julkisten varojen käyttöä.
14.46: Puhemies Vehviläinen: Etu virastolle ja sen uskottavuudelle on, että pääjohtaja pidättäytyisi tehtäviensä hoidosta esitutkinnan ajaksi.
14.45: Vehviläinen: Virantoimituksesta pidättämisen tarkoitus on turvata viranhoidon jatkuvuus, luotettavuus ja uskottavuus rikostutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin aikana.
14.42: Pertti Rauhio: Yli-Viikarille lähetetään viipymättä kutsu (selvittää asioita esimerkiksi vastineella). Hänelle varattu aika vastata on riittävä.
14.41: Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio: Kun virastapidättämistä käsitellään, lähtökohtana on esitutkinta (KRP:n). Lisäksi täytyy erikseen arvioida, ovatko olosuhteet sellaiset, että esitutkinta voi rauhassa edetä ja toisaalta, olisiko punnittava, miten viraston häiriötön toiminta voidaan turvata. Täytyy punnita koko kuvaa, ei pelkästään, milloin saimme tiedon esitutkinnan käynnistämisestä.
13.38: Vehviläinen: Olen kokenut epäluottamusta esimerkiksi Yli-Viikarin kauneudenhoitopalveluiden käyttämisestä.
14.34 Puhemiehen mukaan keskusteluissa Yli-Viikarin kanssa ei ole tullut asioihin riittävällä tavalla selvyyttä. Tämän vuoksi Vehviläinen kertoo kokevansa, että prosessin täytyy edetä. Yli-Viikarilla on mahdollisuus tulla virallisesti kuulluksi, ennen kuin kansliatoimikunta tekee virallista päätöstä virastapidättämisestä.
14.31: Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta ja eduskunnan tilintarkastajat selvittävät VTV:n tilannetta.
14.30: Yli-Viikarin mahdollisesta irtisanomisesta päättäisi myöhemmin eduskunnan täysistunto.
14.28: Eduskunnan kansliatoimikunta on päättänyt käynnistää prosessin VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin viraltapidättämiseksi rikostutkinnan ajaksi. Asiasta kertoi Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) hetki sitten.
Aiemmin KRP on aloittanut esitutkinnan Valtiontalouden tarkastusviraston toiminnasta. Puhemies Vehviläisen mukaan valtion varojenkäytön valvojalta tulee odottaa painavaa vastuuta.
Taustalla kuukausien kohu
Eduskunnan puhemiehistö päätti eilen esittää, että Yli-Viikari hyllytettäisiin toistaiseksi.
Valtiontalouden tarkastusviraston toimintaa selvitetään eri tahoilla, muun muassa keskusrikospoliisissa.
Myös eduskunnan tarkastusvaliokunta on kiinnostunut VTV:n toiminnasta.
Valiokunnassa on käsitelty muun muassa viraston taloudenhoitoa ja valvontaa sekä julkisuudessa kerrottuja epäselvyyksiä esimerkiksi matkalaskuista ja Yli-Viikarin kauneudenhoitomenoista.
Eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvitys saattaa valmistua huhtikuun alkupuolella.
Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään virkarikokseen.
Toimikausi päättymässä vuodenvaihteeseen
VTV:n tehtävänä on valvoa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä muun muassa puolue- ja vaalirahoitusta. Virasto toimii eduskunnan alaisuudessa.
Eduskunnan täysistunto nimitti Yli-Viikarin tehtävään yksimielisesti syksyllä 2015. Hän on toiminut VTV:n pääjohtajana vuoden 2016 alusta.
Pääjohtajan toimikausi kestää kuusi vuotta, eli Yli-Viikarin kausi on päättymässä tähän vuoteen.