Lockheed Martin sanoo yhä ostavansa ex-komentaja Lindbergiltä neuvoja eikä lobbausta – pidemmälle karenssille lisää tukea

4:15img
Ilmavoimat testasi Lockheed Martinin F-35-hävittäjää helmikuussa.
Julkaistu 17.04.2020 19:28
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg on hävittäjiä valmistavan Lockheed Martinin mukaan palkattu antamaan yrityksen johdolle neuvoja.

Lockheed Martin kiistää tänään päivällä lähettämässään lyhyessä lausunnossa, ettei Jarmo Lindbergin johtama Suomalainen kenraalikonsultointi Oy tarjoaisi lobbauspalveluja Suomen HX-hävittäjähankkeeseen liittyen.

MTV Uutiset sai Lockheed Martinilta alkuillasta kirjallisen vastauksen, jonka mukaan Lindbergin roolia neuvonantajana on "korostettu jo aiemmassa lausunnossa eikä yhtiö näe roolin muuttuvan, toistaiseksi".

Lindberg on toimitusjohtajana tammikuussa perustetussa Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:ssä, jonka toimialaksi on merkitty liikkeenjohdon konsultointi. Yritys on perustettu tämän vuoden tammikuussa. Lockheed Martin ostaa yrityksen palvelua.

MTV Uutiset tavoitti Lindbergin, mutta hän ei halua kommentoida konsulttisopimusta millään tavoin. Lindberg korostaa, että hänen mielestään asiaa on kysyttävä virallisilta tahoilta eli puolustusministeriöltä ja Lockheed Martinilta.

Lindberg on kertonut Lännen Medialle, ettei hänen perustamallaan Suomalainen kenraalikonsultointi Oy:llä olisi ollut toimintaa hänen karenssiaikanaan.

HX-hanke tarkoittaa uusien hävittäjien ostamista F-18 Hornet -hävittäjien tilalle.

Kisassa ovat mukana Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin F-35 sekä Saab Gripen -monitoimihävittäjät.

Pitenevätkö karenssit?

Tänään on puhuttu jälleen siitä, pitäisikö tietyissä julkisissa tehtävissä olevien henkilöiden karenssiajat uusiin töihin siirtymisessä olla nykyistä puolta vuotta pidempiä.

Esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi tänään MTV Uutisille pitävänsä Lindbergin puolen vuoden karenssia liian lyhyenä.

Myös kansanedustaja ja entinen ministeri Anu Vehviläinen (kesk.) otti tänään kantaa pidempien karenssien puolesta.

– Ehkä olisi syytä ottaa ”sakkokierros” karenssiasiassa valtionhallinnosta vastaavan ministerin Sirpa Paateron johdolla? Tai säätää erityisen herkille aloille, kuten puolustus-, raja-, poliisi- ja tem:n eräät alueet, omat pidemmät karenssisäädökset, Vehviläinen pohti Twitterissä.

Vehviläinen oli kuntaministerinä viime kaudella, jolloin karenssisääntöjä valmisteltiin juuri hänen alaisuudessaan. Tuolloin valmisteluvaiheessa keskusteltiin vuoden mittaisesta karenssista, mutta lopulta päädyttiin kuuteen kuukauteen.

Aiemmin keskustelua ovat herättäneet muun muassa ministereiden tai heidän erityisavustajiensa loikat eri yritysten palvelukseen.

Ei enää konsultteja tapaamisiin

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi tänään keskusteltuaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa, että Suomen monitoimihävittäjähankkeen valmistelussa on vastaisuudessa pidättäydyttävä kaikista yhteyksistä HX-hävittäjähankkeen tarjoajia edustavien konsulttiyritysten ja konsulttien kanssa.

Taustalla vaikutti juuri Lindbergin tekemä konsulttisopimus sekä HX-hankkeen eteneminen viimeiseen tarjousvaiheeseen.

– Nyt tehdyn linjauksen taustalla on, että HX-hävittäjähankkeessa on siirrytty valmistelemaan lopullista tarjouspyyntöä ja tässä vaiheessa halutaan tehdä selvä ero tarjoajayritysten ja heitä edustavien konsulttiyritysten välille, puolustuministeriö tiedotti.

Lindbergin konsulttisopimus on koettu ongelmalliseksi, koska hän on nähnyt HX-hankkeeseen jätettyjä ensimmäisiä tarjousversioita.

Juridisesti ongelmaa ei kuitenkaan ole, koska lain vaatima puolen vuoden karenssi Puolustusvoimain komentajan tehtävän päättymisestä on kulunut.

Tuoreimmat aiheesta

Jarmo Lindberg