Puolustusvoimain ex-komentaja huolissaan Ukrainan talvesta: "Kansalaisilla on kohta pimeää ja kylmä"

2:14img
Katso video: Venäjä on tehnyt yhden suurimmista ohjushyökkäyksistä Ukrainaan.
Julkaistu 17.11.2024 18:59
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) kertoo MTV Uutisille Venäjän iskeneen määrätietoisesti nimenomaan Ukrainan lämmön- ja energiantuotantoon.

Venäjän kerrotaan tehneen massiivisia ilmaiskuja risteilyohjuksilla, ballistisilla ohjuksilla sekä lennokeilla eri puolille Ukrainaa varhain sunnuntaiaamuna. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä hyökkäsi Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan noin 120 ohjuksella ja noin sadalla dronella.

Ukrainassa räjähdyksiä on kuultu varhain aamulla ainakin pääkaupungissa Kiovassa, Zaporizhzhjassa, läntisessä Rivnessä, Keski-Ukrainan Dniprossa, Mustanmeren rannalla Odessassa sekä muissa kaupungeissa.

1711 Ukraina-kartta ISW

Ukrainassa räjähdyksiä kuultiin varhain sunnuntaiaamuna useissa kaupungeissa. 

Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) kertoo MTV Uutisille, että Venäjä on määrätietoisesti koko vuoden ajan iskenyt Ukrainassa nimeonomaan energian- ja lämmöntuotantoon. 

– Tässä on ollut jopa sellaisia lukuja, että 80 prosenttia Ukrainan energiantuotannosta olisi tuhoutunut tai vaurioitunut. Kansalaisilla on kohta pimeää ja kylmä, Lindberg sanoo. 

Hänen mukaansa eri tuotantolaitoksilla tulee olemaan vaikeuksia jatkaa toimintaansa.  

– Jo viime talvena energiantuotannossa oli haasteita, koska Ukraina on kärsinyt suuria vaurioita energiajärjestelmissä, Lindberg muistuttaa.

0:36img

Venäjältä yksi sodan suurimmista ilmahyökkäyksistä Ukrainaan – näin ihmiset hakeutuivat metroasemien suojaan.

Pyrkimyksiä vaikuttaa valedroneilla

Lindbergin mukaan Venäjä lähettää usein yhden yön aikana useita ballistisia ohjuksia, risteilyohjuksia ja droneja liikkeelle. Näiden iskujen jälkeen Venäjä pitää Lindbergin mukaan yleensä taukoa ja valmistaa tai hankkii uusia droneja sekä lisää ohjuksia. 

– Venäjä saattaa joskus laittaa liikkeelle valedrooneja, joista Ukraina ei tiedä, ovatko ne aitoja. Niihin täytyy kuitenkin samalla tavalla reagoida ilmatorjunnassa ja tuhlata ilmatorjuntaohjuksia. Kun niitä tulee suuri määrä lyhyessä ajassa, muodostuu tästä iso haaste Ukrainan ilmatorjunnalle, Lindberg kertoo.

Puhelu Putinille yllätti

Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskusteli perjantaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa puhelimessa. Scholzin ja Putinin tunnin kestänyt puhelu oli heidän ensimmäinen suora yhteydenpitonsa lähes kahteen vuoteen. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kritisoinut yhteydenottoa ja kutsunut puhelua "Pandoran laatikoksi." 

– Oli tietysti yllättävää, että Saksasta otettiin Putiniin yhteyttä tässä vaiheessa. Kun Venäjä on valehdellut sotaan liittyvistä asioista silmät ja korvat täyteen kaikki nämä vuodet, niin tämä yksi puhelu ei varmaankaan käännä asioita mihinkään suuntaan, Lindberg uskoo. 

LK Venäjän isku Ukrainaan 17.11.2024

Ukrainalaiset pelastajat Mykolaivissa.

Ilmapuolustuksen merkitys suuri

Ukrainan tarve ilmapuolustukselle on noussut toistuvasti esiin. Lindberg pitää mielenkiintoisena, että presidentti Sauli Niinistö on ottanut asian laajemminkin puheeksi

– Hän sanoi, että ilmapuolustus pitää olla Euroopassa kunnossa. En voisi olla enempää samaa mieltä, Lindberg toteaa.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että EU-maiden pitäisi puolustuksensa vahvistamiseksi panna vauhtia asehankintoihin ja rahoittaa varustautumista yhteisvelalla. 

Niinistö sanoi, että nykytilanteessa ei riitä, että kansallista puolustusrahoitusta lisätään ja käytetään tehokkaammin. Hänen mukaansa jokainen maa, joka ei Ukrainan kokemusten jälkeen panosta ilmapuolustukseen, käyttäytyy vastuuttomasti.

Yhteistä velkarahaa voitaisiin Niinistön mielestä käyttää nimenomaan EU-maiden ilmapuolustuksen vahvistamiseen.

Lue lisää: MT: Niinistö kannattaa yhteisvelkaa puolustuksen vahvistamiseksi

Lindberg mainitsee, että verrattuna moniin muihin Euroopan keskisuuriin ja suuriin maihin Puola nousee omaan luokkaansa valmistautumisessa. Ukrainassa tarvetta on talven tullessa monelle asialle.

– Uskoisin, että Ukrainassa kaikki mahdollinen apu energiajärjestelmän kuntoon saattamiseksi ja korjaamiseksi on tarpeen. Varmasti ainakin varavoimakoneita ja generaattoreita tarvitaan. 

Lindberg kertoo laittaneensa oman agregaatin kesän jälkeen nettiin myyntiin ja ostaja tuli hakemaan sen autolla, jossa oli Ukrainan kilvet.

– Sinne meni minun agregaatti. Menipähän oikeaan osoitteeseen, Lindberg iloitsee. 

Lue lisää: Kartta näyttää Venäjän iskun laajuuden Ukrainaan – Puolakin varautunut

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota