Asiantuntijan vinkit varmuuskopiointiin: Älä luota pelkkään pilvipalveluun

Julkaistu 04.05.2016 23:00
Toimittajan kuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@teknavi.fi

@digipauli

Tiedostojen varmuuskopiointiin kannattaa harkita muitakin kuin pilvipalveluita. Tietokirjailija ja aktiivinen varmuuskopioinnin puolestapuhuja Petteri Järvinen kehottaa jokaista suomalaista perehtymään erilaisiin tallennustapoihin.

– Paljon on kiinni siitä, millainen käyttäjä on kyseessä. Moni ei tarvitse lainkaan paikallista levyasemaa. Pilvitallennus voi riittää, jos käyttäjällä on enimmäkseen tekstitiedostoja. Jos kyseessä on ahkera valokuvaaja tai videoharrastaja, silloin täytyy miettiä järeämpää tapaa, Järvinen sanoo.

Pilvipalveluiden etuna on ilmainen tallennustila tiettyyn rajaan asti. Usein raja ylittyy nopeasti, jos pilveen tallennetaan valokuvia tai videoita.

Windows 10 -tietokoneissa käyttäjä pakotetaan automaattisesti OneDrive -pilvipalvelun pariin. Samaa yrittää Apple omalla iCloudillaan.

Jos valmistajien omat pilvipalvelut eivät kiinnosta, ne voi kytkeä pois päältä. Ulkopuolisista pilvipalvelutarjoajista mainittakoon Dropbox, joka tarjoaa 2 gigatavua ilmaista tallennustilaa.

Google Drivessa ilmaiseksi saa peräti 15 gigatavua. Apple puolestaan tarjoaa iCloudin käyttäjille 5 gigatavun tallennustilan.

USB-levyasema ei maksa maltaita

Järvinen suosittelee raskaampaan varmuuskopiointiin usb-levyasemaa, jollaisen saa jo reilusti alle 100 eurolla.

– Ostin vastikään 69 euron hintaisen usb-levyn, jonka kapasiteetti on yksi teratavu. Se riittää jo melko pitkälle. Kaiken lisäksi kovalevy tekee koko tietokoneesta varmuuskopion yhtä fyysistä nappia painamalla.

Vertailun vuoksi esimerkiksi Dropboxissa tertavun tallennustilasta saa maksaa noin 10 euroa kuukaudessa.

– Varmuuskopiointi ulkoiselle kovalevylle ei ole missään nimessä rahasta kiinni. Suosittelen kaikille käyttäjille offline-varmistusta tiedostoista, koska monet haittaohjelmat voivat päästä käsiksi jaetuille levyasemille ja pilvipalveluihin, Järvinen muistuttaa.

Halvimmillaan varmuuskopoiointi onnistuu vaikkapa muistitikulle.

– Kovalevy on aina riskialtis. Moni kuvittelee, että ssd-levyt ovat luotettavia, koska niissä ei käytetä liikkuvia osia. Viime aikoina ssd-levyjen luotettavuus on osoittautunut tavallisia kovalevyjä heikommaksi. Lisäksi niistä on vaikeampaa poistaa tiedostoja. Tavalliselta kovalevyltä poistettuja tiedostoja voi pelastaa ja jopa levyn formatoinnin voi kumota.

Järvisen mukaan käyttäjän kannattaa turvautua ennemmin useampaan fyysiseen asemaan kuin useampaan eri pilvipalveluun.

– Pilvipalvelut toimivat lähtökohtaisesti luotettavasti, mutta mitä tapahtuu, jos salasana vuotaa ulkopuoliselle, Järvinen kysyy.

Tuoreimmat aiheesta

Digi