Japani ja Etelä-Korea sopuun sodanaikaisten bordellien "lohtunaisista"

1:41img
Julkaistu 28.12.2015 22:24
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Japani on pyytänyt Etelä-Korealta anteeksi niinsanottujen lohtunaisten kohtaloa. Maat aikovat nyt jättää kysymyksen taakseen ensimmäisen kerran yli puoleen vuosisataan.  

Kiistassa on kyse naisista, joita Japani sieppasi toisen maailmansodan aikana ja pakotti japanilaissotilaiden bordelleihin prostituoiduiksi. Japani on luvannut esittää virallisen anteeksipyynnön ja maksaa korvauksia naisille. 

Kysymys on hiertänyt Japanin ja Etelä-Korean välejä toisesta maailmansodasta lähtien ja estänyt läheisemmän liittolaissuhteet. 

Sodanaikainen bordellijärjestelmä

Toisen maailmansodan aikana Japani toimitti sotilailleen naisia valtion bordelleihin. Aluksi naisia rekrytoitiin nimenomaan prostituoitujen joukosta, mutta naisia ei löytynyt likimainkaan riittävästi. Lisäksi prostituoitujen rekrytointikampanjoiden pelättiin tahraavan Japanin valtion mainetta. Pian siirryttiinkin julmempiin tapoihin löytää bordelleihin työntekijöitä. 

Japanin virallisen totuuden mukaan naiset olivat omasta valinnastaan työskenteleviä prostituoituja, ja tästä pidettiin pitkään kiinni. Todellisuudessa ylivoimainen enemmistö heistä siepattiin Kiinasta, Koreasta ja muista Aasian lähimaista. Joitakin naisia päätyi pakkobordelleihin myös Euroopasta.

Yksi vankileirin kauhuista kertonut oli hollantilainen Jan Ruff-O´Herne. Hänet vietiin monien muiden tyttöjen mukana bordelliin vankileiriltä, jonne oli kerätty tuhansia Aasiassa asuneita eurooppalaisia. Hän kuvaili myöhemmin kokemuksiaan Yhdysvaltain senaatille näin:

-  Paljon on kerrottu hollantilaisnaisten kärsimyksistä Japanin vankileireillä, mutta tästä ei ole koskaan  puhuttu. Japanilaisten häpeällisin ihmisoikeusloukkaus toisen maailmansodan aikana oli lohtunaisten eli "jungun inafun" tarina. "Mukavuuskeskuksessa" minua systemaattisesti hakattiin ja raiskattiin yötä päivää. Jopa japanilainen lääkäri, joka kävi säännöllisesti bordellissa tarkastamassa sukupuolitauteja, raiskasi minut joka kerta käydessään.  

Uusia tyttöjä hankittiin bordelleihin esimerkiksi tarjoamalla työpaikkaa sairaanhoitajana tai lupaamalla pääsyä uuteen tyttökouluun. Tarjoukseen tarttuneet päätyivät kuitenkin bordelleihin ja heidät pakotettiin japanilaissotilaiden seksiorjiksi. Kuukausia myöhemmin osa heistä pääsi takaisin kotiin, mutta heitä varoitettiin puhumasta tapahtumista mitään - muuten sekä tytöt että heidän sukulaisensa tapettaisiin.

Arviot naisten määrästä vaihtelevat muutamasta kymmenestä tuhannesta jopa kahteensataan tuhanteen. Japanissa heihin on viitattu kiertoilmauksella ianfu eli lohtunaiset.  

Historiallinen sopu 

Etelä-Korea on pitkään vaatinut Japanilta korvauksia ja anteeksipyyntöjä ja katsonut, etteivät Japanin reaktiot ole olleet riittäviä. Näin asia on noussut esiin maiden välillä yhä uudelleen. 

Nyt Etelä-Korea ja Japani ovat päässeet sopuun, joka maiden mukaan ratkaisee asian lopullisesti. Japani aikoo maksaa elossaoleville lohtunaisille myös korvauksia. Pääministeri Shinzo Abe on sanonut olevansa "tuskallisen tietoinen" vastuustaan ja ilmaissut maansa puolesta "syvimmät anteeksipyyntönsä ja katumuksensa naisille, jotka ovat kokeneet mittaamatonta kärsimystä". 

Abe on kuitenkin todennut, että uudet sukupolvet eivät voi ikuisesti kantaa vastuuta vanhempiensa ja isovanhempiensa teoista. 

- Emme saa antaa tämän ongelman periytyä aina seuraaville sukupolville. Nyt voimme aloittaa uuden aikakauden Japanin ja Etelä-Korean suhteissa, Abe sanoi. 

Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye ja Japanin pääministeri Shinzo Abe lupasivat alkaa aktiivisesti parantaa maiden välisiä suhteita sopimuksen jälkeen. 

Yhdysvallat on ottanut päätöksen ilolla vastaan, sillä Japanin ja Etelä-Korean kireät välit ovat tähän asti haitanneet mm. maiden puolustustiedonvaihtoa. 

Monet korealaiset kuitenkin vastustavat sopua asiasta ja vaativat edelleen perinpohjaisempaa anteeksipyyntöä.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat