Valtiovarainministeri Saarikon mukaan yhdellä kaasulastilla voidaan pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta.
Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on allekirjoittanut sopimuksen yhdysvaltalaisyhtiö Excelerate Energyn kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi. LNG-terminaalilaiva Exemplar tulee turvaamaan Suomen huoltovarmuutta.
Venäläinen Gazprom on ilmoittanut Suomen Gasumille tänään, että Gasumin hankintasopimuksen mukaisen maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaiaamuna kello 7. Gasum on kieltäytynyt noudattamasta Gazpromin vaatimusta uusien tilien perustamisesta ja ruplamaksuista.
– On hyvin valitettavaa, että hankintasopimuksemme mukaiset maakaasutoimitukset tulevat nyt loppumaan. Olemme kuitenkin valmistautuneet tähän tilanteeseen huolellisesti ja mikäli kaasun siirtoverkossa ei ilmene häiriöitä, pystymme tulevina kuukausina toimittamaan kaasua kaikille asiakkaillemme, sanoo Gasumin toimitusjohtaja Mika Wiljanen tiedotteessa.
Saarikko: LNG:n avulla irti Venäjän kaasusta
Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan kelluva LNG-terminaali mahdollistaa Suomen irtautumisen venäläisestä kaasusta.
Terminaalilaivassa tankkereilla kuljetettu nesteytetty maakaasu höyrystetään kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon. Saarikon mukaan yhdellä lastilla voidaan pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta.
Ministeriöiden tiedotteen mukaan tankkereiden odotetaan käyvän terminaalilla 2–3 kertaa kuukaudessa.
– Kelluvan LNG-terminaalin merkitys on suuri teollisuutemme kaasunsaannin turvaamisen kannalta, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.
Laiva käyttöön ensi talveksi
Laiva on tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi. Sen sijoituspaikka on Etelä-Suomessa, mutta se voidaan sijoittaa ensin Viron rannikolle, jos laivaa varten rakennettavat satamarakenteet saadaan Virossa valmiiksi aikaisemmin.
Suomi on riippuvainen maakaasun tuonnista. Maakaasun osuus Suomen kaikesta energiankäytöstä on noin viisi prosenttia.
Maakaasua tarvitaan pääasiassa teollisiin prosesseihin, sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä liikenteeseen.