LNG-laivasta syötettiin viime yönä onnistuneesti kaasua Suomen kaasuverkkoon: "Historiallinen hetki"

Kaasua syötettiin onnistuneesti LGN-terminaalilaiva Exemplarista.

Ensimmäiset kaasumolekyylit on onnistuneesti syötetty LNG-terminaalilaiva Exemplarista Suomen kaasuverkkoon torstain ja perjantain välisenä yönä, kaasuverkkoyhtiö Gasgrid kertoo. Kyse oli testijakson ensimmäisestä vaiheesta.

– Historiallinen hetki. Nyt on avattu uusi syöttöpiste Suomen ja Baltian kaasuverkostoon, yhtiön toimitusjohtaja Olli Sipilä sanoi toimittajille järjestetyssä taustatilaisuudessa perjantaina.

Kaasun kaupallinen jakelu voi alkaa noin tammikuun puolivälissä.

Nesteytettyä maakaasua (LNG) Suomen kaasuverkkoon tarjoava liki 300-metrinen terminaalilaiva Exemplar saapui Inkoon satamaan keskiviikkona puolen päivän jälkeen.

Aluksessa oli mukana kaasua testeihin ja huoltovarmuuskäyttöön. Sipilä ei perjantaina kommentoinut, kuinka paljon kaasua aluksessa oli mukana sen saapuessa Suomeen. Kaasun alkuperämaan Sipilä kertoi olevan Egypti.

Täydennystä laivan LNG-varastoihin voi tulla jo lähiaikoina, mutta tarkkaa ajankohtaa Sipilä ei vielä voi vahvistaa.

Kustannukset 46 miljoonaa euroa vuodessa

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 10 vuoden vuokra-ajalta yhteensä noin 460 miljoonaa euroa eli 46 miljoonaa euroa vuodessa. Toimitusjohtaja Sipilän mukaan kestää tyypillisesti yhdestä kolmeen vuotta ennen kuin terminaalitoiminnassa saavutetaan kaupallinen kannattavuus.

– Toki voi olla myös mahdollista, että tämä (terminaali) varmistaa vain turvallisuutta, huoltovarmuutta ja energiajärjestelmän toimintaa, jolloin yhteiskuntakin joutuu siihen osallistumaan. Mutta tämän tiedämme vasta 1–3 vuoden päästä, Sipilä sanoi.

– Toivotaan, että terminaali saa niin paljon käyttäjiä, että se kulu tulee sieltä takaisin seuraavien vuosien aikana.

Joulukuun alussa valtioneuvosto päätti pääomittaa Gasgridin terminaalitoiminnasta vastaavaa tytäryhtiötä 105 miljoonalla eurolla. Valtioneuvoston mukaan toiminnan käynnistäminen tulee sitomaan tämän verran varoja ennen kuin uuden yhtiön tulorahoitus alkaa täysimääräisesti toimia.

Tapa irtautua venäläisestä kaasusta

Suomi päätti aluksen vuokrauksesta alkuvuonna reaktiona Ukrainan sotaan.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan LNG-terminaalilaivan vuokraaminen oli ainoa tapa irtautua riippuvuudesta Venäjältä tuodusta kaasusta.

Sipilän mukaan sopimus terminaalilaivan vuokraamisesta allekirjoitettiin yhdysvaltalaisen Excelerate Energy -yhtiön kanssa päivää ennen kuin kaasun tulo katkaistiin Venäjältä. Tuonti Venäjältä loppui toukokuussa, ja kaasutoimitukset ovat sen jälkeen jatkuneet Baltian kautta.

Valtionyhtiö Gasgrid vastaa kaasun siirrosta Suomessa. Kaasuputkiverkosto on yli tuhat kilometriä pitkä, ja se kattaa useita Etelä-Suomen kaupunkiseutuja.

Putkisto kulkee Inkoosta itärajalle karkeasti Salpausselkää mukaillen Kouvolan ja Lappeenrannan kautta. Se kulkee myös pääkaupunkiseudulta Tampereelle Hämeenlinnan kautta.

Merenalainen Balticconnector-putki rantautuu Suomeen Inkoossa. Se voi kuljettaa kaasua molempiin suuntiin. Suomi ja Viro päättivät LNG-terminaalin vuokraamisesta yhdessä.

Nesteytettyä maakaasua käytetään Suomessa muun muassa teollisuudessa sekä energiantuotannossa.

Lue myös:

    Uusimmat