Etelä-Korea teki viime vuonna niin sanotuista lohtunaisista sopimuksen Japanin kanssa. Sopimuksen tavoitteena oli päättää maiden välinen kiista japanilaisten pitämistä korealaisista seksiorjista toisen maailmansodan aikana.
Lohtunaisiksi kutsuttuja seksiorjia on Etelä-Koreassa edelleen elossa 40. Nyt heistä kolmaosa eli 12 on haastanut Etelä-Korean hallituksen oikeuteen sopimuksen takia.
Japani ei ole missään vaiheessa tunnustanut muodollisesti olevansa laillisesti vastuussa lohtunaisista. Tästä huolimatta Japani ja Etelä-Korea pääsivät viime joulukuussa sopimukseen, jossa Japani suostui maksamaan miljardi jeniä eli vajaat yhdeksän miljoonaa euroa. Rahoilla on ollut tarkoitus perustaa säätiö edelleen elossa oleville entisille lohtunaisille.
Etelä-Korean mukaan osa rahoista on tarkoitus käyttää yksittäisten naisten taloudelliseen tukemiseen. Pieni osa rahoista on korvamerkitty nyt jo kuolleiden lohtunaisten perheille.
Tulevat seksiorjat siepattiin bordelleihin
Osa korealaisista lohtunaisista vastustaa sopimusta, koska Japani ei edelleenkään myönnä olevansa laillisesti vastuussa sodanaikaisesta toiminnasta. He vaativat noin 80 000 euron korvauksia henkeä kohti.
Historioitsijoiden mukaan lähes 200 000 naista pakotettiin toimimaan seksiorjina japanilaisissa bordelleissa Japanissa ja muualla Japanin miehittämillä alueilla toisen maailmansodan aikana. Valtaosa naisista oli Koreasta mutta osa oli myös muualta Aasiasta, kuten Kiinasta.
Yleensä lohtunaisiksi päätyneet siepattiin heidän kodeistaan. Toisinaan naisille luvattiin erilaisia normaaleja työtehtäviä mutta he joutuivatkin bordelleihin. Arviolta kolme neljäsosaa naisista kuoli sodan aikana.
Sana lohtunainen tulee suoraan japanin kielestä, jossa lohtunainen on ollut kiertoilmaus prostituoidulle.